Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta

Autor receptu: tinca

Aj toto jedlo patrí medzi pôstne jedlá. Kedysi sa pôst prísne dodržiaval, dnes je to už iné, ale nič nám nebráni si ho pripraviť hocikedy.

3-4
porcie
20 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si zemiaky v šupke. Po vychladnutí ich nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 min. odpočinúť. Pripravíme si bryndzu, ktorú môžeme aj trošku okoreniť a pridať pažítku,alebo petržlenovú vňať,nesolíme. Dobre vymiešame. RADA: ak robíme pre viac ľudí môžeme do bryndze pridať aj jeden postrúhaný, uvarený zemiak-bude viac plnky, lebo bryndza nie je lacná.
  2. Potom si na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a formičkou na pirohy vykrojíme kolieska, naplníme a vo formičke dotvarujeme na piroh. Rozvaríme vodu, kde sme pridali soľ a trošku oleja a pirohy vyvaríme, kým nevyplávajú na povrch. Trvá to asi 5-7 minút. Scedíme ich. Na oleji si opražíme cibuľu do zlato-hneda. RADA NAVYŠE: toto zemiakové cesto je univerzálne, môžeme z neho robiť lekvárové pirohy, šúľance, slivkové alebo iné ovocné gule.
  3. No a toto je to čudo na pirohy, iste ho každá máte.
  4. Bryndzové pirohy podávame s opraženou cibuľkou a pochúťkovou kyslou smotanou. Kto chce môže si pridať aj opraženú slaninku, ale to už potom nie je pôstne jedlo. Dobrú chuť!
  5. No a by lepšie chutilo aj táto krásna ruža,ktorú som dostala, patrí na stôl. Hneď je deň krajší.