Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta
Autor receptu: tinca
Aj toto jedlo patrí medzi pôstne jedlá. Kedysi sa pôst prísne dodržiaval, dnes je to už iné, ale nič nám nebráni si ho pripraviť hocikedy.
3-4 porcie |
20 minút príprava |
5-7 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvaríme si zemiaky v šupke. Po vychladnutí ich nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 min. odpočinúť. Pripravíme si bryndzu, ktorú môžeme aj trošku okoreniť a pridať pažítku,alebo petržlenovú vňať,nesolíme. Dobre vymiešame. RADA: ak robíme pre viac ľudí môžeme do bryndze pridať aj jeden postrúhaný, uvarený zemiak-bude viac plnky, lebo bryndza nie je lacná.
- Potom si na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a formičkou na pirohy vykrojíme kolieska, naplníme a vo formičke dotvarujeme na piroh. Rozvaríme vodu, kde sme pridali soľ a trošku oleja a pirohy vyvaríme, kým nevyplávajú na povrch. Trvá to asi 5-7 minút. Scedíme ich. Na oleji si opražíme cibuľu do zlato-hneda.
RADA NAVYŠE: toto zemiakové cesto je univerzálne, môžeme z neho robiť lekvárové pirohy, šúľance, slivkové alebo iné ovocné gule.
- No a toto je to čudo na pirohy, iste ho každá máte.
- Bryndzové pirohy podávame s opraženou cibuľkou a pochúťkovou kyslou smotanou. Kto chce môže si pridať aj opraženú slaninku, ale to už potom nie je pôstne jedlo. Dobrú chuť!
- No a by lepšie chutilo aj táto krásna ruža,ktorú som dostala, patrí na stôl. Hneď je deň krajší.