Bryndzové pirohy fotorecept

tatrankaTatranka, 71 ročná žena, Kežmarok, 15. júna 2010 13:20
Ďalšie jej recepty »

Bryndzové pirohy (fotorecept)Foto: tatranka

Pirohy sa u nás na Spiši varia roky. Zemiakov sa tu urodilo dosť,takže pirohy na všetky možné spôsoby. Dnes začínam brynzovými.

4
porcie
60 min
príprava
15 min
tepelná úprava

Suroviny

600 g
100 g
500 g
1 celé
1,5  káv.lyž.
0,5 káv.lyž.
70  g
100 g
2 dcl

Postup prípravy

  1. 1

    Zemiačky si uvaríme v šupke a necháme vychladiť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka. Zemiaky pretrieme cez drobné strúhadlo.Pridáme bryndzu,sol,lyžicu tuhého masla,pol káv.lyžičky,korenia./ nemusí byť/. Ja dávam.Plnku spracujeme.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto: Múku,celé vajíčko soľ,a 1,5 veľkej lyžice uvarených a postrúhaných zemiakov, z dávky na plnku,2 dcl teplej vody.Spracujeme cesto,ktoré necháme asi 10 minút oddychovať. Rozdelíme na dve časti.Postupne vyválkame .Cesto je vláčnejšie mäkučké a dobre sa s ním pracuje.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okrúhlou formičkou vykrajujem kolieska.Tie naplním plnkou zo zemiakov a bryndze a ostatných prísad.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú kolieska naplnené,priložím obidve strany k sebe a krajom vidličky pritlačím.Tak sa cesto pekne spoji,plnka nevychádza a zároveň pirôštek zdobí.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Voda v ktorej budem pirohy variť,musí byť osolená, s lyžicou oleja a musí vrieť. Pirôžky vložím do nej a pomaly premiešam.Keď vyplávajú na povrch,ešte ich nechám povrieť 7 minút.Potom pirôžky vyberiem a opláchnem vlažnou vodou.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polejem,rozškvarenou slaninkou,posypem kôprom a pažítkou.Podávam s kefírom a kyslou smotanou.Aj bez,len poliaté maslom.

  8. 8

    Výborné pirohy sú,keď sa zapečú.Také ich máme radi najradšej.Skúste.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
ohodnoť recept:
Hlasovalo 12 ľudí (4,8 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist