Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky fotorecept

roberto22 - fotkaroberto22, 4. júna 2012
Bryndzové halušky (fotorecept)
Foto: roberto22

Jednoduché, lacné, sýte a hlavne veľmi chutné jedlo.

5
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ČL
cca 500 g
200 g
200 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Nastrúhame si 4 ks očistených zemiakov, pridáme čajovú lyžičku soli.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridávame múku, až kým v ceste nezostane stáť varecha.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame si údenú slaninku a na miernom ohni pomaličky pražíme do červena.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bryndzu rozmiešame s kyslou smotanou.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto pretláčame pomocou sitka na halušky do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú navrch, sú hotové. Halušky scedíme, po vybratí neoplachujeme.

  6. 6

    Na horúce halušky hneď dáme bryndzu a slaninku. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

mamatata2
@roberto22 , krásne ich veru máš, aj ja pretláčam cez sitko, ale nie cez také " ako bolo na počiatku :=))), okrúhle, čo malo veľké dierky a halušky boli ako gule, ale mám také s menšími dierkami a ani nezbadáš, že nie sú hackané. Voňajú až sem.
roberto22
daanoo, skús to s varechou a budeš vidiet ze keď tam ostane stáť bez držania a nespadne cesto je hotové. rybarkuchar,halusky si to zaslužia ale nikdy som to nevedel tak sa nebudem trápiť. Mamataa2 Ďakujem za pochvalu.
aroooo
Ja si postrúhané zemiaky zalejem trochou vriacej vody, ktorá sa mi na ne varí, nesčernejú tak a hneď dosýpam múkou...
domci4
Zbožňujem ich, krásny úvod, ale mohla si dodať- citujem Ťa :) : Jednoduché , lacné , sýte a hlavne ( naše slovenské :)) hehe...
dogagador
Ani by som nepovedala, ze lacne :-), to je tiez uz minulost, asi ako hadzanie halusiek z loparika .....ale nech je, ako chce, bryndzaky su bryndzaky a je to super jedlo. Kedze my tu nemame ovciu bryndzu, pouzivam francuzsky kozi syr, nemame polohrubu, ani hrubu muku, pouzivam hladku. Vzdy sa podaria. Akurat, ze su vyraznejsie tym kozim syrom, ale super! Mimochodom, prvy recept na halusky, kde nevidim vajco a tak to ma byt!!!!!
akeber
fajnový recept , milujem halušky akokoľvek pripravené aj tie tvoje sú súce :-))
tasarita
... práve som dovarila. Manžel pochválil a ja si berem na zajtra na obed do práce takže Ďakujem za skvelý a pekne spracovaný receptík ;))) PS: mimochodom moje prvé halušky :D
abdul
@jankina : Ja napríklad kyslú smotanu nedávam. Len brydzu. Treba hodiť priamo na horúce halušky. Síce sa to ťažšie rozmieša, ale mne tak lepšie šmakuje.
kailinne
Všade v receptoch vidím, že dávajú vajce, hladkú múku, miesto bryndze smotanu atď. takto je to najlepšie, tak ma to naučila mamka :) smotanu dám, iba keď ju mám v chladničke. Aby sa bryndza lepšie rozmiešala halušky len narýchlo scedím, aby tam ostalo trochu vody, potom to ide dobre rozmiešať a netreba ani smotanu.
farbuska
Vďaka za pokus o návrat k tradícii: v ceste naozaj nemá byť vajce. Nuž, a ak naozaj tradične, tak sa bryndza nemá riediť smotanou, ale trochou vody, v ktorej sa halušky varili.
rea1
priznávam, že počujem prvýkrát, že niekto dáva do halušiek vajce. a to mám už odvarených 40 rokov. barbarstvo - ale komu ako chutí. u nás sa tiež bryndza ničím neriedi, robím to tak, ako píše @kailinne , nechám v haluškách trochu vody a bryndza sa bez problémov rozmieša. veď ak niekto chce, smotanu si môže pacnúť navrch.
halušky, také isté ako s bryndzou, robím aj s kyslou kapustou - strapačky. halušky so slaninkou a do horúcich zamiešať vycedenú kyslú kapustu prekrojenú na kratšie fúzy. je to tiež výborné.
risko74
Vam je hej mate kopu bryndze do halusiek!ale u nas v amerike jedine ten grecky ovci syr pasuje do halusiek!
slniecko77
Risko74, v USA maju brynzdu v slovenko-ceskom obchode and can be shipped. Pozri www.slovczechvar.com, ak chces.
maura
Este ze Vieden je (o cosi ;-) blyzsie ako Amerika :) , mne bryndzu vzdy donesu kamarati z Bratislavy
unta50
To kto uz len dava vajce do cesta :) toto ma pobavilo teda niesom stara nemam 40 rokov ale viem varit a toto mi pride az komicke :D a ja do Bryndze nedavam nikdy vodu a ine veci najlepsie je to zmiesat s teplym mliekom fantasticke :) treba len skusit :)
mimusiiiiiik
my tiež odjakživa doma dávame do cesta vajce aby boli viac tuhé, aby sa nerozvarili ... chutia výborne :) a napr my sme dávali stále doma do halušiek bambino s kyslou smotanou ked nebola bryndza :) a sú božské :) možno nie pravé slovenské ale fahné :)
petronela282
Dnes ich idem opat varit podla tvojho receptu. Su uzastne a ta kyslana smotana to este zjemni. Moja mamka vymiesava bryndzu s troskou mlieka ;-)
pedrobn
ak to ma byt poctivy recept,tak bryndza ovcia a slanina gazdovska, su neni zrovna lacne potraviny ale jedlo je to užasne
nightspring
500g múky na 4 zemiaky?? To fakt? A kyslá smotana? Dajte tam radšej syrokrém... :D Bože na nebesiach.... :D Múky môže byť tak do 1/3 váhy zemiakov max!! A smotana tam nemá čo hladať... Toto nie sú bryndzové halušky....
tiginko
@Nightspring (15.4.2018 12:02)

Bože na nebesiach, to už radšej smotanu než syrokrém, radšej by som bola ticho ako takúto poznámku... kto to kedy videl dávať syrokrém do bryndze, to už je aké prznenie. A koľko múky do halušiek? Predsa toľko, koľko zemiaky vypijú, aby bolo cesto akurát. A veru často vypijú štyri veľké zemiaky aj pol kila múky, u nás hladkej
vladko15
@daanoo (4.6.2012 14:39)

co mame robit ked sme pridali uz 1kg muky a varecha stale pada a to sme este robili dokonca len z 3 zemakov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia