Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou fotorecept
Foto: kukulienka71
Ak pozorne sledujete Varechu, možno vám neušla reportáž z marca minulého roka s p. Mariánom Filom, šéfkuchárom a majiteľom reštaurácie Afrodita v kaštieliku v Zobraziť celý popisAk pozorne sledujete Varechu, možno vám neušla reportáž z marca minulého roka s p. Mariánom Filom, šéfkuchárom a majiteľom reštaurácie Afrodita v kaštieliku v Čereňanoch pri Partizánskom. Odkedy som ten článok čítala, bola som zvedavá na túto poslovenčenú kombináciu. Urobila som ju doma a veľmi nám chutila:-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Odležanú sviečkovicu som vybrala z chladničky a nechala asi hodinu pri izbovej teplote.
-
2
Medzitým som uvarila bryndzové halušky: očistené, umyté a postrúhané zemiaky som premiešala so soľou, vajcom a hladkou múkou(z nej som trocha odobrala na obalenie cibule) na haluškové cesto. Cez haluškáreň som ho nahádzala do vriacej vody a keď vyplávali na povrch, cedníkom som ich bez oplachovania premiestnila do misy s kockou plnotučnej bryndze. Miešala som, kým sa bryndza úplne od horúcich halušiek roztopila.Na obr. je surové haluškové cesto
-
3
Sviečkovicu som nakrájala na asi 2,5 cm hrubé plátky, do dlane som si naliala trocha olivového oleja a všetky plátky som v dlani poobracala. Na panvicu totiž olej nebudem dávať.
-
4
Zvyšok oleja som rozhorúčila v malom kastróliku a do červena som v ňom opražila kolieska cibule obalenej v odobratom zvyšku hladkej múky.
-
5
Steaky som opekala na rozhorúčenej panvici, tento prvý som opekala z jednej aj druhej strany len po 2-3 minútky, po vybratí som ho osolila, dala naň kúsoček masla a natesno zabalila do alobalu na 10 minút.
-
6
ostatné som opekala dlhšie, ja mám rada prepečenejšie. Tiež som ich osolila a s kúskom masla hneď balila do alobalu, podľa rady od @radox1. Pečenie steakov si vyžaduje prax, myslím, že najdôležitejšie je nastaviť správnu teplotu, lebo minúty sa dajú odmerať, ale teplota je pre výsledok asi najdôležitejšia. Boli to moje prvé ale určite nie posledné steaky. Mám sa čo učiť:-)
-
7
Do panvice po pečení steakov som pridala kocočky masla a týmto výpekom som potom na tanieri s bryndzovými haluškami poliala mäso a posypala chrumkavo opečenou cibuľkou
5*
myslím-že v obchodoch pravú čistú ovčiu bryndzu nekúpiš..len pančovanú kravským mliekom..
to musíš v salašníckych predajňach..:-)
A v tomto obdobi predavaju aj vazenu, vraj cisto ovciu
No keď som zabruslila na recept a prečítala si autorku receptu @kukulienka71 ,prvé bolo,že ten recept musí byť veľmi dobrý! Totiž tvoje recepty mám rada.Takže najbližšie sviatočný obed bude tento tvoj.Vyskúšam.Aj jedno aj druhé máme radi.Hoci ako píše@iwuska aj jedno aj druhe osve sú jedla výborné a preto násobené dvomi,musia byť naozaj na 5*.
Spravila si mi chuť fotkou tak som si spravil moje najobľúbenejšie jedlo 😁stejk som nemal nabudúce vyskúšam
Aj ja by som si dala, také čerstvé teraz, ako na tvojej fotke.
Akurát robím na obed a nikto ma nepresvedčí že je lepšie slovenské jedlo 😁mňam..škoda že som.nemal lepšiu bryndzu
Máš ich, poviem tak, " ako by ich jedna mater mala" 😊robíš chute veru! No, ešte aj pirohy bryndzové a strapačky s kyslou kapustou sú mooc dobré. Ale halušky sú asi fakt najlepšie😉