Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom
Foto: budim
Ako sa hovorí z núdze cnosť, tak sa i mne pritrafilo vymiesť chladničku a našla som tam kozí syr, ktorý zbožňujem - nie ten Zobraziť celý popisAko sa hovorí z núdze cnosť, tak sa i mne pritrafilo vymiesť chladničku a našla som tam kozí syr, ktorý zbožňujem - nie ten malý šúľok, ale ten veľký a v črepníku mám už celkom pekný kôpor, tak som si povedala, že skúsim tieto dve ingrediencie skombinovať, a kedže som mala málo času, tak mi prišla na um bruschetta, teda po slovensky hrianka pretretá cesnakom a olivovým olejom, ktorá v minulosti bola v Taliansku jedlom chudobných, podobne ako u nás halušky či naolesníky.
porcia
príprava
na 180 - 250 °C
Suroviny
1 alebo viac, závisí od veľkosti , alebo krajec chutného staršieho chlebíka |
|
približne 3cm hrubý kus (taký veľký valec) |
|
|
|
|
|
2 |
|
strúčik |
|
|
|
za hrsť |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny:-). Zapneme gril, ja som použila stupeň 3, ale moja rúra je nejaká strašne stará a silná.
-
2
Nakrájame si jednu paradajku i syr na kolieska a nasekáme si kôpor.
-
3
Chlieb ugrilujeme z oboch strán, len tam, kde budeme klásť suroviny, tak tak zľahka a potrieme cesnakom z oboch strán.
-
4
Potrieme zľahka čili olejom, ktorý si urobíte i sami - čerstvé čili si nasekáte na malé kúsky, dáte do trojdecového pohára a zalejete olivovým olejom a skladujete na tmavom mieste, najlepší je po niekoľkých dňoch a i najostrejší, pri krájaní čili papričiek odporúčam použiť rukavice.
-
5
Na vrch poukladajte kolieska paradajok a kôpor, trochu kôpru si nechajte na šalát.
-
6
Pridajte olivy a kozí syr rovnomerne rozlámte na kúsky po celej bruschette a takto šupneme späť pod gril.
-
7
Kým sa nám syrček griluje, na tanieri si dáme hrsť umytej a odstredenej rucoly, pridáme štvrťky paradajok, olivy a posypeme zvyškom kôpru. Kto chce, môže pridať i orestované tekvicové či slnečnicové semiačka. Pokvapkáme olivovým olejom a čiernym octom balsamico.
-
8
Bruschettu vyberieme, a pokrájame (záleží od veľkosti, ak ste použili bagetu, tak ju nekrájame a malý chlieb na polovice) na štvrťky.
-
9
Kto nemá kozí syr, môže použiť inú variantu a to buď fetu alebo mozzarellu, len potom odporúčam zameniť kôpor s rozmarínom, tymiánom a bazalkou.
-
10
Nakrájanú bruschettu uložíme na šalát a prajem dobrú chuť! :-D
-
11
Ja som pripravovala hlavné jedlo, ale môže sa samozrejme servírovať i v zmenšenej forme ako predjedlo. Bruschetta sa podáva ešte za horúca.
skus s fetou, len potom odporucam slnkom vysusene paradajky a tymian zmiesany s rozmarinom a tiez to ma nezamenitelnu chut ;-)
tu vo Francuzsku je jeden z tych lacnejsich syrov, v Irsku stalo kilo okolo 15 eur a ta cela velka rolka ma nieco vyse kila, my sme ho pouzivali v restauracii na pripravu vegetarianskych specialit, vela ho nejde do jedla, tak tam som si ho oblubila a teraz prilezitostne si ho dozicim, tak ak pridete do Bretonska, tak si dajte crepe s tymto syrom a karamelizovanymi jablkami ako dezert a mnam prsty si oblizete;-)
jeeej ja som nieco vyhrala??? a to sa da kde zistit?
ta crepe je naozaj fajnova, len si treba vypytat k tym jablkam ten kozi syr a najlepsiu chut to ma, ked ten syr maju uz dlhsie
myslim, ze niekde v Bratislave si jeden Francuz otvoril "Creprie", tu to bolo to najlacnejsie jedlo, len teraz sa to nejak vysvihlo hore, to pre tych parizanov a z turistov z juhu, aby zabudli pri jedeni na teplotne rozdiely