Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom fotorecept
Foto: tiginko
Nemám rada, keď sú zapečené jedlá skôr dusené, ako zapečené. Ja najradšej takto naplocho...
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zemiaky som si vopred uvarila v šupke, asi 20min. Po vychladnutí som ich ošúpala. Do surovín som napísala 500g brokolice, tak som ju kúpila. Odrezala som z nej ale hrubú nožičku, ktorú som použila na polievku, a zvyšok som uvarila na pare, cca 5 min. Ihneď po uvarení som ju namočila do ľadovej vody pre zachovanie farby. Do jemne vymastenej plochej koláčovej formy s vnútorným priemerom 26cm som poukladala pol cm hrubé kolieska zemiakov, ktoré som posolila a posypala čerstvo zomletým korením štyroch farieb, to používam najradšej.
-
2
Na zemiaky som rozložila ružičky brokolice.
-
3
Bryndzu som ručným šľahačom dobre rozmiešala s kyslou smotanou, štipkou soli, trochou mletého korenia a s cca 1/3 malej lyžičky muškátového orieška. Doriedila som asi 1dcl sladkej smotany. Môže sa použiť aj mlieko, ale treba dať pozor, nech zmes nie je príliš riedka, konzistencia má byť hustejšia, ale ľahko rozložiteľná na brokolicu.
-
4
Keď bryndzovou zmesou rovnomerne pokryjeme obsah formy, mohli by sme skončiť, hlavne keď sme vegetariáni. Ja som ale hlavne z lásky k mojej polovičke, rozložila na vrch ešte plátky prosciutta. Vôbec som to neoľutovala, tie chrumkavé tenké čipsy boli fantastické.
-
5
Piekla som 15 minút vo vyhriatej rúre na 200°C.
@afataga a @xaloc tiež som mávala výhrady k teplej bryndzi, ale ak jej nie je priveľa a je skombinovaná so smotanou, jej chuť je jemnejšia a naozaj dobrá
@giussa to by ste nám všetko zjedli :-) Ty si šikovná, vyskúšaj, bude vám chutiť