Bravčový guľáš s domácou knedľou

Autor receptu: beani

Recept na tento u nás veľmi obľúbený guľáš som našla pred rokmi na internete. Robím ho pomerne často a samozrejme k tomu nesmie chýbať dobrý domáci knedlík. Keďže žijem v UK a tu knedľu nekúpim tak mi neostávalo nič iné len urobiť si domácu. Tak som sa praxou dopracovala k jednoduchému ale veľmi chutnému receptu na knedlík :)

6
porcií
120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu orestujeme do stredne hneda, pridáme pokrájane mäsko. Keď sa mäsko zatiahne a trocha opraží pridáme soľ, rascu a ešte chvíľku restujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak a kryštálový cukor. Keď to trocha zhustne pridáme cesnak, guľášové korenie a mletú červenú papriku. Zalejeme vriacou vodou a pridáme lečo a dusíme.
  2. Knedľa: V tomto recepte mám uvedené sušené droždie ale kľudne môžte použiť samozrejme aj čerstvé. Tu v Uk sa mi čerstvé nie vždy podarí kúpiť a sušené sa mi tiež osvedčilo a mám ho vždy po ruke. Tak teda späť k receptu :)
  3. Pripravíme si klasicky kvások, do 3dcl mlieka dáme lyžicu cukru a vsypeme 5g sušeného droždia. Odložíme na chvíľu na teplé miesto. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme troška soli a vajíčko. Keď je kvások ready pridáme ho k múke a miesime, miesime. Mne sa osvedčilo miesiť ručne cca 20 min. Keď sa vám bude cesto trocha lepiť podsypeme si ho troškou hladkej múky. Keď je cestíčko pekne vymiesené necháme ho 45 min. pekne oddychovať na teplom mieste. Po uplynutí tejto doby si cestičko ešte zľahka premiesime urobíme jeden veľký "šúľok" ktorý si rozdelíme na polovicu. Každú polovicu ešte vytvarujeme do tvaru knedle a necháme ich ešte asi 15 min. podkysnúť. Zatiaľ si pripravíme do hrnca vodu a knedľe paríme asi 25 min. Ja ich zvyknem naparovať v parnom hrnci.