Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Dnes vam v tomto recepte ukazem aj to ako sa vykostuje bravcove
pliecko.
Postup
- Pliecko si umiestnime tak aby nam pretrcal ci uz cez stol, alebo pracovnu dosku.Zacneme tym,ze si narezeme kolennu cast.
- Lavou rukou tlacime kolienko smerom nadol a spicom noza pohladame klb.
- Vaziva v klbe prerezeme a kolienko odrezeme.
- Dalej si na pliecku prerezeme kozu.
- Tenku kozu zrezeme ako to vidiet aj na obrazku.
- Kozu na pravej strane pliecka narezeme, potom ju pevne uchopime a uz len rezeme smerom od seba.Koza musi byt napnuta.
- Tak a koza je dole.
- Odrezeme krvavu cievu.
- Na pliecku mame taku cast co nam tam trci a bude nam pri vykostovani zavadzat.Vidite ju vlavo.
- Tu plachtu masa zrezeme.Rezeme smerom cez blanu.
- Plachtu sme zrezali a ukaze sa nam pekne mramorovane maso.
- Pliecko si otocime tak aby spikova kost bola od nas.Nacneme si mocingovu cast a postupujeme podla blany.
- Dalej si narezeme okraj kosti.Robime to zo spicou noza, aby v mase neboli hlboke rezy.I ked vam to moze byt jedno, kedze z masa bude gulas a bude sa krajat na vacsie kocky.
- Narezeme si aj druhu stranu spikovej kosti.
- Prerezeme vazivo medzi lopatkovou kostou a spikovou kostou.
Potom si narezeme maso na lopatkovej kosti
- Maso z kosti je zrezane a kludne ho odtial mozete odrezat, nech nam tam nezavadzia.
- Narezeme si kraje lopatkovej kosti.
- Vrchnu cast pod lopatkovou kostou si musime narezat aby sme ju pri strhnuti lopatkovej kosti mohli pevne uchopit.Uvolni sa len ten kusok,to biele co vidite pod kostou.
- Pravou rukou uchopime spikovu kost.
- A lavou rukou strhneme lopatku.
- Narezeme si vazivo na spodnej strane kosti.
- Pokracujeme zrezavanim kosti a robime to prevazne spicou noza.
- Z masa odstranime hrubu slachu.
- Musime este vyrezat obydve chrupave casti z miesta kde sme vytrhli lopatku.
- Nech sa vam paci a lopatka je bez kosti.
- Odrezeme si krajsiu stehennu cast od lopatkovej casti.
- Dalej zrezeme mocingovu cast od lopatkovej casti.Postupujeme podla blany.
- Tak a maso mame naporcovane.
- A teraz uz zacneme s pripravou gulasu.Umyte maso nakrajame na vacsie kocky.Ja som ich mal niektore aj cca.2,5 cm.
- Paradajky vlozime do horucej vody a potom ich osupeme.
- Posekame si paradajky, cibulu a cervenu papriku.Tu nemame zelenu tak som pouzil tu ktoru vidite na obrazku.
- Do posmazenej cibuli primiesame cervenu papriku, paradajky a celu rascu.Zmes posmazime.
- K posmazenemu lecovemu zakladu som pridal cervenu mletu papriku a dielo som kratko smazil.
- K zakladu som prilial vino.
- Na kocky porajane maso pomiesame s lecovym zakladom a dusime ho priblizne 1 hodinu a 20 minut.
- Ku koncu varenia som nastruhal do jedla celu hlavku cesnaku a jedlo som dochutil solou, a ciernym mletym korenim.Dielo este kratko povarime, ochutname a ked treba tak znovu este dochutime.
Hotove jedlo som podaval s nastruhanymi varenymi zemiakmi v supke.