Bravčové na mrkve a cibuľke fotorecept

marto990 - fotkamarto990, 12. augusta 2013
Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept)
Foto: marto990

Jedlo, ktoré pripravujem pravidelne aspoň jedenkrát do mesiaca, dnes som ho chcel pripraviť v remoske. Z technickým príčin :) som ale zamieril opäť k Zobraziť celý popisJedlo, ktoré pripravujem pravidelne aspoň jedenkrát do mesiaca, dnes som ho chcel pripraviť v remoske. Z technickým príčin :) som ale zamieril opäť k rúre. Pripravujem ho či z hovädzieho, ale aj bravčového mäsa, dnes som zvolil obe.

10
porcií
80 minút
príprava
90 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1,5 kg (hovädzie mäso)
200 g
4 ks
4 ks
0,7 l
0,5 l
3 ks
1 lyžica
2 lyžice
2 strúčiky
Príloha:




Postup

  1. 1

    Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na kolieska. Mrkvu nakrájame tiež na kolieska.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nakrájame na väčšie kúsky, 5x5 cm.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na 3 lyžiciach masti a troche oleja, rozpálených, uškvaríme na menšie kúsky nakrájanú slaninku. Tú potom dierkovanou naberačkou vyberieme bokom.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na masti postupne sprudka opečieme osušené kúsky mäsa.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 6

    Odkladáme ich opäť bokom.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Do hrnca potom pridáme cibuľu a mrkvu.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Opekáme, kým sa cibuľa a mrkva nezapečú.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Ku zelenine potom pridáme na kúsky opečené mäso.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Prilejeme vývar spolu s paradajkovým pretlakom.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    A víno. Mäso by malo byť skoro celkom zakryté tekutinou.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Pridáme bilinky, čerstvé alebo sušené, bobkový list, lyžicu ríbezľového lekváru a pretlačíme cesnak. Premiešame. Ochutnáme, pokiaľ by bola tekutina od vína o niečo kyslejšia, môžete pridať trošku cukru.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Na ohni necháme len do chvíle, kým začne tekutina bublať. Necháme bublať 5 minút a posypeme 2 lyžicami múky. Premiestnime do vyhriatej rúry a pečieme prikryté cca 1 a pol hodinu, 2 hodiny, pri teplote 180 stupňov. Tekutina by mala po celú dobu jemne pobublávať, tak teplotu upravíme aj podľa toho. Každú polhodinku premiešame.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Keď uplynie hodinka a pol, vyberieme jedno mäsko, malo by ísť nakrájať vydličkou. Keď je mäsko hotové, do hrnca pridáme na zjemnenie 2 lyžice masla.

    Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Podávame s knedľou, ale chutí aj s chlebíkom. Najlepší je vždy na druhý deň. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

nbert
Ako referencia je recept dobry, ale vacsina (udajne) autentickych receptov vyzaduje este hribiky ( zvlast osmazene na masle a pridane na poslednu chvilu ) a namiesto bazalky a oregana hlavne tymian a bobkovy list. Alebo bouquet garni- pozri wikipediu. Taktiez pozor na teploty, pri tomto a podobnych receptoch plati - nizsia teplota a varit dlhsie. 2 hodiny na 200 C je trosku overkill. 120-150 uplne staci. Inac, poklona.
amelie
@martoo , toto jedlo je možno dobré, ale boeuf bourguignon to určite nie je, to sa robí len a zásadne z hovädzieho mäsa, o čom svedčí názov. prísady môžeš použiť rôzne, väčšinou však iba jednu - od sladkých cibuliek po čokoládu - základ však zostáva vždy rovnaký.
sovka62
Veď pravda, beef=hovädzie, ale keby ste videli, čo nám pod týmto názvom predložili profesionálni kuchári v Brusne, kde sme boli na liečení, uznali by ste, že toto je recept na jednotku.
Vôbec varili otrasne, mladí chlapci, človek by čakal, že sú nabití vedomosťami zo školy, ale kdeže.....
Každý boží deň na obed i na večeru jedna univerzálna hnedá a jedna žltá omáčka, tou polievali všetko to úplne tvrdé mäso! Jedlám pridávali názvy asi podľa toho, čo im momentálne napadlo a vyskytovalo sa tam napr. kurča po čínsky (podľa mňa zvyšky mäsa, zeleniny a húb, doplnené sójovou omáčkou, veď čínske jedlá majú svoje názvy, alebo už nie!?), cestoviny so smotanovou omáčkou, rezance s piškótami, tie ma dorazili načisto, to hocikto nevymyslí.
Je tu podstatne lepší recept na beef bourguignon (od @sjuz ), ale aj tento má aspoň základy správne.
honestka
prekvapuje ma nazov receptu kedze sa pouziva iba bravcove maso. Ak teda original, tak najlespie sa uvari podla dostupnych receptov na webke podla "Julia Child: Beef Bourguignon"
tiginko
veru tak, je to zavádzanie, tento názov je veľmi špecifický a keď nie je dodržaná klasická receptúra, mal by sa podľa mňa aj inak volať. Nielenže mäso iné, ale aj tie hubky tam chýbajú :-(
amelie
Burgundsko je obilnica Francúzska, chov hovädzieho dobytka, obilie a víno sú bohatstvom tohto regiónu. @sovka , poznám takéto slovenské reštauračné zariadenia aj takzvaných "kuchárov", ktorých zamestnávajú. @tiginko , chýbajú tam nielen huby.@honestka , ja netvrdím, že toto jedlo nie je dobré, myslím, že by som ho rada ochutnala:-), len to rozhodne nie je boeuf bourguignon, asi ako ani sviečková nie je z iného mäsa ako z hovädzej sviečkovej. Nepotrpím si ani na sviečkovú ani na boeuf bourguignon, mám radšej jedlá s krátkou tepelnou úpravou. @martoo , myslím, že si šikovný a máš celkom dobrú invenciu, takže to neber ako napadnutie, ok?:-)
marto990
ahoj vsetkym..neberiem to ako napadnutie, vobec nie..pokial by som zarabal 600 eur mesacne v cistom, urcite ze varim viac z hovädzieho..mohol som to nazvat aj bravcove na mrkve, ale ked pozeram ostatne recepty na vareche, a nechcem tym nikoho urazit, povedal som si ze nazvat toto takto honosne uz bude len maly preslap vedla..ano, bilinkovy balicek by bol fajn, keby mi tymian, bazalka a salvia co som si pestoval nezhnili..
k vycitke, ze chybaju nie len huby len tolko, ze podla receptu Julie Child huby nechybaju..a mne osobne uz duplom nie..
dik za konstruktivne komentare, nvm ze ci len k mojim receptom su take akcne, uz sa to stava trochu zvykom, no som rad ze sa ozvete, ci sa Vam nieco paci alebo nie..vedzte, ze sa snazim varit co najlepsie za lacny peniaz, a mozno len este tolko, ze radsej uz bez hovadzieho a z bravcoveho ako ich miesat na toto jedlo dokopy..
marto990
no a keby ste este pochopili, ze som to chcel robit v remoske, tak by ste ma aj ukamenovali..
tiginko
@marto990 tvoj pristup sa mi veľmi páči, bohužiaľ sme tu taká rôznorodá banda: niekto bude za každú cenu chváliť a niekoho často popudí práve nešťastne zvolený názov receptu. Som rada, že si sa nedal a postavil si sa "chlapsky" k nám rýpačom. Lebo tvoj recept je pekný, určite by zaujal aj nejakým originálnym názvom, ktorý by skrýval podstatu "Boeuf Bourguignon " Nedaj sa znechutiť, mám pocit že v kuchyni si dobrý, tak smelo do toho...
marto990
@andreac , dakujem za zmenu nazvu,aj za to,ze ste to dopisali ku komentarom..
@tiginko , ale ano,neman problem zmenit si nazov,ci opravit tagy ako pri kapustovom hrnci namiesto eintopfu,ked vacsia cast nazor, kt si v komente precitam ma recht,netvrdim ze vo vsetkom;))..
Hlavne neberte vsetko tak extremne vazne,skuste obmienat drahe al nedostupne ingrediencie za dostupne Vam a Vasej penazenke, a uzivajte si dobre jedlo..
honestka
nemaj boja @marto990.
komentare su od vacsiny z nas mienene v dobrom, nie sme vsetci vyryvaci.
paci sa mi, ako reagujes a zelam ti tu vela prijemnych chvil.
okolo receptov s originalnymi nazvami si mozes vzsmnut, ze sa najdu komenty podobneho typu myslene bez urazky.
afataga
mne sa tento rcp paci, aj ked mi to zas pripada take zimne jedlo, vzhladom na dlzku pripravy, ale to nevadi, bohuzila u nas nie je leto cely rok, huby mam rada, ale viem, ze nie kazdy ich ma rad, tak kto chce, nech ich tam supne a bylinky ti zhnili asi preto, lebo si ich moc polieval, bazalka ma rada vela vody, ale oregano a tymian nie, neboj, ved sa naucis :-)
marto990
jezisi, @afataga , co mam 10 rokov?..ta posledna veta, co si zezrala celu mudrost sveta?..zhnili preto, ked ta to zaujima, lebo v zemi boli chrobaciky, ktore vyzrali korienky..nie pre vodu, snad viem ako sa polievaju bilinky, vidim kedy je crepnik preliaty alebo nie..a o pestovani sa docitam v kazdom lepsom zhradnickom al aj gurmanskom casopise, na poucovanie si zaloz diskusiu..
a to s tym zimnym jedlom, tak prepac, ty v lete ani slepaciu polievku nevaris, ani gulasik si nechodis na chatu varit, ani masko plnene hubami a udenym syrom si neogrilujes ze, lebo to je vsetko zimne jedlo..uz si trapna
1x safran
renulienka
@marto990 , myslim, ze dlhe pecenie pri nizkej teplote ma svoje opodstatnenie pri tomto recepte ;-), masko bude makkke a zelenina si zachova svoj tvar.Mam to vyskusane ;-)
mariamka
@marto pekne si navaril, pacia sa mi tieto chutove kombinacie aj dlhsie pecenie, mesko je jemnejsie,, sledovala som tuto diskusiu a kvitujem zmenu nazvu, mam s tym skusenosti ,, ale myslim, ze s tou odpovedou k k @afataga si prestrelil ,,
mariamka
:)) ja? to urcite :) iba ze si tu kratko, myslim,, a kazdy Varechac ma svoj osobity prejav,, treba vidiet suvislosti, do toho prides :) ja som mala bezne cez 100 komentov, kym som "zapadla" :)
marto990
@mariamka , mal by som ti pogratulovat,ze si zapadla..co ked nepotrebujem zapadnut,len mam chut vyhnut sa niektorym komentarom,egoistickym a tak trapne vaznym..
Rad ukazem,co som navaril,o to viac by ma potesilo,keby niekoho moje recepty inspirovali,ak kef nie su dotiahnute k dokonalosti,ale o tu mi v mojej kuchyni ani tak neide..a ani o to,tvarit sa ako varechac,nadclovek..
Moja..
1x safran
marto990
@tiginko ,osobitny styl,zvykni si,al sleduj ine recepty..povysenecke urcite nie,vazim si komenty s dobrou radou..tie tri, styri v tychto komentoch..
mariamka
@marto nemusis gratulovat :), ja beriem vsetky komentare ako zaujem :) to len taka mala rada,, a vsetkemu rozumiem a chapem ze chces sa presadit tym svojim ja,, a je to pozitivny postoj, len fakt musis byt mierny aj v odpovediach a nie kontroverzny, a predpojaty, ludia su rozni , mozno inak vyjadria to, co dobre myslia,, :) tusim uz som presiahla mieru verejnej diskusie,, mna len to "moja" irituje,, to ako bolo myslene?
marto990
@mariamka ,tak ako to posobi;))..sorry,ale prislo mi to ako ma ozivenie..ver ze keby ze mne napises "moj" alebo este lepsie "moja",tak ma aj roztrhne;)..sranda musi byt
mariamka
tak do buducna si nechaj taketo "ozivenie" na domov ,, len bud rad ze tam neposlem mojho, ten by to vyriesil,, to sem kazdopadne nepatri ,,, aj ked sme tu humoristi par excelllance
afataga
je mi ta naozaj luto, ze nemas ani stipku zmyslu pre humor, nemusis ma oslovovat jezis, ja si nepotrpim, trapny je tu niekto uplne iny, staci, ak sa pozries do zrkadla
abdul
Oné, ale naozaj vyjadrovacie schopnosti ozaj ako 10 ročný fagan. Voči ženám, o generáciu starším ? Debil je veľmi slušné slovo. A viem ti to aj po maďarsky.
aarkansas
Prosím vás na to že je to mladý chalan a nebál sa pustiť do varenia náročnejšieho pokrmu dávam palec hore a hlavne za to, že si vie poradiť a nechá popracovať fantáziu , veď ako vznikli všetky recepty sveta? Aj tá slepačia polievka sa varí na x spôsobov tak píšte do diskusie tí ktorí ste to pripravili podľa receptu a či to bolo chutné a nie zbytočné komentáre že ja to robím tak a ja tak a v knihe je to tak a originál tak .Varecha je na to aby tu človek získal inšpiráciu a ak niekto založí stránku varecha profi , pre profesionálnych kuchárov , tak nech sa páči ...tam treba upozorniť na chyby . HOWK
marto990
Dik,ze zdielas rovnaky nazor na varechu,co sa tyka poslednych 2 viet v tvojom komentari,ako ja,ze varecha je na inspiraciu,nie na buzeraciu,ako sa co vari a MUSIIII podla niektorych trapacok volat,nedajboze..@aarkansas na hrad..
tiginko
sorry @aarkansas slovom HOWK si myslel HOWGH v zmysle dohovoril som? Lebo ja mám Mayove indiánky v malíčku...
aarkansas
tiginko ja som to "poslovenštil" ale ak to pomôže, tak dobre ospravedlňujem sa čitateľom Mayoviek a opravujem howk na howgh :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia