Bravčová panenka s hodvábnou omáčkou

Autor receptu: enss

Toto jedlo sa u nás tradične varí 25.12., neviem si predstaviť, že by som ho pripravovala v iný čas ako vianočný.

4
porcie
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umytú a osušenú panenku opečieme v panvici na lyžici oleja zo všetkých strán, vyberieme. Do výpeku pridáme údenú slaninku, necháme mierne vypražiť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme, kým nie je cibuľa sklovitá, pridáme mäso, okoreníme mletým bielym korením, podlejeme troškou horúcej vody, pridáme slivky a spolu dusíme približne 45 minút. Panenku počas varenia občas otočíme. Po uvarení mäso vyberieme, zákad na omáčku aj so slivkami a slaninkou rozmixujeme ponorným mixérom , pridáme sladkú smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a prevaríme. Osolíme podľa chuti, vložíme mäso nakrájané na plátky. Podávame s knedľou, prípadne cestovinou.