Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 7. marca 2011

Keďže včera som 24 hodín pracovala v nemocnici, dnes som sa naplno mohla venovať mojim kuchynskym vášniam. Veď načo spať. Na to bude raz Zobraziť celý popisKeďže včera som 24 hodín pracovala v nemocnici, dnes som sa naplno mohla venovať mojim kuchynskym vášniam. Veď načo spať. Na to bude raz ešte veľa času. A vôňa z kuchyne postupne prilákala všetkých nepracujúcich degustátorov. Ten najhladnejší krátkymi pobrechmi dával najavo, že nabudúce mám urobiť niečo rýchlejšie...taký fástfúdik by netrval tak dlho...:-)))

4
porcie
90 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks, väčšia
4 plátky, alebo šunka
2 PL
1 hrsť,čerstvá listy
na pečenie:
5 ks, prerastená plátky
100 ml, (nemusí byť)
100 ml
2 ks, väčšia
10-15 bobúl
 rôzne čersté (oregano, tymian, šalvia)




Postup

  1. 1

    Na panenke si zarovnáme konce, odkrojené časti použijeme na minútky, ostrým nožom si nafiletujeme štvorcový plátok.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pripravený platok si dáme plátky šunky, potrieme pestom. Naukladáme bazalkové listy. Pesto si robím sama z bazalkovych listov, opražených píniových orieškov a olivového oleja +soľ, cesnak. Dám do formičiek na ľad a dám zmraziť. Potom vyberám len toľko, koľko sa spotrebuje.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pevne zrolujeme, posypeme soľou a nahrubo pomletým farebným korením, omotáme kuchynskou niťou a pevne zabalíme do kuchynskej potravinovej fólie. Takto zabalená išla na 24 hodín do chladničky. Ja som išla do služby do špitála.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme mäso z chladničky a odstránime fóliu. Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zo všetkých strán.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme z panvice, necháme trošku vychladnúť, obalíme prerastenou slaninkou, môžme ozdobiť čerstvým rozmarínom a dáme na pekáč. Podlejeme asi 150ml vody a dáme piecť pri 180st.C na 20 minút.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme z rúry, podlejeme vínom a portským, keď robíme bez vína, môžme podliať zriedeným hroznovým džúsom.Dáme piecť pri rovnakej teplote na 30 minút. 1x oblejeme šťavou vrch mäsa.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici si rozpálime kryštálový cukor, pridáme cibuľu rozkrojenú pozdĺžne na 8 častí, opražíme asi 4 minúty. Pridáme bobule hrozna a ešte cca 1 minútu pražíme.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme k mäsu spolu so zvyškom čerstvých byliniek a pečieme ďalších 30 minút.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyberieme z rúry, mäsko zabalíme do alobalu a necháme asi 10 minút odpočívať.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäsko odbalíme, odstránime slaninu, odrežeme kuchynskú niť a nakrájame na tenké plátky. Podávame poliate skvelo chutiacou cibuľovo-vínno-hroznovou omáčkou.

    Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

babav
Velmi zaujimava kombinacia chuti,perfektne spracovany recept!
jankavaskova
toto je ake dobre.... teraz len rozmyslam, ze kedy sa do toho pustim aj ja. inak s tym odpocivanim maska v alobale na konci, to nepoznam - urcite to ma svoj vyznam, mozete mi objasnit? ja som zvedavec...
tizian1cat
@janavaskova : to nemam z vlastnej hlavy, maso tesne z rúry vybraté by sa nemalo hned krájat, je to ako s horúcim chlebom- je potrebná urcitá doba konsolidácie - odporúca sa potravinová fólia, ktorú z duse nenávidím, lebo sa mi vzdy potrhá inak, ako ja chcem - preto som pouzila alobal.
ejta
Ja viem, že je to preto, aby mäsko do seba natiahlo zase tú šťavu, ktorá sa z neho vypiekla....
sovka62
Či z mäsa, či z múky, všetky tvoje recepty sa mi veľmi páčia. Si šikuľka.
lucylee
mala som ešte kúsok panenky v mraziaku, nebolo jej síce veľa, ale na ochutnanie stačilo, manžel sa oblizoval až za ušami, že toto musíš urobiť na moje narodky a toto musíš uvariť na tvoje narodky a na takú oslavu a príležitosť, tú omáčku som ochutnala aj ja, je famózna :)
lucylee
a ešte dodávam, že ja som požila červené hrozno a trochu som tú omáčku "strihla" balzamikom a skaramelizovala som trstinový cukor, všetko úplne ladilo a harmonizovalo, najbližšie sa chystám na tvoj zemiakový chlieb :)
jatanika
pri dnešnom obede som vychádzala z tvojho receptu ... vždy sa mi síce podarí kamsi odbočiť, kým dôjdem na koniec, ale základ zostal :-))) a veľmi sme si pochutnali... tak ti za inšpiráciu ďakujem a odporúčam aj iným :-))
tizian1cat
tesim sa, ze ti chutilo, ja tiez "neviem" navarit 2x tak isto jedno jedlo. Krásne sviatky!!!