Foto: irenaw
V diskusii som sľúbila. Dnes som upiekla prvé cesto a prvý rozmer. Tu sú bosniaky pre @bejgi zmerané a zvážené ako novorodenci :O).
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Suroviny dáme do pekárne ako sú uvedené. Spustíme program cesto. S nahrievaním surovín to bude trvať 1 h. 45 min. Alebo suroviny dáme do misy, dôkladne vymiesime cesto a zakryté necháme kysnúť na dvojnásobný objem asi 1,5 h. Nebojte sa tej semolinovej múky :) Môže byť akákoľvek múka, ktorú máte doma. Možno bude cesto potrebovať trošku menej vody, ak nedáte žiadnu celozrnnú múku.
-
2
Podložku mierne pomúčime, vyklopíme cesto a hánkami zovretej päste celé cesto postláčame.
-
3
Cesto poprekladáme ako obálku a necháme prikryté odpočívať 10 minút.
-
4
Celé cesto váži 890 g. Rozdelíme na tri rovnaké kusy po cca 297 g. Oboma rukami každý diel otáčaním vytvarujeme na okrúhlu placku.
-
5
Okraje placiek zdvihneme dohora a stlačíme akoby sme išli baliť batôžtek. Postláčame špičkami prstov čo najpevnejšie. Ešte raz to celé zopakujeme - roztlačíme mierne na placku, okraje zdvihneme a dôkladne postláčame. Hádam to trochu vidno :). Priebežne si múčime ruky, aby sa nám pri tvarovaní bosniaky nelepili.
-
6
Každú guľku otočíme postláčaným spojom nadol. Oboma dlaňami otáčame každý bochník a formujeme vyššiu úzku guľku. Spodok guľky, ktorý leží na plechu, tvarujeme užší. Dáme na plech ďaleko od seba.
-
7
Zakryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút. V polovici kysnutia dáme rúru vyhriať na 220°C. Stlačíme cesto jemne prstom. Ak sa jamka vyrovnáva pomaly, môžeme bosniaky potrieť teplou slanou vodou a vložiť do rúry.
-
8
Pečieme asi 30 minút. Po 15 minútach pečenia potrieme ešte raz slanou vodou. Po upečení poklopkáme na spodok. Ak znejú duto, tak sú upečené.
-
9
Necháme vychladnúť na mriežke.
-
10
Váha po upečení 270 g. Spodný priemer 14 cm. Výška medzi 6-7 cm. Foto na reze až zajtra, ešte sú teplé. Ako sa tu na ne pozerám, nám budú na cesnačku akurát :O). V sobotu ešte skúsim nejaké väčšie.
-
11
Prvé bosniaky na reze.
-
12
Bosniaky č.2. Múku som zmenila takto: 200 g ražnej hladkej chlebovej, 300 g pšeničnej T650. Pridala som 1 čl mletého koriandru a 100 g jemne strúhaného vareného zemiaka. Ostatné rovnako. Zhodli sme sa doma, že tie prvé boli výborné na obloženie niečím dobrým napríklad so sebou na výlet. Boli také žemličkové. A tieto druhé boli ako stvorené na naplnenie polievkou. Boli hutnejšie a chlebovejšie.
mlyn-zrno.sk/page34.htm...
@marianne , muka samolinova je s nejakej vyberovej psenice ak sa nemylim. Kukuricna sa vola inak.