Börülce çorbası - fazuľová polievka fotorecept
Foto: cesminaz
Börülce (Börüldže) je vlastne druh fazule, ktora sa volá Čierne oko :-) Používa sa väčšinou do šalátov, ale je z nej aj celkom chutná Zobraziť celý popisBörülce (Börüldže) je vlastne druh fazule, ktora sa volá Čierne oko :-) Používa sa väčšinou do šalátov, ale je z nej aj celkom chutná polievka...
Suroviny
500 g (Čierne oko) |
|
3 ks väčšia |
|
1 ks |
|
2 PL (paradajkové pyré, pretlak) |
|
1 PL (paprikové pyré, pasta) |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
|
|
1 PL |
|
|
|
podľa potreby |
|
|
|
2 PL na zápražku |
|
Postup
-
1
Fazulu som si namočila na 2 hodiny. Kym sa fazula močí, si pokrajame 3 väcsie mrkvy na tenko a cibulu na menšie kocky. Budeme potrebovat aj Biber salça a aj domates salça, čize aj paradajkové a aj paprikové pyré/pasta. Dobry je pravdaže aj hustejší pretlak.
-
2
Cibulu si na troche oleja zosklovatíme, potom pridame 1pl paprikovej pasty a zo 2 pl Salçe/paradajkovej pasty a 3-4 minuty to nechame spolu za občasneho miesania opiecť. Nasledne pridame scedenú fazulu a mrkvu, premiesame a zalejeme dostatočnym množstvom vody-ja som dala 2 litre. Dáme celé a aj mleté čierne korenie, mletú rascu a soľ podla potreby. Takto nechame variť kým fazula nebude mäkká.
-
3
Po 40-ich minútach bola fazula dostatočne mäkká. Následne si urobíme na oleji klasickú zápražku z múky a mletej papriky, ktorú vlejeme do polievky a este 20 minút polievku povaríme. Pridáme za hrsť petržlenovej vňate a ak treba dochutíme ešte koreninami. Podla chuti môžte pridať aj cesnak, ja som nedala :-)
-
4
Polievka z tejto fazule je chutná, aj ked má tato fazula inú chut než klasická fazula .Jej chuť je sladká a velmi sa podobá hrášku :-) Takže by ste z nej lahko vedeli vykúzliť aj "hrachovú polievku" ;-)) len pri jej jedení treba zavrieť oči :-)
-
5
Výborne sa k nej hodí nielen chleba, ale aj langoš, posúch ,alebo rôzne Poača :-)
-
6
Takto vyzerá tá fazula :-) Na internete som ju našla pod názvom "Čierne oko" :-)
robím navlas rovnako, ale bez tvojich špeciálnych biber prísad :-)
No hej :-) tolko toraké fazule su v obchode,ze ani neviem ktorú kupit :-) Pouzivam väcsinou len bielu,ale treba niekedy treba aj zmenu.
Tvoja musí byť tiež vynikajúca, chválim.
No vidíš,super napad s tou paprikovou pastou!!! Aspon maju Varecháči dostupnu náhradu :-) Dakujem za komentik.
:-) veru tak aj bolo Katuška,mali sme k nej syrové poğaça :-) Pozdravujem!