Bontky

Autor receptu: robin90

Varila nam to stara mama na ranajky aj ked to je polievka .Pre toho kto ma rad zapraškove polievky.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. zemiaky ošupeme a nakrajame na kocky a dame variť v osolenej vode.Na podložke si urobime " bontky"a to takto:muku, sol ,vodu zmiešame dokopy na tvrdu masu.Musi byť husta a tvrda lebo budeme to cesto trhať na male guličky "bontky".(niečo podobne ako ked sa robia halušky ale toto sa trha preto musi byt huste a tvrde aby sa nelepilo na ruky ).
  2. ked su zemiaky uvarene tak pomali pridame "bontky" ak mame malo vody tak ju pridame tiež.Povarime asi 10 mimut a pridame zaprašku.
  3. Zaprašku robime tak že do panvičky si dame bravčovu masť(šmalec) ak bude zoztopena tk prisipeme asi 4 lyžice hl. muky a miešame kym nebude tmava skoro ako pripalena (ja robim hnedu lepšie chuti polievka ale narobi sa dymu)Ak mame hnedu tak podlejeme vody 2-3 pohare (pozor ak to nechaš trocha postat mimo ohna a potom naleješ vodu tak sa vyvaruješ dymu a prskania).Nechame to zovriet a vlejeme to do polievky .Mala by prevriet podla chuti môžme pridať trocha vegety .Dobru chuť.