Bonbóny fotorecept

evusik - fotkaevusik, 1. septembra 2010
Bonbóny (fotorecept)
Foto: evusik

Ak máte v rodine čokoholika, skúste mu k sviatku pripraviť prekvapenie v podobe domácich čokoládových bonbónov.

120 minút
príprava

Suroviny

Čokoládová hmota:
3 ks
250 g
200 g
2 PL
250 g
Kokosová hmota:
250 g
1 plechovka
200 g
2 PL
Ostatné:




Postup

  1. 1

    Vajíčka s cukrom miešame nad parou, až pokiaľ sa cukor nerozpustí ...

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme čokoládu, Ceru a kakao ....

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a vymiešame hladkú hmotu. Čím kvalitnejšiu čokoládu použijeme, tým lepšie budú bonbóny.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si kokosovú hmotu: kokos, Salko, cukor a Rum zmiešame. Ak je hmota redšia pridáme kokos. Trochu kokosovej hmoty odoberieme a pridáme do nej 2-3 lyžice čokoládovej hmoty. Teraz máme tri hmoty - čokoládovú, kokosovú bielu a kokosovú hnedú a s tými budeme teraz pracovať.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nachystáme si rôzne sladkosti a orechy, celé aj pomleté....

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednotlivé druhy tvoríme tak, že si odoberieme časť čokoládovej hmoty, do nej pridáme rôzne ingrediencie....

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a takto pripravenú hmotu vylejeme do formy vystlanej fóliou, na plech, do plastovej krabice.... Ja som robila jednu dávku len čokoládovú. Malý plech som vystlala fóliou, na spodok som dala tortové oplatky a nato som navrstvila čokoládovú hmotu do ktorej som pridala želé cukríky, nakrájanú napolitánku, celé lieskovce, mleté orechy a hrozienka. Viď obrázok 17.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z druhej dávky som robila takéto obdĺžniky a to som už kombinovala všetky tri hmoty. Čokoládovú hmotu necháme voľne vychladnúť, až potom ju dáme do chladničky, najlepšie na noc. Ráno stiahneme fólie a môžeme krájať a formovať bonbóny.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z bielej kokosovej hmoty formujeme guľky do stredu zatlačíme lieskový orech, čokoládový cukrík, želé cukrík .... obalíme v kokose

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vložíme do ozdobných papierových košíčkov, postriekame čokoládou, necháme stuhnúť a môžeme zabaliť do vhodnej krabičky

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kokosovo-karamelové bonbóny: na spodok utlačíme bielu kokosovú hmotu na ňu poukladáme nakrájanú karamelovú tyčinku a polejeme čokoládovou hmotou. Necháme stuhnúť, pokrájame ostrým nožom a vhodne zabalíme.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kokosové valčeky: z bielej kokosovej hmoty spravíme valček, prikryjeme ho fóliou a valčekom rozvaľkáme na pásik, naň položíme valček z hnedej kokosovej hmoty, pomocou fólie zrolujeme, necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň nakrájame na 3cm pásiky a zabalíme do celofánu ako salónku.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Čoko hrudky (prvé dve z ľava): do čokoládovej zmesy pridáme pomleté orechy, želé cukríky, tortové oplátky. Čoko-lieskovcové kocky (dve z prava): do čokoládovej hmoty primiešame veľa celých lieskových orechov.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zľava: čokoládová hmota, želé cukríky, tortové oplatky (alebo Horalka), v strede: biela kokosová hmota a na nej čokoládová hmota zmiešaná z hrozienkami v rume, posledné: čokoládová hmota so želé cukríkmi a navrch hnedá kokosová hmota. Jednotlivé bombóny môžeme uložiť do vhodnej papierovej krabice (napr. z dezertu) alebo každý bonbón zabalíme do celofánu a.....

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    zabalíme do balíčkov, alebo nasypeme do ozdobnej taštičky

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ak máme peknú plechovú krabicu môžeme ju použiť na zabalenie bonbónov. Nezabudneme pridať pekné blahoželanie, pretože ako sme z láskou bonbóny tvorili, tak ich aj z láskou darujeme svojim najbližším....

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Čokoládovú hmotu môžeme krájať aj na tyčinky, vtedy je dobré hmotu navrstviť na tortovú oplátku.

    Bonbóny (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ak sa vám to zdá veľmi prácne, vedzte, že samotná robota je veľmi rýchla a jednoduchá. Ak sa rozhodnete urobiť len jeden druh a dáte ho stuhnúť na plech nebude vám to trvať dlhšie ako slabú polhodinku. Na druhý deň stačí nakrájať a mlsať :-)

Diskusia k receptu

janger
@Evusik , no to je nadhera! To si toto vsetko vyprodukovala??? Klobuk dolu! To by som si teda zamaskrtila. A aj krasne fotky si porobila.
alexola
Bonbóny vyzerajú chutne, o niečo také som sa snažila aj ja, no mám len pár druhov odskúšaných, takže nabudúce budú nové druhy... :) vďaka za recept
wevewe
kraaaasne. skoda len, ze ja by som nemala na to trpezlivost...
sjuz
pekné, tiež sa na domáce bonbóny už dlho chystám...:)
2010
Minuly rok som dostal na Vianoce taku malu flasku extra panenske oleja s rucne napisanou vignetou od nasho kamarata.Keby sa to preratavalo na peniaze tak by bola aspon EU 100 , bolo to z jeho prvej urody oliv rucne lisovane...takze egreska aj tvoje rucne vyrobene su len pre specialnych ludi lebo su vyrobene s laskou... perfektne.
torticka
Evusík, dám Ti moju adresu a pošleš mi toto mňam, ano? Si veľmi šikovná.
evusik
@2010 ďakujem za pochvalu, len neviem či bola smerovaná mne, keďže spomínaš @egre šku ??? @torti čka prvá várka je už zjedená, tú som robila ešte v nedeľu. Druhú som robila včera a dnes fotila, tie som robila pre manžela má narodky a je väčší čokoholik než ja :-)
tatranka
No teda@evusik paráda.Obdivujem tvoju nápaditosť na tú rôznorodosť bombónikov.Je ohromné,že je vlastne všetko čerstvé a obdarovaný vie že sú robené s láskou.Nehrozí biely povlak na starom bombóne,ktorý som neraz mala na kúpených bombónoch.Ukladám do KK.
2010
evusik ,sorry .... nemal som okuliare, alebo to bolo to cervene vino?
evusik
@enerrgizer viem, že sa nepatrí chváliť vlastné dielo, ale garantujem, že kto má rad kokos + čokoládu + karamel = nebíčko v papuľke @2010 v pohode, dobré červené vínko po dobrom obede, nie je zlé :-)
evusik
@julica to si si musela hľadať na internete? ak si vedela, že tam mám chybu stačilo to napísať, ďakujem :-) teším sa keď aj ty pridáš nejaký ten recept :-)
julica
Nemusela, nezvyknem si overovat jedno slovo za druhym, to len aby si mi verila. Hadam sa k nejakemu receptu dostanem, ale ked mi vsetko, co robim, pripada normalne a na normalne recepty navody nepotrebujeme, ale vlastne takych je tu dost... Akurat dnes som urobila nenormalnu koprovu - omylom zo solamylu, a nie z muky :) na vine su mole a potraviny v neoriginalnych dozach :)
siesta
To je priam neskutocne, co vsetko dokazete... Vacsina receptov v mojej KK je od Vas. Dostali ste ma najma varenim v parnom hrnci, po ktorom tuzim uz dost dlho :-) Pre @julicu su to mozno "normalne" recepty, ale nie kazdy to vie aj krasne nafotit /naservirovat a podelit sa o skusenosti, aby mali radost aj ini, ak sa do receptu pustia... Ja sa vzdy tesim, ked vidim, ze opat pribudol recept od Vas. A som si ista, ze aj mnohi dalsi :-)
celka
@Evusik - Tvoje bonbóny jsou nádherné a všechny určitě chutné.
Nevím, jestli někdy dostanu odvahu si je udělat, už nemám tolik trpělivosti jako kdysi, ale do náhody si recepty uložím. Asi by se tyto bonbóny daly použít jako zajímavé cukroví na svátky.
mohly
palokuchki
Ja som uz tiez dlhsie pozerala po takychto receptoch, no nikdy som nemala odvahu to skusit. Teraz toto urcite vyskusam, vyzera to velmi lakavo. Evusik dakujem!!!
mvrek
Je to úžasné, a tá úprava, šikovné ruky.
samanka
joj @Evusik tak to je parááááda. Ale asi to doma robiť nebudem, lebo moja rodina by ma potom stále "otravovala" a musela by som bonbóny robiť stále. Takéto pochúťky my môžeme, no ale aj líniu treba držať. (samozrejme, ukladám, neodoláááám a v sobotu sa na to vrhnem :-))))
evusik
všetkým ďakujem za milé komenty, a naozaj je to jednoduché, ak spravíte len čokoládovú hmotu s pridaním cukríkov a orechov a vylejete ju na plech, uvidíte aké je to jednoduché a dobré, ale tiež prudko návykové :-) @palokuchki Cera je margarín - stužený pokrmový tuk, dáva sa aj do klasickej čokoládovej polevy. @siesta ak uvažuješ nad parným hrncom vrele odporúčam je to výborná vec a ďakujem za pekné slová :-)
julica
Cera nie je margarin, margarin je mliecny, cera je cisty tuk
tilda
Ukladám recept do mojej kuchárskej knihy
maskrtnicek
Tie bonbony veľmi dobre vyzerajú.Vyskúšam spraviť môjmu maškrtnému synkovi.Dnes išiel prvý krát do škôlky tak aby to mal také slávnostné.
hera
@evusik fantazia! Klobuk dolu! Je to uzasne az v ustach citm tu chut- nemozem to urobit! "Zozrala" by som to" na posedenie"!
evanaaa
Evusik, toľko pochvál na tvoju adresu, všetci ma predbehli, neviem, čo povedať. Ja by som sa tak s tým nevedela hrať, ale dala by som sa ponúknuť, lebo to vábne vypadá. Možno, keby som to mala robiť pre radosť deťom a také to darčekové balenie by bolo vzácnejšie než kúpená bonboniera.
evanaaa
Julica, ak sa nemýlim, margaríny nie sú mliečne ale sú to rastlinné tuky. Ćiže aj cera je stužený rastlinný tuk. Prípadne sa do nich pridáva sušená srvátka, ale vcelku sú rastlinné.
sovka62
TO JE PARÁDA!!! Môj manžel je čokoládový a čím vyšší obsah kakaa, tým lepšie. Tak mu skúsim spraviť z jeho obľúbenej 70%-nej, hádam sa mi podaria.
honestka
Evusik, taketo rucne robene krasotinky a dobroty som vzdy robila LEN pre ludi, co to vedeli ocenit. Takato skvela krabicka od teba potesi tych tvojich na 110%!
tetuska
Vyzerajú krásne, aj na darovanie, kto už dlhšie pečie, vie čo je CERA a páči sa mi, že tí, čo nevedia sa to na tejto stránke aj určite dozvedia, vyskúšam, už sa teším na Tvoje kreatívne nápady, čo sa týka cukroviniek, krásne si to aj nafotila...
bozulka
Nevydržala som a musím ťa pochváliť aj ja,jednoducho sa prekonávaš.Máš môj obdiv -moooooc veľký.
evili
Prekrásne :) Spravím pre tie bonbóniky pekné balenia a pridám to mojím najdrahším do vianočných balíčkov :)
maminamicha
senzačnéééééé toto si ukladám hneď a idem aj skúšať. Si parádne šikovná klobúk dole
kuchticka
@evusik , klaniam sa az k zemi nad tvojou sikovnostou. NAAAAAAAdhera! Neviem, ci bych mala trpezlivost toto robit, ale skusim to ak mi ostane viacej casu. Vdaka.
evusik
@kuchticka si milá a ďakujem.... ale nie je to také komplikované ako to vyzerá, vyskúšaj a uvidíš, že je to celkom jednoduché :-)
zuzula2
vyzera to perfektne presnie nieco taketo chcem urobit tento rok na mikulasa celej mojej rodinke tak sa uz veeelmi tesim.. mam dalsiu inspiraciu. dakujem krasne je to uzasne
evusik
@zuzula2 teší ma, že som ťa inšpirovala a som presvedčená, že vytvoríš niečo krásne, daj vedieť ako sa ti darilo :-)
paveljrk
Nádherné!Škoda,že ja to nesmiem.No ukladám a vyskúšam pre tých,čo môžu.
julica
Tie bonbóny sú brutálne!! :) (nehnevaj sa na mňa, evušik)
violetacamorova
Sedím pri computeri a sliny mi tečú @evusik , tak tieto chute milujem aj keď si to môžem dať za odmenu a poznám kopec známych z rodiny, ktorým by som týmto darčekom urobila náramnú radosť, lebo rada kupujem originálne dezerty, ale toto je špica, si naozaj veľmi veľmi šikovná a dúfam, že aj mne sa raz takéto pekné a chutné podaria.
remcula
@evusik , hledám nějaké recepty na čokoládové bombóny, nebyla jsem si jistá, jestli jsem tady nějaké dávala a narazila jsem tady na to. Teda, to nemá chybu!!! Nádherně popsáno, vyrobeno, nafoceno. Jsi jednička!!!! :-)) Ohromné, pořád dokola čučím, jak puk v brance...
evusik
@remcula tvoja pochvala ma veľmi teší, zdvihla si mi hneď ráno náladu :-) tu na Vareche je veľa bonbónov urobených na profesionálnej úrovni na nerozoznanie od kupovaných :-)
mne sa ale páčia takéto rustikálne darčeky, keď to má byť doma robené tak nech je to aj vidieť, nie sú rovnaké, občas hrbolaté, kostrbaté ale robené z láskou a hlavne chuťovo výborné...
ja ich robím sem tam aj pre nás doma, ale vtedy robím len tak ako je v bode 7, dám na plech, nakrájam na tyčinky a môžeme mlsať:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia