Bôčikovka (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Zostal mi pekný pečený bôčik, niekedy sa to stane. Napadla ma paštéta, ale všetky sú tak nejako nadlho, ja som chcela niečo rýchle a možno aj zdravšie, tak vám ponúkam moju verziu. Postup- Bôčik osolíme, okoreníme, opaprikujeme, orascujeme, podlejeme, upečieme. Píšem to takto zjednodušene, veď to už každý vie a urobí podľa seba. Ja som už mala upečené plátky.
- Pripravíme si veľkú cibuľu.
- Nakrájame na plátky a na tuku z bôčika ju pražíme do úplného zmäknutia /10-15 min/.
- Zároveň pokrájame mrkvu, petržlen, zeler, papriku a na ďalšej lyžici vypraženého tuku restujeme, až takmer necháme karamelizovať, môžeme jemne osoliť.
- Medzitým nás neminie tá trošku prplavá práca - odkostiť a pokrájať upečený bôčik.
- Pokrájané mäso pridáme k zelenine, zastrekneme bielym vínom, poprášime tymiánom, ČMK, pridáme opraženú cibuľu, paprikovú pastu /ak máme, a chceme/, osolíme - opatrne. Ešte bude čas všetko ochutiť. Pridala som aj 1 na plátky nakrájaný strúčik cesnaku. Už len necháme prebublať a prejsť varom.
- Po miernom prechladení presunieme do vyššej nádoby a rozmixujeme. Ak by sa vám to zdalo suché, pridajte bravčovú alebo inú masť, mne sa zdalo tuku dosť.
- Na moje potešenie som to mala ochutené akurát, aj dosť slané aj primerane pálivé. Ochutnajte, dochuťte. Je toho celkom dosť a je to vynikajúce, vôbec nie mäsové, jemné, delikátne.
- Ja to nebudem sterilizovať, ale určite by sa dalo. Už len dokrojiť chlebík, alebo urobiť hrianky, trošku tej zeleniny a môže sa hodovať.
|