Bôčikovka (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Zostal mi pekný pečený bôčik, niekedy sa to stane. Napadla ma paštéta, ale všetky sú tak nejako nadlho, ja som chcela niečo rýchle a možno aj zdravšie, tak vám ponúkam moju verziu.

Postup

  1. Bôčik osolíme, okoreníme, opaprikujeme, orascujeme, podlejeme, upečieme. Píšem to takto zjednodušene, veď to už každý vie a urobí podľa seba. Ja som už mala upečené plátky.
  2. Pripravíme si veľkú cibuľu.
  3. Nakrájame na plátky a na tuku z bôčika ju pražíme do úplného zmäknutia /10-15 min/.
  4. Zároveň pokrájame mrkvu, petržlen, zeler, papriku a na ďalšej lyžici vypraženého tuku restujeme, až takmer necháme karamelizovať, môžeme jemne osoliť.
  5. Medzitým nás neminie tá trošku prplavá práca - odkostiť a pokrájať upečený bôčik.
  6. Pokrájané mäso pridáme k zelenine, zastrekneme bielym vínom, poprášime tymiánom, ČMK, pridáme opraženú cibuľu, paprikovú pastu /ak máme, a chceme/, osolíme - opatrne. Ešte bude čas všetko ochutiť. Pridala som aj 1 na plátky nakrájaný strúčik cesnaku. Už len necháme prebublať a prejsť varom.
  7. Po miernom prechladení presunieme do vyššej nádoby a rozmixujeme. Ak by sa vám to zdalo suché, pridajte bravčovú alebo inú masť, mne sa zdalo tuku dosť.
  8. Na moje potešenie som to mala ochutené akurát, aj dosť slané aj primerane pálivé. Ochutnajte, dochuťte. Je toho celkom dosť a je to vynikajúce, vôbec nie mäsové, jemné, delikátne.
  9. Ja to nebudem sterilizovať, ale určite by sa dalo. Už len dokrojiť chlebík, alebo urobiť hrianky, trošku tej zeleniny a môže sa hodovať.