Bôb podľa svokry

Autor receptu: nitranka

Tento recept mám od svokry. Kým som sa nevydala, bôb som ani nepoznala, hoci je to úžasná zelenina. Kdesi v komentároch som tento recept už spomenula, ale dnes som ho robila, aj nafotila, nuž ho pridávam aj sem.

40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si rovnaké množstvo bôbu a hrášku, pokiaľ pužívame mrazený, nezabudnime ho prepláchnuť na sitku pod teplou vodou. Nakrájame si cibuľu na drobno a do sklovita dusíme na bravčovej masti (a nešetríme ňou). Dá sa robiť aj na oleji, ale do bôbu mimoriadne chuťovo sedí práve masť.
  2. Dávame pozor, aby nám cibuľka nezhenedla. Potom pridáme bôb, panivcu zakryjeme a chvíľu dusíme, cca 10-15 min, medzičasom premiešame. Pridáme hrášok a znovu dusíme asi 10 min.
  3. Medzitým si nakrájame zemiaky na malé kocky, opäť približne také množstvo, ako bolo bôbu a hrášku. Pridáme k zmesi na panvici a dusíme do mäkka. Ja v tejto fáze zvyknem ešte pridať masť, aby sa to nelepilo na panvicu.
  4. Ochucujeme až keď máme všetko mäkké: osolíme, povegetujeme a okoreníme korením 4 farieb. Pre mňa je to v tomto bode hotové. Ja si svoju porciu odoberiem a na zvyšok vylejem ešte rozšľahané vajíčka-pre manžela :-). Podávame s chlebíkom a veľkým tanierom surovej zeleniny (rajčiny, cibuľa, paprika, uhorka).