Bleskový koláčik s vaječným likérom fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 5. januára 2016
Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept)
Foto: srnka77

Šťastný nový rok, nech sa nám všetkým dobre varí a dobre darí! :) Dlho som sa strojila upiecť tento koláč, ktorý takisto poznám z Nemecka. Zobraziť celý popisŠťastný nový rok, nech sa nám všetkým dobre varí a dobre darí! :) Dlho som sa strojila upiecť tento koláč, ktorý takisto poznám z Nemecka. V nedeľu konečne prišiel na rad. Mala som však málo vajec, tak som pôvodný recept prepočítala na menšiu tortovú formu a jemne upravila. Ak vám z Vianoc ostal vaječný likér, toto je skvelá možnosť, ako s ním naložiť! Na koláč treba len pár surovín, je totálne jednoduchý a do hodiny ho máte na stole. Ani nečakaná návšteva tak nemusí obísť nasucho ;-)

10 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

3 ks
150 g (alebo kryštálový)
150 g
150 ml
150 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Namiesto sódy bikarbóny môžeme použiť pol vrecúška prášku do pečiva.

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V pôvodnom recepte je kryštálový cukor plus jeden vanilínový cukor. Taký ja však už roky nepoužívam, lebo mám nekonečnú zásobu svojho vanilkového cukru, takže našťastie už nemám dôvod konzumovať syntetický vanilín. Veľmi jednoducho si svoj vanilkový cukor môžete spraviť tak, že do väčšieho pohára vložíte vanilkový struk – tento pokojne môže byť vypitvaný, teda po použití stredu (ak vyškriabané vanilkové zrniečka práve nepotrebujete a chcete založiť cukor, bez problémov vydržia niekoľko týždňov v zavretom poháriku v chladničke, mám to odskúšané) a zasypete cukrom, či už bielym alebo hnedým. Neodporúčam struk krájať na menšie kusy, komplikuje to neskoršiu manipuláciu s cukrom. V prvých dňoch môžete pohár občas pretrepať, aby aróma lepšie prenikla do cukru. Takýto cukor používam zhruba jednu až dve PL namiesto jedného vanilínového cukru, prípadne ním celkom nahradím cukor v recepte, ako aj teraz. Keď sa mi cukor míňa, dosypem kryštálový, pretrepem a o pár dní mám zase plný pohár voňavého vanilkového cukru. A propos, takýto vanilkový cukor je tiež perfektný Mitbringsel – to je jedno z tých krásnych nemeckých slovíčok, s ktorými si slovenčina celkom nevie dať rady ;-) Je to „to, čo prinesiem so sebou“ – napríklad ako malý darček hostiteľke, keď idem na návštevu.

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny dáme do misy a vymiešame. Ja som použila ručný šľahač najskôr krátko na najnižšom, potom 2 – 3 minúty na najvyššom stupni, až kým sa cesto pekne nespenilo.

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme do malej tortovej formy (priemer cca 23 cm), dobre vymastenej a vysypanej strúhankou. Cesto je pomerne riedke a pekne sa rozleje, netreba ho uhládzať.

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme 50 minút v rúre predhriatej na 160 °C. Povrch koláča dosť rýchlo stmavne, toho sa však netreba báť, tak to má byť.

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčik je veľmi aromatický, chutný aj sám osebe, je vláčny a vôbec nie je suchý, a to ani na druhý deň. Je sladký tak akurát, my nemáme radi presladené. Kto potrebuje sladší, môže si posypať cukrom, ozdobiť sladkou šľahačkou a podobne. Ešte rozmýšľam, že určite by sa ho oplatilo vyskúšať aj v bábovkovej verzii.

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My sme si ho dali s čerstvou šľahačkou poliatou, ako inak, vaječným likérom, a k tomu alžírsku kávičku. Keď už, tak už! Dobrú chuť :)

    Bleskový koláčik s vaječným likérom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

eruska25
Parádny koláčik, také mám rada. A ten Mitbringsel nemá chybu.
radost
jémine..aj ja chcem byť v tej =MY= skupine..!!
tá jednoduchosť..
verím-že zhotovenie ma neminie..:-)
a ešte by som chcela-aj tebe šťastia veľa..
babav
Pekny recept , chutny kolac . Mam zvysny vajecny liker ,uz viem ako ho miniem :-).
zuzanka1367
Pekne...ja som ten vanilkový struk naporcovala na menšie kusy :( viem o čom píšeš...
havino
mám domáci vaječný, ak ostane, nezabudnem na tvoj koláčik, chuť musí byť výborná
stanci11
ja ho veruže vyskúšam v bábovkovej forme ;) a diky za postup ku vanilkovému cukru,,ja používam vanilkáč zo zdravej výživy a je pekne drahý tak si ma akosi nakopla k vlastnej "výrobe" :)
sovka62
Potešila si ma. Zostal nielen vaječný, ale aj čokoládový likér, moje baby akosi prehodili chute a chlapi sa ako vždy venovali slivovici a whisky. Tak vyskúšam najprv ten vaječný, do bábovkovej formy, lebo takú malú tortovú nemám. Ak bude chutiť spravím experiment aj s tým čokoládovým, hádam to dopadne.
kukulienka71
Ďakujem a tebe tiež šťastlivý nový rok!
Koláčik más veľmi pekný a iste aj chutný s tými surovinami, vyskúšam niekedy s poriadnou dávkou šľahačky a asi broskýň. Cesto bolo riadne riedke, nepresakovalo z formy? To je taká rozoberacia, ak dobre vidím.
srnka77
Ahojte, ďakujem pekne za všetky komentáre, potešili! :)
@stanci11 : Som rada, že si sa nechala inšpirovať vanilkovým cukrom, určite neoľutuješ. Ja som si po tuším troch rokoch nedávno vymenila struk v cukre za nový, ale vôbec nie preto, že by „vyvoňal“, len ma dlhodobo vytáčalo dávať pozor, aby som spolu s cukrom nevysypala aj kúsky vanilky. A daj prosím vedieť, ako dopadla bábovková verzia, hm? :)
@zuzanka1367 , skôr či neskôr ten svoj pokrájaný struk určite vymeníš tiež, stojí to za to!
@sovka62 , výborný nápad s čokoládovým likérom, páči sa mi! Myslím si, že výsledok musí byť takisto výborný. Teším sa potom na tvoje zreferovanie ;-)
@kukulienka71 : Presne tak, použila som tú úplne najbežnejšiu malú tortovú formu, ktorú každý pozná. Podľa všetkého dobre tesní, lebo cesto vôbec nepresakovalo napriek tomu, aké bolo riedke. Nedostatočne tesniacu formu by však stačilo vystlať papierom na pečenie – aj keď potom už koláč pravdaže nebude taký úhľadný. Ale veď to vôbec neva :)
martab
Ja mam tortovu formu o priemere 26cm. Dufam, ze nebude velmi nizky....
srnka77
@martab : Ak máš dostatok vajec (5), môžeš postupovať podľa pôvodného receptu, ktorý som si ja prepočítala zhruba na 3/5. Budeš mať pekný vysoký koláčik. Keďže podľa farby povrchu nemusí byť zrejmé, či je už dobre upečený, odporúčam ti po 45 až 50 minútach pečenia na 160 °C skontrolovať stav špáradlom. Tu je pôvodný recept, ako som si ho zapísala v Nemecku:
5 vajec, 250 g cukru, 2 van. cukry, 1/4 l oleja, 1/4 vaječného likéru, 250 g múky, 1 PDP.
Tak nech sa ti pečenie vydarí, daj potom vedieť ako to dopadlo :)
martab
Dakujem za upresnenie , ale kolacik je uz v trube. dufam ze sa podari (aj ked nebude taky pekny vysoky ako tvoj) a bude vyborne chutit. Nabudúce to pojde podla pôvodného receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia