Blesková štrúdľa fotorecept

tinca - fotkatinca, 15. mája 2016
Blesková štrúdľa (fotorecept)
Foto: tinca

Úžasný recept na lístkové cesto z môjho rodinného receptára. Štrúdľa sa po upečení vyrovná ručne ťahanej. Výhoda je že cesto vôbec nemusí odpočívať, hneď Zobraziť celý popisÚžasný recept na lístkové cesto z môjho rodinného receptára. Štrúdľa sa po upečení vyrovná ručne ťahanej. Výhoda je že cesto vôbec nemusí odpočívať, hneď sa s ním pracuje. Cesto má široké použitie, viac tipov v popise.

2 - 3 štrúdle
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
1 ks
12 PL studená
1/3 KL
Maková plnka:
200 g
5 PL
z 1 citróna (alebo limetky)
100 g (alebo sušené brusnice)
50 g rozpustené
Jablková plnka:
1200 g
5 - 6 PL
60 g (3 bal.)
Na potretie:
1 ks
Na posýpku:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto, plnky a dokončenie.

    Blesková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ceru postrúhame na hrubom strúhadle, múku preosejeme. Vo väčšej miske si zo surovín na cesto rukou vymiesime hladké cesto. Nerobte to na doske, lebo voda by sa vám po nej roztekala. Cesto vôbec nemusí odpočívať ani sa prevaľkávať ako u iných rcp na lístkové cesto. Čiže hneď s ním pracujeme. RADA: použite výlučne CERU, nie iný tuk!

    Blesková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnky: Zomelieme mak a zmiešame ho s práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Jablká olúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme cukor a škoricový cukor. Ja si hrozienka zabáram horúcou vodou, keďže som ich nemala dosť použila som aj brusnice a boli skvelou náhradou. Scedíme ich.

    Blesková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozdelíme na časti, ja som urobila dve, ale doporučujem na 3 časti, lebo jednu štrúdľu som musela ohnúť. Dosku si dobre pomúčime a každý diel rozvaľkáme cca na 3 mm. Priebežne si v múke obaľujeme aj valček a posýpame aj vrch cesta. S cestom sa výborne pracuje, nelepí sa, ak dodržíte moje rady. Potom cesto posypeme makovou plnkou, rozložíme hrozienka /brusnice/ a pokvapkáme rozpusteným maslom. Na to rovnomerne rozložíme jablkovú plnku, ktorú predtým vyžmýkame, lebo jablká pustia vodu. Plnky dáme tak cca 2 cm od okrajov. No a nakoniec štrúdľu zavinieme. /s jablkami som zabudla odfotiť/.

    Blesková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne popicháme vidličkou, aby nám nepraskla a potrieme rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C do ružova. /cca 30´/

    Blesková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí nakrájame zúbkovým nožom, posypeme práškovým cukrom a podávame. Pri krájaní opatrne, štrúdľa je krehká. Naozaj sa kvalitou vyrovná ručne ťahanej. Dobrú chuť!

    Blesková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    RADA NAVYŠE- ďalšie TIPY na využitie cesta: Z tohto cesta si okrem štrúdle môžeme upiecť krémeše, jablká v župane, šamrole, lekvárové, orechové či makové rožteky, taštičky plnené lekvárom alebo mäsom, škoricové osie hniezda alebo slané tyčinky, slané zeleninové záviny, proste všetko na čo používame lístkové cesto. Treba len vyskúšať. Vďačím mamine, že uchovala tento recept.

Diskusia k receptu

haji
Štrůdl jak má být! Ukládám a jistě zkusím podle tebe, Tinca. Děkuji za fajn receptík!
mijaita
Jaky tuk je adekvatni tuku CERA ? Je to jako tuk ztuzeny? Krasny strudl, takova testa mam rada, uricte se mi nekdy bude hodit .
1x hubata
tinca
@majaita neviem ti poradiť,mám len v rcp poznámku jedine CERA. Pozriem v obchode zloženie,lebo už ju doma nemám.
altyn
Hera - Cera aký je medzi nimi rozdiel? Na tvojom obrázku je Cera na polevy...Takže ani na cesto nevhodná. Ak by to pridal niekto z mladých, už by ho @afataga , @tiginko ,@radox1 , @2010 a ich prívrženci ukamenovali. Ale že si to pridala ty... Je to O.K. Inak fajn recept, robím ho často, len cesto si kúpim hotové, vyvalkané. Nehanbím sa to priznať,využívam výdobytky dnešnej doby.
altyn
Zaujímavé, keď pridám komentár, celý svet zmĺkne... Takže nikto nechce diskutovať.....Nechápem,mám vždy len dotaz, drobný, tak prečo nik neodpovedá?Ako sa mám niečo naučiť, ak má nik nepoúča?!!! Veď oponujte...
sovka62
@altyn , vyznávam zásadu ži a nechaj žiť, takže do sporov či ume,ý tuk, či nie, sa nepúšťam. Ceru som kedysi používala hojne, na polevy, na vyprážanie napoly s masťou, do cesta nikdy. A teraz ju už nepoužívam vôbec, kvôli transnasýteným mastným kyselinám. A dá sa bez nej, už mám iné recepty na všetko, v čom som ju používala.
Pre tých, ktorým by Cera vadila:
 varecha.pravda.sk/recepty/valkana-strudla/25405-recept.ht...
veronikkka
Milá @tinca ,
presne takýto recept som hľadala, krása, perfektné a chutné!
dakujem ti :-)
5*, uložené a robím štrúdľu, už sa tešíme doma :-)
babkamt
Krásne sa ti vydarila. S plnkou si nešetrila, tak to mám rada. Posielam ti 5*. Ja som si osvojila recept od @Sovka62. Mám ho viac krát vyskúšaný, vždy sa mi podaril. Verím, že aj tvoje cesto je výborné. Komu nevyhovuje Cera, nech vyskúša s maslom. Pekný deň ti prajem.
afataga
@Altyn (15.5.2016 23:02)

nebudem oponovat, suhlasim, vcera som sa ozvala k herovym kolacikom a zle-nedobre, tak naco hadzat hrach na stenu?
dogagador
Som si ju ulozila. Aj sovkinu som si ulozila. Vyskusam obe. Pacia sa mi, aj ked nemam rada stuzene tuky. Ale ked idem do cukrarne, netusim, v ktorom zakusku su a v ktorom nie. A dam si ten, na ktory mam chut....takze kde je problem?
altyn
@Tinca (16.5.2016 13:27)

Samozrejme,nič iné som nečakal, ibaže: to je môj recept ... bla -bla urob si to podľa iného receptu...bla-bla... Ale vysvetliť nám prečo treba použiť Ceru, to nie! Veď som sa slušne spýtal, tak prečo neodpovieš na jednoduchú otázku? Prečo tam treba Ceru? Ja poznám napríklad recept na pagáčiky, kde ak vymeníš Heru za maslo, môžeš ich druhý deň vyhodiť,sú ako piliny . No S Herou sú dobré aj 4-5 dní. Možno aj viac, no vždy sa zjedli najneskôr za 4 dni. Tak možno aj ty dokážeš takto obhájiť svoj recept.
tinca
@altyn prepáč,ale mám problémy so zubami nebola som tu.Pokiaľ si dobre pamätám,tak maminka hovorila, že z cery sa pekne lístkuje a je chrumkavá.Čo sa mi aj potvrdilo.
1x haji
hubata
Reagujem síce neskoro, ale hádam lepšie ako nikdy: Cera a maslo sa nedajú zameniť, lebo maslo by sa vám v tomto lístkovom ceste pripieklo, nie je určené na pečenie pri vysokých teplotách. Preto sa aj robia plnky z masla - teda v podstate za studena. Naopak na Cere sa niekedy dokonca vyprážali rezne a môže sa používať do cesta ktoré sa pečie rýchle a pri vysokých teplotách ako je lístkové cesto. Nie je však vhodná do kysnutého cesta, lebo to sa pečie pri nižších teplotách a tam sa dáva napr. Hera.
zdenka1009
Tinka dnes som si vybrala tvoj rcp na štrúdlu. Robila som s cerou a všetko podľa tvojich rád. Máš pravdu s cestom sa výborne pracovalo a po upečení je závin fantastický /ceru vôbec necítiť/. Už žiadne kupované lístkové cesto, a najbližšie urobím krémeš to ma otravuje manžel, že som mu ho neupiekla 100 rokov. Ďakujem.
tinca
@zdenka1009 ďakujem za pochvalu,teší ma,že sa ťa rcp zaujal a vydaril sa. Ak cesto neminieš, môžeš si ho aj zamraziť. Ja keď robím len z 1/2,tak druhú polku zamrazím a keď mi príde chuť ,tak je cesto pripravené
mariaklara
@Tinca , práve je tu obdobie " štrúdle ", už som robila po dve nedele, ale z kupovaného, teraz však vyskúšam túto tvoju a nech si každý tvrdí, čo chce...už je uložená....:-) potom Ti dám vedieť...:-)
mariaklara
@Tinkca , ďakujem za výborný recept, v sobotu som robil tri " štrúdliská " a ešte na druhý deň sa mi zdala lepšia, ako v sobotu....:-D...keby som vedela sem dať fotku, tak ti ich ukážem....mám ich na FB.....:-)
mariaklara
@Tinca , tvoju štrúdličku idem robiť už tretí krát, je výborná, včera bola u mňa dcéra aj syn, nevedeli sa dojesť....vďaka za recept, je to fakt rýchlovka, a nemala so višne, tak som ju trochu pofŕkala ríbezľovým rôsolom....a veľmi to tam " pasuje "...:-)))
tinca
@mariaklara teším sa s tebou,pošli fotku do redakcie oni ju sem pripoja,napíš k akému rcp a k akému komentu
mariaklara
@Tinka moja, znovu sa vraciam k tvojej štrúdle, vlani som bola po zlomenej ruke, tak som ju nerobila, teraz ju idem, máme kopec jabĺčok a po vlaňajšej nulovej úrode maku, teraz si vychutnávame tohtoročný mak, tento rok sa nám dosť maku urodilo...už sa neviem dočkať poobedia, keď si tvoju štrúdľu vychutnáme... :-)
mariaklara
@tinka , mohla by som si urobiť cesto v predstihu, trebárs dva dni dopredu, dám ho do chladničky a potom o dva dni ho urobím... :-)