Bielková torta s lieskovými orieškami a čokoládou
Foto: lusinkab
Túto tortičku som robila na Vianoce keďže mi ostali bielka s predošlého pečenia , tak som sa zase prehrabala v knižke Mastering the Art Zobraziť celý popisTúto tortičku som robila na Vianoce keďže mi ostali bielka s predošlého pečenia , tak som sa zase prehrabala v knižke Mastering the Art of baking a rozhodla som sa pre tento recept.Tortička mala veľký úspech,je dosť sladká takže z nej stačí len malý kúsok a keďže som sľúbila jednej varecháčke na ňu recept tak dnes som si konečne našla čas ho sem pridať.
Suroviny
Bielkové cesto: | |
115 g pomleté |
|
4 ks |
|
220 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Čokoládová pena: | |
150 g |
|
375 ml |
|
Ostatné: | |
|
|
200 g |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 160 °C. Budeme potrebovať 3 bielkové korpusy rovnakej veľkosti takže si pripravíme dva veľké plechy ktoré vyložíme s papierom na pečenie.Na jeden plech si dopredu nakreslíme dva obdĺžníky o rozmeroch 10x25 cm ale necháme dosť miesta medzi nimi keďže cesto trošku podrastie. Na ďalší plech si nakreslíme jeden obdĺžník rovnakej veľkosti,prevrátime papiere na oboch plechoch na druhú stranu aby sme nemali otlačene pero na ceste.
- 2
Bielka izbovej teploty si vyšľaháme s ručným mixérom. Zaćíname najprv s pomalými otáčkami a postupne zvyšujeme otáčky. Keď su bielka pekne vyšľahané,tak za stáleho miešania postupne pridávame po lyžicách cukor.Keď spotrebujeme všetok cukor tak ešte šľaháme cca 2 minútky alebo až kým bielka nie sú pekne tuhé a lesklé. Potom pridáme vanilkový extrakt a a biely ocot a šľaháme cca 30 sekúnd. K tejto bielkovej zmesi pridáme celý obsah pomletých lieskových orechov a s plochou vareškou zľahka prekladáme až kým sa nám celá zmes pekne nespojí. /nemiešať len prekladať so ženským citom :-) /
- 3
Túto zmes rovnomerne rozotrieme na predkreslené obdĺžniky a dáme piecť do rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 160 °C. Po dopečení necháme dvierka na rúre mierne otvorené a a bielkové korpusy necháme dnu až do vychladnutia. Kým sa nám cesto pečie tak si zatiaľ nad parou roztopíme 200g tmavej čokolády a dáme zatiaľ bokom.
- 4
Medzi tým si pripravíme čokoládovú penu.Do malého hrnca si dáme 100 ml smotany a privedieme skoro k bodu varu,dáme preč zo sporáka a pridáme 150g nasekanej mliečnej čokolády,necháme postáť 1 minútu a potom to spolu zľahka vymiešame až kým sa nám čokoláada pekne nespojí so smotanou.Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyšľaháme si zvyšných 275 ml smotany pekne do penista a pridáme k nej našu smotanovo-čokoládovú zmes a pomocou plochej varešky prekladáme až kým sa nám pekne nespojí.Dáme do chladničky na 1 hodinu.
- 5
Keď sú korpusy už vychladené vyberieme z rúry a opatrne zoberieme jeden a dáme na servírovací tanier na ktorom to budeme podávať.Roztopenú čokoládu budeme potrebovať na všetky tri korpusy takže si ju rozdelíme tak aby nám vystačila.Na prvý plat rozotrieme čokoládu a necháme stuhnúť,po stuhnutí natrieme polovicu čokoládovej peny /nedávame až po okraje ale necháme cca 1cm od okrajov voľné aby nám potom nevytekala/, na to dáme ďalši korpus,opäť potrieme čokoládou,necháme stuhnúť a rozotrieme na to druhú polovicu čokoládovej peny.Prikryjeme ďalším korpusom ktorý pokvapkáme zvyšnou čokoládou a dozdobíme na hrubo nasekanými lieskovými orieškami a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Vyberieme z chladničky pol hodinu pred servírovaním a môžme sa do toho pustiť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prajem všetko krásne v Novom roku 2013 veľa šťastia, zdravia, lásky, radosti a úspechov Tebe aj tvojim blizkym! :-)
@afataga dakujem velkmi pekne,ono je len dlhy postup ale torticka sa robi lahko :-) no cokoladu mozes urcite nahradit aj horkou ale s tym cukrom tak to neviem,kedze som to robila presne podla rozpisu v knizke a co by sa stalo s cestom ked das menej cukru tak to fakt neviem poradit :-(
Veľa šťastia v novom roku ... :-)
@dajanca dakujem :-) ono normalne sa snazim nafotit aj postup ale tato bola tak trosku na rychlo robena a v ten den sme mali vonku 40 stupnov takze som to chcela mat rychlo za sebou a utiect prec z kuchyne :-))))) aj tebe prajem vsetko naj v novom roku :-)
@medulienka122 dakujem za tvoj komentik :-) no vidis ja som to asi tusila aby som ta potesila na vcas rana :-)
dakujem :)
@babkant no to bola moja prva bielkova torta ale s bielkami robim dost vela takze to bolo len trosku odlysne od predoslych receptoch co som robila ale netreba sa bat,pustit si hudbu,pohar vinka k tomu a 40 stupnov vonku a uvidis ako rychlo ti to pojde :-)
@marijanka712 dakujem za komentik,samozrejme,ze mozes dat aj horku nic tym nepokazis :-) no nie ta smotana v ktorej je roztopena cokolada sa neslaha,ked ti to vychladne tak to budes mat v podstate ako keby si mala trosku riedsiu uvarenu cokoladu (napriklad ja to takto robim aj ako polevu na tortu,necham vychladnut,natriem na tortu a dam stuhnut do chladnicky,je jemnejsia ako klasicka poleva ako s cokolady,pekne zhustne a ked krajas tak sa nemusis bat,ze sa nahodou polame) .... no a tych zvysnych 275 vyslahas,je to vlastne pena takze to ma byt skor nadychane ako na husto vyslahane,ked to uz je vyslahane tak k tomu pridas tu cokoladu a len so zenskym citom zlahka prekladas,uzavries a das do chladnicky na 1 hodinu takze tam ti to este trosku podtuhne a potom je tento kolacik celu noc v chladnicke takze tym,ze tam je ta cokolada a smotana s minimalne 33 percent tuku (ked mas aj 35 percentnu tak ta je tiez dobra) tak to pekne zhustne,ono mne sa to tiez na prvy pohlad zdalo dost riedke a rozmyslala som este ci to dalej doslahat ale v knizke bolo aj vykricnikom,ze sa nema do tuha :-) dufam,ze som to ako tak zrozumitelne vysvetlila :-))))))) prajem pekny dnicek :-)
Vidím, že nik nečíta komentáre a potom sa na jednu vec pýtajú viacerí, stáva sa to aj pri iných receptoch, už som to toľkokrát spomínala, v tom prípade odkáž pýtajúceho sa na odpoveď, ktorú si už raz dala - nemusíš to isté vysvetľovať viacerým.
najnovsie urobim verziu podla teba, lebo je tam vela dobrot, ktore mi mozeme a kde su lieskovce tam bezim v prvom rade.
niekedy do pusiniek sypem len zmesky oprazenych roznych orieskov alebo keshu a zazrak so slahackou je na tanieriku.
dam vediet ako chutila tato tvoja lahodka, lenze dnes to este nebude. cakame na vyhladnutie....
pekny novy rok lusinkab.
Recept takejto torty je mi neznámy,takže si ho uložím.
Tortička je famózna.Pozdravujem ťa zo slovenska
píšem ti k vôli tomu prosim,že pri šampiňónoch som mal jeden preklep
a to --------hrubá múka má byť správne 36 g
prosím oprav si to. sorry
píšem ti k vôli tomu prosim,že pri šampiňónoch som mal jeden preklep
a to --------hrubá múka má byť správne 36 g
prosím oprav si to. sorry