Foto: majkas
Tento recept som robila prvý raz inšpirovaná jednou českou stránkou, kde základ cesta použili na nejaký iný zákusok na sladko, a myslím že sa Zobraziť celý popisTento recept som robila prvý raz inšpirovaná jednou českou stránkou, kde základ cesta použili na nejaký iný zákusok na sladko, a myslím že sa krekry podarili. Chuťovo to veľmi pripomína slané paličky z lístkového cesta, len tomu chýba tá krehkosť. Ale na chuti to neubralo, jedla ich s radosťou aj moja malá dcérka:)
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny, ako nátierkové maslo som použila Bánoveckú nátierku bez príchute od Milsy, podľa zloženia je bezlepková. Myslím, že krekry by mohli byť zaujímavé aj s použitím nátierkového masla s príchuťou.
-
2
Do misky dáme nátierkové maslo, kelímok umyjeme a nasypeme doň po vrch múku. Guarovú gumu primiešame do múky a spolu vysypeme do misky s maslom.
-
3
Rukou vypracujeme cesto.
-
4
Hotové cesto
-
5
Cesto necháme odležať cca hodinku v chladničke.
-
6
Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske približne na 3 mm,
-
7
vykrajujeme ľubovoľné tvary alebo len jednoducho pokrájame nožom alebo radielkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri prenose odporúčam pomôcť si nožom, lebo cesto je dosť jemné.
-
8
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, rascou, prípadne makom, sézamom, každý podľa svojej chuti. Posyp volíme aj podľa druhu a chuti nátierkoveho masla, ktoré použijeme do cesta. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170st. Krekry upečieme dozlata, približne 15 minút.
Mám alergiu na škroby z obilovín, teda nie celiakiu. No dietu si držím už tretí rok. Lekári nič nezistili, teda okrem alergológov - u tých som nebola, lebo sa mi nechce behať celé dni po doktoroch. Toto zistenie mám z alternatívnej medicíny, a životom potvrdené. Jediné čo je iné - nedajú sa urobiť, ani chuťovo - klasické kysnuté buchty. Všetko ostatné sa dá, a je aj OK. Niekedy vám niečo pridám. Naposledy som skúšala z varechy - jednoduchý bezlepkový zemiakový koláč - VÝBORNÝ