Banánový koláč
Banánový travel cake
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
70 (+ chladenie) minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup- Na korpus šľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom metličkou do peny, asi 3 minúty. Pridáme vajcia a vyšľaháme dohladka. Suché suroviny zmiešame spolu. Vo dvoch etapách pridáme k vaječnému základu a primiešame. Pridáme rozpučené banány a opražené nadrobno nakrájané mandle. Cesto dáme do
20 cm dlhej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 30-40 minút.
- Malinové coulis: Malinové pyré zohrejeme na 40 °C. Pektín s cukrom zmiešame v miske. Potom k pyré pridáme pektín a za stáleho miešania privedieme do varu
a chvíľku povaríme. Odstavíme, dáme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozdelíme coulis na 1/3 a 2/3. Do väčšej časti coulis pridáme nasekanú čokoládu, zmiešame
a dáme do cukrárskeho vrecka. Druhú časť coulis necháme čistú.
- Na ganache želatínu necháme napučať vo vode
10 minút. Potom zohrejeme 150 g smotany na šľahanie
s glukózou na 80 °C, pridáme želatínu, zamiešame a zalejeme čokoládu. Necháme postáť minútu a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú časť smotany na šľahanie (180 g) a opäť rozmixujeme. Dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť 10-12 hodín. Potom vyšľaháme a dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
- Na flambované banány na panvici roztopíme cukor na karamel (190 °C). Pridáme zmäknuté maslo a dobre zamiešame. Pridáme na polovicu prekrojené banány. Chvíľu pražíme, kým banány skaramelizujú a otočíme na druhú stranu. Keď sú banány skaramelizované, zapálime drevenú špajdľu. K banánom prilejeme rum, ihneď ho zapálime a necháme flambovať, kým oheň nezhasne. Flambujeme z diaľky, aby sme sa nepopálili.
- Na polevu ruby čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom za stáleho miešania prilievame olej a pridáme mandle. Necháme trochu vychladnúť.
- Do dobre vychladeného korpusu pomocou výstuže spravíme v strede dieru, ktorú vyplníme malinovým coulis s čokoládou. Dáme na 30 minút do mrazničky a potom celý korpus oblejeme polevou. Necháme dobre stuhnúť.
- Ozdobíme šľahanou ganache, flambovanými banánmi, malinami plnenými malinovým coulis a jedlým zlatom.
|