Banánovo-mrkvové ražné muffiny s tekvicovo-pomarančovým krémom
Foto: ivet74
... alebo jedoducho BuBu Bál muffiny pre moju dcéru :-). Recept na tieto "zdravé" muffiny som dostala už dávnejšie a isto má aj svojho Zobraziť celý popis... alebo jedoducho BuBu Bál muffiny pre moju dcéru :-). Recept na tieto "zdravé" muffiny som dostala už dávnejšie a isto má aj svojho pôvodcu, ale mne je neznámy. Každopádne mu ďakujem za expresný recept. Krém je môj výmysel. Chcela som ho mať oranžový, ale nechcela som použiť potravinársku chémiu tak som použila tekvicu hokkaido :-). Dochutit dom ho chcela pomarančovou šťavou a kôrou, kedže však pomaranče v predajni nemali, Sunquick celkom bodol :-). Táto dávka je na cca 45 muffinov.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
9 ks mega zrelé |
|
3 PL |
|
3 KL |
|
4,5 šálky |
|
3 KL |
|
1 bal |
|
3 ks jemne nastrúhaná |
|
Krém: | |
300 g dužina aj so šupou |
|
100 ml |
|
250 g |
|
3 PL |
|
1 bal (40 g) |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Olúpané banány a med rozmixujeme tyčovým mixérom v mise na hladkú kašu. Sypké suroviny spolu premiešame a zmiešame ich s banánovou masou, nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu. Váhu mrkvy neuvádzam, ja som mala dosť veľké mrkvy, ale ak ich tam aj nemáte (pôvodný recept ich tam nemá) budú muffiny ok. Je potrebné uviesť, že muffiny sú hutné, vlhké, žiadne suchotinky :-)
- 2
Cesto rozdelíme do formičiek do cca 3/4 výšky a pečieme cca 30 minút na 180 stupnov, horný aj dolný ohrev, alebo teplovzduch na 165. Každopádne doporučujem prispôsobiť svojej rúre, alebo urobiť špajdľový test.
- 3
Tekvicu hokkaido si nakrájame na väčšie kusy aj so šupou (ak je krásne oranžová, ak má zelené odtiene, tie radšej odrežte, aby nepokazili farbu výsledného krému) a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom v šťave v ktorej sa varila, precedíme cez jemné sito a dolejeme vodou do 500 ml. Vznikne nám pomerne hustá "polievka" do ktorej rozmiešame Zlatý klas a hladkú múku. Uvaríme na hustú kašu za stáleho miešania. Priznám sa, že ja som v tejto fáze kašu "dorieďovala" Sunquickom. Výsledná kaša je ozaj hutná a lepkavá, nie ako klasická kaša varená s mliekom. Je potrebné ju dôsledne vychladiť, bez kože a hrudiek.
- 4
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a postupne doň zašľaháme chladnú hokkaido kašu. Dochutíme Sunquickom. Výsledný krém je hodvábne hladký, jemne kyselkavý od Sunquicku ale hokkaido v ňom vôbec necítiť :-)
- 5
Krémom ozdobíme vychladnuté muffiny. Ja som ešte tematicky dozdobila čokoládovými ozdobami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Neposed Standardne tie muffiny robim bez plnky, takto boli robene len pre danu prilezistost. Ale uznavam, ze ten cukor v plnke ich trocha "kazi".. S kokosovym cukrom som este neskusala robit plnky, ked uz, tak hresime s bielym cukrom :-))) Dakujem za pochvalu :-)
@Cesminaz Dakujem :-)
Možno banány neboli MEGA zrelé.. . A zabudol si pridať med... A pridať do kaše ďalších 200g múky?? Snáď si ten hrniec potom aj umyl :-)... A možno si ich ani nerobil, len hejtujes...