Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami

sjuz - fotkasjuz, 28. novembra 2012
Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami
Foto: sjuz

Dostala som chuť pripraviť trošku "lepšiu" večeru :)

Suroviny

2 ks s kožou
1 ks
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kačacie prsia zbavíme kože, narežeme na plát a naklepeme cez fóliu. Osolíme, okoreníme čerstvo namletým čiernym korením.

    Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami - obrázok 1
  2. 2

    Položíme na ne foie gras.

    Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami - obrázok 2
  3. 3

    Prsia pevne zvinieme a zabalíme do potravinárskej fólie.

    Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme do vriacej vody, ale ďalej nevaríme. Môžeme niečím zaťažiť - ja som na ne položila menší kastról. Necháme vo vode 12 minút.

  5. 5

    Hotové zbavíme fólie a na panvici opečieme zo všetkých strán na masle s trochou oleja. Zabalíme do alobalu a necháme odpočinúť.

  6. 6

    Na panvici na masle si opražíme šalviové lístky - pozor - ide to rýchlo, a treba sledovať, aby nezhnedli, pretože zhorknú.

    Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme mierne podrvené píniové oriešky a jemne opražíme.

    Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami - obrázok 7
  8. 8

    Do výpeku z kačacích pŕs pridáme červené víno, chvíľu povaríme, pridáme brusnicový džem, med a necháme pár minút zredukovať.

  9. 9

    Podávame so zemiakovým pyré, na ktoré navrstvíme oriešky v šalviovom masle a s omáčkou z brusníc.

    Balotínka z kačacích pŕs s foie gras, zemiakové pyré so šalviovými píniovými orieškami a brusnicami - obrázok 9

Diskusia k receptu

jamarlen
naozaj, trošku "lepšia" večera, @sjuz , a tuším ju jem prvý:)
mohla by si mi odporučiť aj dĺžku opekania balontínky, aj ako asi bola vysoká?
sjuz
@jamarlen - opekala som celú rolku, krájala som až po odpočinutí v alobale. Opekala som cca pol minútky, potom trochu pootočila, znova opekala a znova pootočila, až sa opiekla skoro po celom povrchu. Celkovo cca 5 minút...
@frezia - ďakujem:)
frezia68
Asi nejaká milá oslava,lebo nie je to bežné jedlo :-),ale u Teba je krásne jedlo bežné :-) .Viem si Ťa predstaviť ako majiteľku luxusnej a vychýrenej reštaurácie :-)))
helca103
recept je úžasný a veru by som neodmietla keby ma niekto ponúkol. Každopádne ukladám :-)
radox1
je to na sposob sous vide,ked nie je vakuovacka,postaci aj folia-hlavne ziaden vzduch.recept je ok.
dogagador
Kde toto uzasne jedlo podavas? Treba rezervaciu s objednavkou vopred? :-)
sjuz
ste milí:), ďakujem, aj keď balotína mala byť viac stiahnutá, mám v pláne si kúpiť vákuovačku, robila som tak už viac druhov mäsa a veľmi nám tento spôsob úpravy chutí. Je šetrný a zachováva v mäse bielkoviny v nezmenenej podobe.
dajanca
no klobúk dolu @sjuz... :-) mala by som ten spôsob úpravy mäsa tiež vyskúšať, zatiaľ samozrejme tiež len vo fólii...
babav
Perfektny, jedinecny recept do sutaze" Recept na bohatstvo"....
Krasne prezentovany!
palokuchki
Tak toto je nadherny recept. Vies, ze som si este pred jeho otvorenim myslela, ze si ho asi ty pridala. Urcite to bolo velmi chutne.
sjuz
...no, balotína mala tvar, aký má mať, ale pri opekaní na panvici sa mi ovorila. Viem, že som ju mohla zviazať, ale priznám sa, už sa mi nechcelo:))
ethanel
@sjuz musim si sadnut normalne mi sanka spadla, krasne napisany recept, paradne spojenie ingrediencii a chuti a ceresnicja na torte ako taver fotografia, ha tu uz pomali ani nebudem mat co uverejnovat :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia