Baklažány na parmský spôsob alebo jednoducho Parmigiana

dora - fotkadora, 25. októbra 2009
Baklažány na parmský spôsob alebo jednoducho Parmigiana
Foto: dora

Existujú rôzne verzie parmigiany, ale tento recept je originál a pôvodný. Naučila a osvojila som si ho počas môjho pobytu na ďalekej Sicílii.

6
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
3 ks
300 g
100 g
3 ks




Postup

  1. 1

    Baklažán pozdĺžne nakrájame na plátky, nasolíme a umiestnime do sitka nad hrniec asi na 30 – 45 min, aby pustil vodu.

  2. 2

    Potom ho opláchneme a vyžmýkame v papierovej utierke. Následne jemne opražíme na troške oleja.

  3. 3

    Vysmažené vrstvíme na menší, ale hlboký plech nasledovne: baklažány, pretlak, lístky bazalky, kúsky mozzarelly, plátky cesnaku, nastrúhaný parmezán a zasa baklažán...Dáme do rúry zapiecť na 180°C na cca 30 – 45min.

Diskusia k receptu

uschi
Pre tento recept by som vedela zabíjať. Je vynikajúci, keď som robievala parmigianu ja, dochutila som pretlak čerstvou bazalkou, soľou, korením a štipkou oregana a nakoniec som všetko poliala troškou bešamelu s rozpusteným parmezánom. Musím sa opakovať, vynikajúce!
dora
tiež parmigianu milujem. škoda, že je jej príprava taká zdĺhavá! ale treba si ju zaslúžiť, však? ;-)
macenka999
Dore sa pravdepodobne môj komentár k receptu nepáčil a preto ho veľmi rýchlo zmazala... Ale aj tak si stále myslím, že fotka nie je jej vlastnou.
dora
Milá Macenka, asi budeš mať menší problémik so závisťou. Nič som nezmazala, ani som netušila, že tu je táto funkcia. Neprišla mi notifikácia, že by si mi tento recept pripomienkovala. Asi si ten komentár zle uložila. Skús ešte raz :-) A čo si myslíš ty je mi srdečne jedno. Hlavne, že ja viem, kde je pravda, viem, že mám čisté svedomie a súťaž som vyhrala právoplatne. Som totiž o.i. amatérsky fotograf a tým, že mi neveríš, si mi vyjadrila najväčší kompliment, lebo vidím, že moje foto majú naozaj úroveň! :-)
Avšak tento portál je trošku o inom ako o riešení nejakých škriepok a ja nikomu nepotrebujem nič dokazovať.
tahc81
Už je to v rúre, za 30 minút ideme jesť :)
babulicka
vyborny recept , tiez jeden z mojich oblubenych ,ktore zvyknem robit takto v lete a citim sa na chvilu ako v Italii .Ja baklazany peciem skor nasucho na zeleznej platni , je to potom lahsie stravitelne
octopus
cerpal som par rad z tohto receptu a uvidime :), ale nazov parmigiana nieje vobec odvodene od Parmy
kimlo
@octopus ale je synku, parmigiano je z reggio emilia, a tam je Parma, akurát názov parmezán je trocha diskutabilný lebo tak nazvali v EU.
katka78
Výborný recept, takto robievam aj cuketovú parmigianu.
dormella
Perfektni "parmigiana, nema chybu. Parmigiana se muze delat v podstane skoro z kazde zeleniny tence nakrajene.
glorfindel
recept je to dobry jednoduchy az na ten nazov parmský lebo je to tak ako uvadza zuzkabluzka vo svojom recepte: "Podla nazvu by sa mohlo zdat, ze povod receptu je v Parme, malokto aj tu na Sicilii vie, ze tento pochadza zo sicilskeho slova "parmiciana", co su lišty na drevenych okeniciach, ktore pripominaju vrstvenie jednotlivych baklazanov."
dora
@Glorfindel (17.7.2016 13:01)

Dakujem, tak som sa aj nieco nove zasa naucila. A ja som si myslela, ze nazov je odvodeny od toho, ze sa v nej nachadza parmezan a preto parmigiana :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia