Baklažánová salza (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Včera mi z Amazonu došla dlho očakávaná kniha o druhoch chleba v rôznych krajinách sveta. Autori knihy píšu, že pri potulkách Arménskom na jednej lokálnej oslave naďabili na túto salzu a bez receptu odmietli odísť. Čo sa ani nečudujem. Nikdy som v Arménsku nebola, ale nemám prečo neveriť autorom tejto knihy, ktorá hoci je bez obrázkov, obsahuje účasné recepty lokálneho chleba a čo k nemu pasuje. Táto salza je rýchlo urobená, svieža, pasuje nielen ku chlebu, ale aj k mäsu alebo vareným zemiakom.

15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé baklažány popicháme vidličkou na viacerých miestach, odrežeme stopku a dáme buď piecť na plechu do rúry vyhriatej na 200st.C a pečieme, až kým nie je koža hnedá a vnútro mierne prepadnuté -cca 30min. Ja som použila liatinový hrniec, kde som dno pokvapkala olejom a uložila baklažány popichané vidličkou.
  2. Prikryla som vrchnákom a nechala na miernom stupni na sporáku dusiť asi 30minút, po 10minútach som vidličkou obrátila baklažány. Zdalo sa mi to jednoduchšie, hlavne rúru som mala obsadenú chlebom. (Názov toho hrnca vo mne stale vyvoláva salvy smiechu)
  3. Medzitým som si do väčšej misy dala paradajky - použila som už hotové ošúpané a nakrájané, lebo sa mi nechcelo robiť to manuálne.Pridala som posekaný cesnak.
  4. Koriander bol naozaj čerstvý, rovno z balkóna.
  5. Nahrubo som ho potrhala a pridala k rajčinovému základu spolu s jednou chilli papričkou. Kto má rád ostré, môže smelo pridať viac.
  6. Bola by som dala viac aj ja, ale červená bola t.č. na kríčku len jedna...:-)))
  7. Medzitým sú už hotové baklažány, vyberieme ich z hrnca alebo plachu a necháme vychladnúť. Potom vydlabeme lyžicou dužinu a kožu odhodíme.
  8. Dáme do misy spolu s pokrájanými mladými cibuľkami. Pridáme soľ.
  9. Ponorným mixérom len zľahka "prebehneme", aby sa zachovala hrubšia štruktúra.
  10. Mali sme ju ako prílohu k rybe, miesto prílohy bola len bageta s olivami. Odporúčam vyskúšať. Vyjedala som ju polievkovou lyžicou z misy....xixixixi