Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Tradičné jedlo z okolia Bardejova.

Postup

  1. Zemiaky (množstvo upravíme podľa veľkosti zemiakov) očistíme a uvaríme v osolenej vode, zlejeme a ešte horúce popučíme. Pridáme mätu, lyžicu masla a premiešame. Necháme vychladnúť. Do plnky môžeme použiť čerstvú, najemno nasekanú mätu alebo drvenú sušenú. Každý podľa vlastnej chuti. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme mäkšie cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme natenko. Pokrájame ho na štvorce alebo povykrajujeme kolieska. Ako je kto zvyknutý. Na každý kúsok dáme lyžičkou kôpku plnky.
  3. Pirohy preložíme napoly, plnku uzavrieme, okraje stlačíme.
  4. U nás sa robievali pirohy obdĺžnikové. Ja robím aj iných tvarov - polkruh, trojuholník. Medzitým do veľkého hrnca dáme zohriať vodu.
  5. Do vriacej, osolenej vody nahádžeme pirohy (ja som varila na dvakrát) a uvaríme domäkka (cca 15 minút). Vyberieme, dáme do misy a polejeme vyškvarenou slaninkou, na masti opraženou cibuľkou alebo roztopeným maslom. Podávame teplé.