Babičkin Bigos (fotorecept)

Autor receptu: jody

Ešte nikdy som toto jedlo nevarila a ani nejedla, ale chcela som ho vyskúšať, pretože je poľské. Moja babička bola Poľka a hoci si nepamätám, že by toto jedlo varievala, nazývam tento recept podľa nej, lebo si predstavujem, že takto nejako ho mohla varievať. :-)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky, cibule ako nás napadne, cesnak na plátky či prúžky, sladkú kapustu nie príliš na jemno a slaninu na kocečky. Kto chce, pokrája aj kyslú kapustu, ale ja to nerobím. Vybrala som si komplikovanejší spôsob prípravy (to je taký, kde sa zašpiní viac riadu), ale chcela som to vyskúšať. Takže množstvo riadu je na Vás a poďme na to... :-)
  2. Začneme mäsom. Na oleji speníme cesnak, ale pozor, rád si zhorí...
  3. Pridáme mäsko a necháme ho zatiahnuť, potom posolíme.
  4. Posypeme vňaťou, ...
  5. ... a oboma paprikami. Necháme ich pustiť farbu.
  6. Podlejeme horúcou vodou a udusíme do mäkka. Tekutinu čo najviac zdusíme.
  7. Nakoniec posypeme majoránkou a vypneme.
  8. Keď sme dali dusiť mäso, je čas na kapustu. Do dvoch veľkých hrncov (ešteže mám umývačku...) dáme zohriať olej a opečieme na ňom cibuľu.
  9. Do jedného z nich pridáme k cibuli cukor (tak 3-4 PL) a neskôr aj rascu a opekáme ďalej.
  10. Do hrnca so sladkou kmínovou cibuľou nasypeme nakrájanú sladkú kapustu, posolíme, pokmínujeme, podlejeme trochou vody a udusíme do mäkka.
  11. Do hrnca s opraženou obyčajnou cibuľou pridáme nepremytú kyslú kapustu aj so šťavou, prihodíme zo dva vavríny a tiež udusíme do mäkka. Ja kyslú kapustu nesolím.
  12. Do štvrtého hrnca (nebojte sa, je už posledný, aj tak je už plný sporák...) dáme pomaličky opekať slaninku. Veľa preveľa. Opekáme pomaly, až z nej máme oškvarky.
  13. No a úplne nakoniec v tom najväčšom hrnci (z už použitých, alebo si zagebrajte aj ďalší, ak chcete...) zmiešame obe kapusty, mäso so šťavou (nesmie jej byť veľa) a pridáme ešte všetky oškvarky. Masť z nich som odložila, ale ak to zvládate, šupnite ju do toho. Poriadne premiešame.
  14. Naložíme tanier kopcom a baštíme. Podávame s varenými zemiakmi, alebo krajcom čierneho chleba. Ja som mala doma knedľu, tak sme to jedli s tým. Ale nabudúce určite spravím zemiačky. Varené alebo pečené.
  15. No a keďže je toto recept pre babičku, nemožno nespomenúť deda, ktorý z každého jedla nechal na tanieri jedno sústo tvrdiac, že je to pocta kuchárke. :-) Ako to komentovala kuchárka, neviem... :-) Všetkým prajem dobrú chuť.