Avokádové guľôčky v ľanových krekroch s horčicovým dressingom
Foto: proste0monika
Inšpirovala som sa receptom na vita čevabčiči (http://varecha.pravda.sk/recepty/cevabcici-ziva- strava/33878-recept.html) ale mierne som ho pozmenila a pridala k nemu kopec zeleniny a dressing .=)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Guľočky: | |
1 ks |
|
100 g |
|
1 strúčik |
|
|
|
|
|
|
|
Kekry: | |
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
Dressing: | |
20 g |
|
20 g |
|
2 ks |
|
podľa vlastbého výberu |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Semienka na krekry si dopredu namočíme do studenej vody a necháme niekoľko hodín bobtnať. Ak už pustili sliz preklopíme ich na sitko a prebytočnú vodu necháme stiecť. Vložíme ich do misky a pridáme klíčky a sušenú cibuľku a rozmixujeme na kašu (nemusí to byť rozmixované úplne na kašu, je to tak chutnejšie ale musí byť z toho také spojené "cesto") Pokiaľ máte sušičku, cesto výjde tak na dve misky, ak sušičku nemáte rozotrite masu na papier na pečenie v tenkej vrstve do tvaru akého chcete. Cez noc necháme sušiť buď na rozohriatom radiátore, v sušičke alebo pootvorenej trúbe.
-
2
Na dressing si vložíme do misky sezamové semienka, horčicové semienka a zalejeme ich šťavou z dvoch citrónov a odložíme do chladničky asi na dve hodinky, kým sa štavou nenasiaknu. Pokial používate ako sladidlo sušené ovocie (datle alebo hrozienka) dáme ich nabobtnať spolu so sezamom a horčicou, ak cukor alebo hocaký sirup pridáte ho až pred mixovaním. Keď už je citrónová šťava vsiaknutá, hmotu rozmixujeme , pridávame vodu kým nebude mať konzistenciu horčice, dochutíme sójovou omáčkou poďla potreby.
-
3
Na guľočky si nachystáme očistené zrelé avokádo a nasucho pomleté alebo rozmixované semienka. Avokádo roztlačíme, prisypeme semienka a nastrúhaný cesnak. Na tanieriku si zmiešame červenú papriku s rímskou rascou a lahôdkovým droždím. Z hmoty si vytvarujeme malé guľočky a obalíme ich v zmesi na tanieriku.
-
4
Z ľadového šalátu pooddelujeme listy, tak aby sa čo najmenej roztrhali. N každý list položíme kus krekra a potrieme ho dressingom. Na to položíme guľôčky a zeleninu podľa chuti a zrolujeme. A môžme jesť! =)
Zaujímavé,pritom tak jednoduché a zdravé,ako obmenu,hodila by sa (pre mňa) bazalka alebo balsamico (môj názor), páči sa mi recept.