Arabská špecialita - mahshi (fotorecept)

Autor receptu: mimi207

Plnené cukety a hroznové listy.Je to môj prvý recept na vareche a dúfam sa vám to bude páčiť.Je to vynikajúce jedlo ked ho robievam tak to vždy jeme aj na raňajky,obed aj večeru dokedy sa to všetko nestratí v našich bruškách.Odporúčam každému vyskúšať!!!

60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny
  2. Cukety si umyjeme odrežeme špičku a odkrojíme z vrchu jedno asi pol cm koliesko a vydlabeme vnútro.Ryžu si namočíme do vody.
  3. Zmiešame si suroviny: pomleté mäso,namočenú a umytú ryžu,olivový olej,dva pretlačené strúčiky cesnaku,očistené a nadrobno nakrájané rajčiny,nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať,koreniny,soľ
  4. všetko spolu premiešame potom si dáme napariť alebo trošku povariť hroznové listy aby zmäkli a dalo sa s nimi dobre pracovať.potom zmesou plníme cukety nie až po samí vrch musí biť asi 1cm od vrchu potom dáme do vnútra koliesko cukiny ako taký klobúčik.
  5. Na spodok hrnca si dáme asi dva hroznové listy a umyté kuracie krídelká podla veľkosti hrnca a na to do špicu poukladáme naplnené cukety.
  6. potom plníme hroznové listy.Rozprestreme si hroznový list a dáme naň asi za 1PL zmesi
  7. založíme okraje a stáčame a ukladáme do piramídy dole 3ks a na to 2ks potom obmotáme niťou
  8. Takéto balíčky poukladáme do hrnca na cukety
  9. Zarobíme si 2PL pretlaku s vodou a nakrájame na koliska do toho cesnak trošku osolíme podla chuti a pretlaku a nalejeme do hrnca
  10. zakrijeme tanierom a zaťažíme miskou s vodou.necháme variť takú hodinku potom skontrolujem či to je dobre uvarené ak ano cukety a piramídy vyberieme a polievku dame do polievkovej misy aj s kuriatkom.môžeme k tomu pridávať aj jogurt do ktorého prelisujeme cesnak a dame trošku sušenej mäty a zamiešame.prajem dobrú chuť!
  11. PS: môžete plniť aj baklažány,papriku,kapustné listy....