Antichripkačka - Cesnaková krémová polievka s nivovo-cesnakovými krutónmi (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...pomaly ale isto prichádza čas chrípok, preto pridávam tento recept na skvelú krémovú cesnakovú polievku plnú vitamínov a posilňovačov imunity s výbornými nivovo- cesnakovými chrumkavými krutónmi...takto ju robievam doma a máme ju veľmi radi, dúfam, že zachutí aj Vám :)

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny: načistíme si veľa cesnaku - pokojne zo tri hlavy - cca 20-25 strúčikov, stredne veľkú cibuľu, 500 g zemiakov očistíme a nakrájame na kocky.
  2. Na masle speníme a do sklovita podusíme na jemno nakrájanú cibuľu.
  3. ...keď je cibuľa sklovitá, pridáme 3/4 prelisovaného cesnaku, 1/4 si odložíme na záverečnú časť prípravy polievky
  4. ...k cibuli a cesnaku pridáme na kocky nakrájané zemiaky
  5. ...zalejeme vývarom a cca 20-25 minút varíme (kým nezmäknú zemiaky)
  6. ...kým sa nám varia zemiaky pripravíme si nivovo-cesnakové krutóny: na tanieri si zmiešame plátok masla, kúsok nivy a nastrúhaný strúčik cesnaku
  7. ...natrieme kolieska rohlíkov a dáme piecť - 180°C cca 10 minút
  8. ...sledujeme keď začnú byť červené, vyberieme - neskutočná vôňa sa šíri celým bytom z nich :)
  9. ...keď sú mäkké zemiaky, môžeme polievku dokončiť - pridáme zvyšnú časť cesnaku, osolíme dľa chuti
  10. ...rozmixujeme do krémova, zemiaky ju krásne zahustia
  11. ...na úplný záver vlejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. A môžeme konzumovať. Najlepšia je horúca, má výraznú cesnakovú chuť a jemnú konzistenciu...tak s chrípkou preč!