Foto: archaa
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Ja cesto nechám vymiesiť v pekárničke a to tak, že najprv začnem tekutými ingredienciami, teda dám vodu, mlieko(v ňom predom rozpustím droždie), olej, pridám bielky z vajíčok (nevyšľahané) cukor a soľ. Zapnem program "cesto" a z vrchu cez vymiešavanie pomaly po troche vsypávam múku, tak aby vzniklo mäkké cestíčko (to uz vidíte na pohľad).
Necháme teda pekárničku pekne pracovat a cesto vykysnúť.- 2
Z hotového cesta odoberáme kúsky asi vo veľkosti vlašského orecha, urobíme guličky, v dlani jemne spľasneme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pekne vedľa seba. Dobre potrieme vrch žemličiek roztopeným margarínom, potom urobíme to iste, ale so žltkami. Na záver posypeme sezamom, môžeme aj makom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 stupňoch 20-30 minút.
- 3
Ak chcete urobiť žemličky plnené, cesto vypracujte takisto, akurát dajte o 1PL menej cukru. Náplň robievam takúto: 200g feta syra, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, 1CL kôpru a 1 CL paprikovej štipľavej pasty-NESOLIŤ
Po vykysnutí odoberáme malé kúsky cesta z ktorých najprv sformujeme guličku, tú následne valčekom vyváľame a pozdlžne nanesieme lyžičkou plnku.Preložíme na polovicu ako pirohy a cesto po okrajoch stláčaním spojíme. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút podkysnúť.Potom ich potrieme rozpusteným maslom a potom žltkom, posypeme sezamom, či makom a dáme upiecť.
A tu je foto plnených :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vidím, že okrem sezamu si sypala aj nigellou, tú oni používajú často, jedia veľa chleba a pečiva a takto predchádzajú nadúvaniu.
Samozrejme, odkladám, len neviem či tú nigellu niekde kúpim.
dobre skúsenosti s kysnutým a mieseným cestom. Skúšal som bagety , rohlíky a rôzne pečivo , ale vždy som vyrobil len nejaké neforemné sucháre. Raz však príde dobrá konštelácia planét a potom sa to podarí.
ostatným ďakujem krásne za milé komentáre :)
dakujem:-)
a to som ich robila prvýkrát v živote...dakujem za pochvalu:-)
Děkuji za recept,posílám 5*