Rôzne

Chlieb z domacej pekarne

sissy - fotkasissy, 12. marca 2011

poradi mi niekto aku robim chybu pri peceni chlebika v domacj pekarni? prepadne sa mi po vykysnuti a upeceni, skusila som si pozriet chyby v naode na peenie, ale zda sa mi, ze to nema opodstatnenie... vraj je riedke, tepla voda na zaciatku spracovania, vsetko som poriesila pri druhom raze a nic sa nezmenilo, tak uz nevienm co robim za chybu, vsetko je v izbovej teplote, mnozstvo dodrziavam podla receptu a overenom viacerymi, tak uz neviem, pekaren mam moulinex, ine kupenske chleby sa upecu bezchybne, ale ja chcem piect zo surovin co kupim ja teda z muky... tak radte!!!!!!!!!!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

milan2
@sissy presne tento problém som mal zo začiatku aj ja. Dočítal som sa, že asi mám riedke cesto, tak som znížil množstvo vody v pôvodnom recepte z 3,5 deci až na 2,5 deci!!! a bolo po probléme. Okrem toho robím ešte to, že asi po trištvrte hodine, keď začne druhé miesenie, otvorím pekárničku a keď sa mi cesto zdá príliš mäkké, počas miešania prisypem trocha múky, jednu, dve, niekedy aj tri lyžice. Tiež pečiem zo základných surovín, nie z hotových zmesí, je to niekoľkonásobne lacnejšie a myslím si, že aj zdravšie.
klaura
mám takisto moullimexku a chlebík pečiem len z vlastných surovín ... teda nepoužívam hotové zmesi ... nedávaš veľa kvasníc ? ja dávam len čerstvé droždie a na kilový chlebík dávam 15g ... pekne nakysne ... a ozaj, kvasnice nesmú prísť do styku so soľou, neviem prečo ale proces kysnutia sa tým naruší ...
milan2
15g droždia to je myslím 1/3 kocky, presne toľko dávam aj ja. V pôvodnom recepte som mal pol kocky a to bolo veľa.
Soľ je v ceste nielen pre chuť ale aj na to, aby regulovala proces kysnutia, keby tam nebola, kyslo by to donekonečna.
cica2
tiež mám pekárničku-moulinex... a stalo sa aj mne, keď som sa učila na nej piecť že sa mi chlebík nevydaril a bol vrch prepadnutý ale stále som skúšala. Potom som prišla na to že keď dám menej tekutín alebo droždia, tak už bol pekný :).... a dobre ti radia aj @klaura a @milan2
Ja som ako prvý môj chlebík skúšala tento:

300ml vody (vlažnej)
2 lyžičky soli
500g hladkej múky
2lyžičky cukru
1 lyžička rasce
1 lyžička sušeného droždia

A neskôr som už vyskúšala piecť v nej aj vianočku  varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebna-vianocka-fotorecept...



Tak držím palce aby sa už krásne darilo ;-)
drobcek19
Mne sa to stavali ked som pouzila zlu muku alebo zle som pomiesala druhy muk. Teraz peciem takto:
225ml vody
1 zemiak
Pol. lyz oleja
Lyzicka octu
375 muka( davam 290g hladkej a ostatok raznej)
za hrst ovsenych vlociek
1 lyzicka soli
1 lyzucka cukru
2 lyzicky drozdie susene- nesmie sa ditknut soli
1.5 lyzicky rasce
Piect na zakladnom programe na 750 g
Vzdy sa takto podari
Vela stastia
marcy
s Milanom2 vo všetkom súhlasím :-)
sissy
velmi pekne dakujem za cenne rady vsetkym, ak by niekto chcel moze dat zarucene overene recepty, rada ich oskusam, napriklad na CELOZRNY CHLEBIK, dakujem vopred...
drobcek19
Ja peciem celozrnny chlebik podla prirucky co je k DP, je dobry. Vzdy dodrzujem mnozstvo vody a hmotnost muky ale miesam muku podla toho na aky mam prave chut, ci viac cerealny alebo menej a semienka davam ake mam momentalne doma, vobec sa toho netreba bat. Ale nezabudaj ze cim viac cerealnej muky tym je viac tuhsi a nenakysne tak ale moh zaludok a creva si ho nevedia vynachvalit;-)
torticka
Ahojte, tortička bude mať v máji narodeniny. Chce tiež pekárničku, ale nevie akú. Poradíte jej, akú by mala povedať manželovi nech jej kúpi?
evicka63
Doma mám tiež svoju pekárničku, pri jej výbere som si dala poradiť a kúpila som si moulinex aj na bagety a neľutujem. Akurát teraz som dala piecť pivný chlebík (250 ml piva, 50 ml vlažnej vody, soľ 1,5 KL, 1 KL cukru, 500 g hladkej múky a 1/2 kocky droždia som rozmrvila po povrchu múky - nastavená hmotnosť 1000 g a program č.1, tmavý povrch) a máme ho odskúšaný a aj radi.
lidia3
Mne sa to tiež stalo ,že prepadol stred a tiež to bolo kvasnicami bolo ich tam vela ,ja na pol kila muky davam 8gramov a chlieb ja perfektny.
evicka63
Včera som skúšala v pekárničke aj cesto na domáce rezance (recept mám z www.domacipekarny.dama.cz a teraz ma boli ruka ako som vaľkala cesto (bola sobota a nemala som rehabilitáciu na poliklinike tak som si ju "urobila" doma) pri vaľkaní a poobede som tam miesila cesto na fajnovučké kysnuté knedle s rožkami. Tak len horsa do boja. A dcéra robila podľa receptu z KK pri pekárničke aj bagety a jej boli dobré, no moje mal vlčiak na hranie miesto bravčových koštiaľov také boli "mäkkučké".
evicka63
Odkaz pre "tortičku" ja mám moulinex a som spokojná ale to je vec názorov, skús si prečítať názory na nete
drobcek19
ja mam kenwood pekaren a tiez som snou spokojna no ma zatial len 3 mesiace:-)
marikafil
ja už mám pekárničku tretiu - tá prvá a druhá boli "noname" najlacnejšie - každá vydržala tak 2 a pol roka - často pekávam chlieb a robievam v n ej aj kysnutú cesto. teraz manžel vyguglil a vybral kenwood - bola síce drahšia, ale zatiaľ fičí super a aj celozrnný chlieb z nej je rovnomernejšie nakysnutý. no a ako každý novú kus domácnosti je teraz aj testovaná, čo všetko vie - a vie aj biskupský chlebík - teda sladký - včera som robila banánovo škoricový - a za hodinu 22 minút bol vymiesený a upečený - a výborný, všetkým nám chutil. takže túto môžem odporúčať. moulinex je ešte drahšia a bagety som sa doma piecť nechystala, tak sa mi to zdalo zbytočné.
sissy
tie colozrnne chlebiky mi nepisete, odskusane recepty, nie len z hladkej muky, pecie niekto celozrnny, alebo spaldovy?
pacik
Skúste si dať do vyhľadaváča - domáci pekárny.cz, tam je popis pekárničiek, základné postupy aj recepty. Pečiem podľa nich a môžem povedať, že vynikajúce chlebíky. Len si treba nájsť recept podľa vlastnej chuti.
aja1616
@torticka , dobre je aby špirála v pekárničke nebola úplne nízko, mala by byť v takej výške, aby si pod ňu vsunula ľahko aspoň dva prsty. Je to dobré aj na umývanie dna pekárničky, ale hlavne na to, aby pekárnička dobre piekla. Keď je špirála vyššie tak nebudeš mať biely vrch chlebíka, ako sa stáva pri pečení v niektorých pekárničkách. Ja mám teraz svoju druhú pekárničku a oproti tej prvej (lacnej) pečie oveľa lepšie a som s ňou veľmi spokojná. Mne sa napríklad páči aj to, že moja nová pekárnička nepredhrieva suroviny, čím sa skrátil čas prípravy chlebíka približne o 20 minút. Mne predhrievanie prišlo zbytočné, ale niekto to zas vyžaduje. Ja som si vyberala pekárničku aj podľa dĺžky programov a tiež som chcela aby sa mi dalo zapnúť nové pečenie ihneď po ukončení pečenia, nie až po vychladnutí pekárničky (to je dobré, ak potrebuješ ešte trošku dopiecť koláč, alebo chlebík, niekedy tých 60 minút pečenia nestačí). Dobré je aj to, aby miešala pri programe džem, lebo niektoré len pečú - na tomto programe potom môžeš variť aj krupicovú, ryžovú alebo ovsennú kašu - a takto pripravené kaše sú veľmi dobré. A ak je viac stravníkov dobrá je pekárnička s dvoma lopatkami (teda s väčšou nádobou), lebo sa v nej dá pripraviť kysnuté cesto na koláče z väčšieho množstva múky a samozrejme aj väčší chlebík, alebo vianočka. Hlavne si pozri časovú tabuľku k pekárni, keď si ju budeš kupovať. V nej zistíš ako dlho trvajú programy a čo robí pekárnička počas konkrétneho programu.
marikafil
naša vyskúšaná zmes múky je takáto: 50 gramov špaldovej bio celozrnnej, 150 gramov ražnej bio celozrnnej a 350 gramov pšeničnej chlebovej T 650. do toho dávame ešte za lyžicu otrúb a za lyžicu pšeničných klíčkov. a opečiem za hrsť tekvicových semiačok a 2-3 lyžice slnečnicových. zatiaľ všetkým táto zmes chutila. a aby bol recept kompletný - 38O ml vody, lyžica olivového oleja (alebo 25 gramov masla), lyžica drvenej rasce, lyžička soli a lyžička sušeného droždia - používam francúzske, biele vrecko s lastovičkou.
aja1616
@sissy , môžeš vyskúšať: 270 ml vlažnej vody, 1 PL oleja, 1 PL octu, 1 menší varený pretlačený zemiak, 30 dkg hl. múky T 650, 10 dkg celozrnnej pšen. múky jemnej, 10 dkg žitnej chlebovej múky tmavej, 1 KL rasce mletej, 2 KL soli, 1 KL cukru, 12 g čerstvého droždia alebo 1,5 KL sušeného. Program: základný, cca 1 kg. Počas miesenia cesta dávaj pozor na hustotu, cesto sa nesmie lepiť na nádobu a ak máš pekáreň s dvoma lopatkami, tak by nemalo byť v jednej pevnej guli, ale malo by sa pretáčať na oboch lopatkách (malo by sa mierne naťahovať na lopatkách, ale na dotyk musí byť pevné, nie mäkké). Možno bude potrebné dosypať počas miesenia múku, alebo pridať trošku vody - používaj len PL, ale s tým začni až cca po 8-10 minútach od začiatku programu, aby sa z múky stačil uvoľniť lepok a vtedy sa začne už ukazovať tá pravá hustota cesta. Keďže ide do cesta zemiak, cesto počas kysnutia ešte trošku zmäkne. To je jeden z mojich overených receptov, tak veľa šťastia.



vladkaku
drobcek19 , tak preto mi ten celozrný chutil ako nedopečený a bol tuhý.Myslela som si, že robím niekde chybu, ale zdravie si vyžaduje práve tento druh, tak zbohom biely chlebík.
A teraz možno od veci: Vedel by mi niekto poradiť? Všimla som si, že po nejakom čase sa nedostanem k starším diskusiám, akoby sa vymazali ,alebo pamäť na diskusie je obmedzená? Nechcem si všetky príspevky s receptami (napr. tieto chlebové) krvopotne vkladať do wordu, je tu množstvo dobrých nápadov, ďakujem
drobcek19
Ano dobry cerealny chlieb je hutny nie ako z obchodu, tie su iba prufarbene a cerealnej muky je tam strasne malo
miro357
Už len pár dní ma delí od novej pekárne Moulinex a preto som si zo záujmom prečítal všetky rady a ďakujem Vám všetkým za ne
blondava
Vie my niekto poradiť, kde robím chybu, všetko robím podľa návodu,každý jeden chlebík a vždy ho vyberiem s tvrdou kôrkou,mám pekárničku aj s bagetkami a tie boli tvrdé ako kameň..vyskúšala som aj obyčajné aj sušené droždie,,robím všetko podľa receptov,dakujem :)
petra7825
mam pekarnicku Moulinex a kazdy chlieb co som piekla mal hrubu korku a pritom som postupovala podla receptov. Naposledy som piekla jogurtovy a presne ako je v recepte a okrem hrubej korky bol a pripeceny na jednej strane. Neviete poradit kde robim chybu?