Rôzne

Vypestujte si zázvor doma

egreska - fotkaegreska, 28. februára 2011

Kto pozeral včera Receptár na Prime ? Pani tam ukazovala ako sa dá jednoducho zázvor vypestovat aj doma..vedeli ste o tom ? Ja som si už dva odrezky zasadila ,uvidím či sa mi to podarí...Prikladám link na viedoarchív -lepšie raz vidiet, ako stokrat čítat :-))
 www.iprima.cz/videoarchiv...

Nájdite si (napravo v lište ) Receptár z 27.2.2011.Začína to asi na 44-tej minute.

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Uz som nad tym rozmyslala, idem si pozriet video, ci sa to oplati :) velka vdaka za link
2010
nie je tam druhe video ako sa ho zbavit ?
U nas je chren strasne drahy lebo nerastie,( moc teplo a vlhko) ale zazvor rastie ako chren riadna burina..
lianka
egreska,ďakujem ta upozornenie, zázvor mám rada a rada ho aj pridávam do niektorých jedál. Vyskúšam.Čo je doma , to sa počíta.
tothka
Zázvor používam v kuchyni často a doporučujem pozrieť aj stránku www.zázvor.info nájdete tam veľa užitočných informácií o použití a účinkoch zázvoru a tiež aj jeho pestovaní.
sjuz
egreska - pozerala som, pozerávam pravidelne:), a tiež ma to zaujalo:) - a idem skúsiť:)
foska
Nepozerala som, ale minuly rok som si zazvor vypestovala normalne doma v kvetinaci. Zasadila som na jar kusok kupenej hluzy a na jesen som vykopala povodnu hluzu vo vybornom pouzitelnom stave, plus novu krasnu cerstvu velku hluzu. Uz su spotrebovane obe :) Tento rok skusim sadit priamo do role.
babidka
akurat vcera som nemala cas ....ale dakujem , pozriem si a uz ako keby bol posadeny :-))))
altyn
Vlani som si ho vypestoval na balkóne. Urobil som mu "fóliovník" z mikroténového sáčku a rástol ako z vody! Keď bolo už stále teplo, aj v noci, sáčik som dal preč. :-)))
sovka62
Ďakujem, Egreška, včera som Receptár nestihla. Určite vyskúšam. A ešte jedna rada: to hnojivo, ktoré pani odporúča bude Osmocote, alebo Plantacote, obe vyzerajú rovnako a majú zhodné vlastnosti. Takže je jedno, ktoré zoženiete.
katamama
Zázvor pestujem v kvetináči už najmenej 10 rokov. Kúpila som si na jar v Tescu zo dva korene a zasadila som ich do novej zeminy. Dlho schádzal ale nakoniec sa mi to podarilo. Na jar vyženie listy a v jeseni ich zhodí. Vtedy už prakticky nezalievam, iba toľko čo nevyschne. Nehnojím a tak by som ho mohla aj používať v kuchyni. Ale nepoužívam ho. Nekvitne. Dá sa pestovať aj na balkone.
elantra
tiez sa na to s ocom tohto roku chystame, chcem sa spytat, ci aj samotne listy nejako vonaju, lebo vonu zazvoru mam velmi rada :)
honestka
aj tu sme mali o tom zmienku v clanku: varecha.pravda.sk/magazin/zazrak-menom-zazvor/10141-clanok.html
honestka
@2010 : vsetko co chces mat na zahrade "contained" aby sa neroztahovalo po celej ploche ako napr. mint, chren, libecek, tak si vykop poriadnu velku dieru, do nej zakop nejaky stary crap hoci aj plasikovu velku nadobu, crepnik daj do nej zem a zasad kusok cokovek chces aby takto rastlo. pekne sa ti korene v nom udrzia velmi dlhe roky, hoci neskor mozu zacat prenikat korienky, ktore sa siria do okolia aj vrchom takze tieto musis odstranovat....
ja som si tiez jeden cas zaplienila zahradu tymito vsaderastami a ked som o tomto citala, alebo pocula /uz je to veru vela rokov nepamatam/ vyskusala a pracuje ako caro dodnes.

s tm vyplienenim su niekedy problemy, ale tu dostaneme nieco kupit, co ti zabrani rastu cohokolvelk... to vsak asi nechces dosiahnut....
mariaklara
Egreska, si zlatá, že si o tom dala vedieť, zrovna v nedeľu, v tom čase som sa chystala ísť pozrieť švagrinú do nemocnice, tak som to nestihla pozerať.Aj v tomto je Varecha super, že si podávame informácie, čo sa kde udeje. Vďaka !
kuchticka
Egreska, ja tiez dakujem za info. Uz min. rok som si zasadila koren zazvoru, ale nevyrastol. Teraz si precitam navod ako na to.
kuchticka
@honestka , poradis aky prostiedok pouzit na znicenie tych rozrastlych bylin, ktorych sa nenozem zbavit? Teda bez skodlivych chemikalii. Viem iba ze ocet znici nieco, ale to bych musela mat cisternu toho octa abych vyplienila hlboko zarostle korene medovky a ineho.
vladkaku
... už viem, čo som v tom tescu zabudla kúpiť - zázvor! ,vďaka :)...
...a už pomaly treba ošetriť vinič, dnes je vonku úplne bombovo ;)
ssissa
tu je fotka mojho vlastnorucne vypestovaneho zazvoru:

hubata
pri chrene, topinamburách a podobných rastlinách vtedy keď už nechcete aby sa rozmnožovali, stačí ak z tej strany z ktorej to nechcete - odhrniete korene aby ich vysušilo slnko, sem-tam to čo vyraší odkopnete ostrou motykou alebo odrežete nožom, príp. podviažete špagátom - tak rastlina z tej strany sama prestane rašiť nové a nové korene. A nemusíte si do záhrady navláčiť chémiu. Podarilo sa mi to tak pri topinamburách, lebo stále plodili z tej strany kde bola chata a bála som sa že nás topinambury vysťahujú.