Ahojte, chcela by som sa opýtať, pozná niekto recept na dvojfarebné oriešky z bielkov, cukru a pomletých orechov? ...do časti sa pridá aj kakao. Hmota sa vtláča do formičky, kde je spodná škrupinka (kaková) a horný vylúpaný oriešok (svetlý), nakoniec sa tieto dve časti spájajú lekvárom. Hľadám totiž, kde by sa taká formička dala zohnať. Kedysi som ju videla v domácich potrebách, no dnes to skoro nikto nepozná. Vďaka..
@zareaguj
Formička ktorú hľadám je však iná, ako bežne predávajú v obchodoch, tie som videla; najlepšia je drevená, prinajhoršom z nejakého pevného plastu. Cesto, alebo lepšie hmota, ktorá sa vtláča a vyklepne z nej, sa nepečie, ale voľne usuší na vzduchu. Vlastne, ani veľa krát nemá čas sa usušiť, tak rýchlo oriešky zmiznú.. Pozerala som tieto formičky v predajniach, kde sa bežne predávajú ostatné veci do kuchyne, no bezvýsledne, niečo aj na internete, ale asi musím ešte ďalej hľadať. Ja mám formičku od mojej starkej, z roku "raz-dva", odfotím ju a ak budem vedieť, tak ju sem vložím. Je to drevený kvádrik s rúčkou, v ktorom je negatív polovice škrupinky a aj polovice vylúpnutého orieška. Keď sa do nich vtlačí orechová hmota, po vyklepnutí dostaneme vlastne pozitív polovice orechovej škrupiny a polovice orecha, ktoré zliepame lekvárom. Tak sa majte a vďaka..a hľadám ďalej, ak sa mi to podarí, dám vedieť.
3kvetina byl by recept na ty nepečené ořechy?! Děkuji!
Na toto téma se dá i improvizovat.
Môj recept je z menšieho množstva materiálu a to:
140 g orechov (pomletých)
140 g cukru (práškového)
1 bielok
kakao (od oka)
Všetko zmiešať najprv bez kakaa, potom cca do 2/3 pridať kakao a vtláčať do škrupinkovej formičky tmavú a do vylúpnutého orieška svetlú hmotu. Pred každým kúskom však, treba formičky posypať práškovým cukrom, (prebytočný vysypať). Bez neho by sa oriešky veľmi ťažko vyklepli von. Ano, variovať sa dá všelijako, nám však, chutia tie s lekvárom, sladkosť je tu vyvážená pikantným lekvárom. Ale proti "gustu, žiaden dišputát", ako sa hovorí.. :-)). Vyskúšam aj s čokoládkou. Na obrázku v linku s receptom od haji, je vidieť aj formičku z umelej hmoty. Ja mám ten typ, len z dreva, ale zaujímavý je aj ten, na druhej adrese od ľudového umelca.. tak, sa majte a dobrú chuť ..
Krásný den všem! Ráda sem chodím!