Varenie

Varenie v parnom hrnci.

evusik - fotkaevusik, 10. mája 2010

Parný hrniec mám a aj ho používam asi štyri roky. Naviedol ma naň náš syn a ja som si myslela že ďaľšia zbytočná vec ale veľmi som sa mýlila. Hneď prvá vec ktorú sme robili bola ryba. Parný hrniec má tri oddiely, do spodného sme dali rybu, do stredného zemiaky a do vrchného zeleninu - hrášok, mrkva, fazuľové struky, brokolicu. Za 20 minút bol obed hotový. Ryba bola úžasná, šťavnatá, rozplývala sa v ústach, zelenina super - krásna farba, výrazná chuť, absolútne nechápem ako je možné že všetko malo svoju chuť a vôňu a nič nenabralo pach ryby. Z čoho som bola ale najviac šokovaná boli obyčajné varené zemiaky, teda parené zemiaky - majú úplne inú chuť ako varené. Ja zemiaky robím už len v pare a aj celé v šupke robím len v pare. Postupne som začala v pare robiť ryžu a aj mäso  varecha.pravda.sk/recepty/masova-rolada-v-parnom-hrnci/71...
toto som pridala v nedeľu. Hlavne kuracina je fantastická. Varenie v pare je nielen zdravé, ale aj rýchle a pohodlné, šetrí čas a nemusím stáť pri hrncoch a báť sa že mi vykypí voda pri varení zemiakov alebo sa mi rozvaria - jednoducho nastavím časovač a môžem robiť niečo iné. Som veľký zástanca varenia v pare a svojmu okoliu občas asi aj leziem na nervy tým že ho neustále vychvaľujem. Ak máte skúsenosti s varením v pare - napíšte možno tým potešíte nielen mňa.

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
evusik,
aj mi mame ale taky staromodny bambusovy cinsky model ktory ma kolko poschodi chces. Knedle su v nom super a funguje uplne primitivne da sa voda vriet do woku a postavis tam bambusovy "panelak" a uz to fici.( cena za 1 poschodie asi 1EU).
(toto som jedine nasiel ako to vyzera , ked posunies dole tak je to tam dole to cudo)
 blog.junbelen.com/2010/02/15/how-to-make-char-siu-bao-sio...


babav
Rozmyslam uz dlhsie ,ze si ho kupim ,presvedciila si ma!Zemiakyv supe varim uz velmi davno iba na pare,ale paci sa mi ,ze v parnom hrnci mozno kombinovat zeleninu a maso.
tinca
Ja nemám parný hrniec, ale plánujem ho kúpiť, lebo to jedlo je fakt zdravšie najmä, keď rôčky pribúdajú. Ja zemiaky robím na parnom sítku, kde parím knedľu, ale tá chuť je božská, najmä nové zemiačiky, alebo aj lososa, potom ho len prelejem nejakou omáčkou a je super.
frezia68
O parnom hrnci som uvažovala,keď sa začal propagovať v telke,ale mám toľko zbytočných vecí,že niet kam dávať.Už som robila rodinnú burzu.....niečo odišlo.A tak kurča pečiem na mriežke v rúre(menej tuku),zemiaky tiež občas,zeleninku parím....ale asi pôjdem na cenový prieskum,lebo EVUŠIK je presvedčivá :-))))A potom mi pridáš recepty,ak budem potrebovať?
bambulka51
@evusik máš pravdu je to výborná vec.Ja ho musím mať stále na drese ,aby som naň nezabúdala.I keď momentálne sme zbalený na sťahovku.
evusik
@2010 ten tvoj staromódny model poznál z TV a aj ja by som taký pristala ale u nás to možno dostať ale asi len v špecializovaných predajniach, takže so rada že mi môj paráčik slúži
evusik
@frezia chystám sa nato už dávno, že budem dávať na Varechu recepty z paráku teraz sa nato určite vrhnem - budem propagovať zdravé stravovanie :-)
1x gabusa
sandratamer
Ja mám len taký maličký, mala som ho v sade hrncov. Ale je to výborná vec. Keď ma trápi žalúdok, ako napríklad teraz, tak ho dosť využívam, pripravujem si v ňom mäsko aj zeleninu. Aj malému som v ňom zvykla robiť obedíky. No a keďže zvyšok rodiny takéto stravovanie nepreferuje, úplne mi stačí aj ten maličký :-)
honestka
Ked sme sem prisli novi tak mi ucarovala jedine cinska strava aj v restikach, pretoze v tom obdobi to bolo nieco uplne nove a zdalo sa mi vsetko tak rychle pripravene a exoticke oproti nasim dlhym duseniam masa... kedze mame dobre fungujuci cinsky district, tak sme nakupili ich "vercajg na varenie" a tieto bambusove paraky sme pouzivali velmi radi a dlho. tak velmi sa mi pacilo, nastavat ich vysoko do wok a zaujimave pre mna bolo ako sa krasne vsetko uparilo nech to bolo aj uplne navrchu...
a tak si aj nadalej uzivame zdrave - ale aj tie "nezdrave jedla" a zatial sa nastastie nemusime trapit so specialnou dietou.
Ryby a zeleniu sme v pare varili od zaiatku ked sme zistili ake je to jednoduche. teraz su take paraiciky uz aj na ryzovych hrncoch kde sa moze dat navrh zeleninka... joj, dobre veci tu ponukate asi musim na par cias vypriahnut...
pozdravujem vsetkaych sikovnych varechacov! YUMMY tu varite...
sjuz
evusik - ja tiež zemiačky len v pare - fakt sú úplne iné. Robievam aj v takom malom bambusovom, ale máme aj ten veľký "umelý", no najčastejšie dávam na sitko pod podkrievku :)
bozulka
Elektrický parný hrniec som dostala od syna pod stromček asi pred 5 rokmi a krásne mi tróni na jednej strane linky.Občas príde a opýta sa mami varíš na paráku?A ja s hambou rýchlo zahováram aby som nemusela odpovedať.
Sandra ma "naučila" používať pekárničku,ktorá bola tiež iba krásnou ozdobou domácnosti.
A teraz vďaka evušíčky začnem ten "nešťastný hrniec" používať,hlavne pre zdravie.Hoci sa musím priznať,že mi bude chýbať na jedle tá krásna zlatá kurčička....A začnem hneď zajtra,dnes ešte dojedáme z nedeľnej oslavy.
Ďakujem všetkým čo ma "nakopli" a budem sa tešiť na recepty.
frezia68
Tak som bola na prieskume,ale dostať len veľké,ktoré by som pre dve osoby nevyužila.Takže zas ostane len paráčik,ako na knedľu,či sitko.Aj tak sa dá :-))
evusik
@bozulka som rada že som ťa inšpirovala a určite to skús, uvidíš že neobanuješ, skús napríklad len zemiaky - očistené, nakrájané stačí 20 minút a sú úplne super. Už sa teším na nové zemiačky to bude jedna báseň. A čo sa týka tej krásnej zlatej kôrčičky aj ja občas zhreším a najskôr mäso uparím a potom šup s nám na 10 minút do rúry pod gril nech sa zapečie.
evusik
@frezia ak chceš jukni na túto stránku je tam veľký výber parných hrncov a sú tam aj celkom malé a lacné, ja som tak kupovala že som si našla na internete, opísala som si názov a s tým som išla do obchodu že už presne viem čo chcem kúpiť, tak si možno aj ty vyberieš  www.mall.sk/parne-hrnce/...
evusik
@frezia tak si si vybrala presne taký aký mám aj ja a má ho aj môj syn a sme s ním obaja veľmi spokojný - vrele odporúčam
hannah22
vďaka za tému a diskúsiu, pokukávam už dlhšie a trable so zdravím ma nútia zamyslieť sa nad sebou a spôsobom varenia ,dík za skúsenosti... :))
tinca
evusik hodil by sa aj mne keď som sama, nie je moc veľký? lebo v tej mojej mini-kuchyni musím nakupovať tak, aby mi to nezabralo veľa miesta. Aký je to materiál? Ak je veľký, poraď tak pre 2 osoby aký by som si mala kúpiť.
evusik
@tinca skús sa pozrieť na túto adresu  www.mall.sk/parne-hrnce/...
sú tam rôzne paráky aj celkom malé, určite si vyberieš, konkrétne Tefal robí celkom slušné a na obrázku sú rozložené čiže pripravené na robotu, väčšinou sú trojdielne, ale keď parák nepoužívaš tak sa tie nádoby dajú naskladať jedna do druhej takže nezaberú veľa miesta.
evusik
ja som mala dva parné hrnce, ten prvý bol tento:  www.elektroexpert.sk/parne-hrnce/zelmer-37z010...
a bola som s ním veľmi spokojná, malý, pekný, šikovný až nato že hneď pri prvom použití sa pokazil, reklamovala som ho dva krát, dva krát mi ho bez problémov vymenili a keď sa pokazil tretí krát tak som povedala že chcem Tefal a ten mám dodnes a som s ním nadmieru spokojná, tento:  www.elektroexpert.sk/parne-hrnce/tefal-vc-400330-vitamine...
zitar
Hannah22, už som Ti napísala komentár k receptu " Roláda v parnom hrnci", tak sa budem opakovať, kúp ho, dobre urobíš, je to fajn vecička, ja tam parím aj knedle, za 20 minút mám hotové tri kusy.
tinca
evusik díky moc, pôjdem si nejaký vybrať.
evia
Všetkým moc ďakujem, toto je fakt úžasná komunita, nikdy nesklame. Ešte raz ďakujem
marienka44
Ja nemam parny hrniec, niekedy pouzijem antikorovy paracik /ako na knedle/. Vacsinou som sama, len na sviatky je nas viac.
ganxta83
Nedavno nás pozvali na prezentaciu spolocnosti, ktora sa zaobera predajom kuchynskeho riadu. Nemal som velke oci a myslel som si ,ze nic nove sa nedozviem. Na moje velke prekvapenie predavali kuchysnky riad s diamantovym povrchom a tiež parné hrnce. Tvrdili ,ze kuchynský riad je prakticky neznicitelny, co ma aj svoju logiku nakolko diamant je najtvrdsi nerast a ktomu zodpovedala aj zaruka na hrnce= dozivotna! S manzelkou sme kupili na vyskusanie, a musim povedat hrnce na varienie a aj parné hrnce, čo sme si zakúpili nas presvedcili na 100%. Môžem len každému odporúčať. Ponúkajú k produktom aj kuchárku, kde sú zaujímavé recepty aj pre parné hrnce. Pridám recepty, keď nájdem knižku.
Ak sa dopre pamätám spolocnost, ktora to predava sa vola Ego*line.
evusik
@genxta83 pozerala som sa na tej stránke, vyzerajú dobre aj keď z obrázku sa toho veľa zistiť nedá, lepšie je vidieť na živo... pridaj recepty, už sa teším, lebo ja som veľký zástanca parného hrnca :-)
bibia1
Už z mojich receptov vidieť, aký som zástanca parného hrnca. Minule som išla variť "normálne" na sporáku, a poviem vám, riadne som sa zapotila :), štyri hrnce na sporáku, nevedela som skôr, čo pomiešať :). Parný hrniec si fakt neviem vynachváliť. Jediné, čo musíte spraviť, je pripraviť si suroviny, vložiť ich do paráka, zapnúť a potom už len servírovať. Žiadne miešanie, utieranie vykypeného jedla, postriekanej platne, stres, či mi to neprihorí a stáť pri sporáku 1 a pol hodiny. Proste naložíme parák a maximálne do hodiny môžeme jedlo servírovať. Nehovoriac o tom, že jedlo z paráka je nielen chutné, (neuveríte, ale až varením v parnom hrnci, som zistila ako naozaj chutí tá ktorá zelenina, zemiaky, dokonca aj cibuľka), ale hlavne zdravé. Kúpila som ho aj mojim rodičom, aby znížili cholesterol a tuky a tiež si ho nevedia vynachváliť. Takže, ak môžem, a niekto ešte stále váha, určite, ak môžte, parný hrniec si určite kúpte.
litzy24
mne parný hrniec kúpil priateľ na Vianoce a čím viac čítam tieto články, tým viac ľutujem že som ho ešte nevyskúšala! Za pár mesiacov budeme spolu bývať a sľúbila som mu, že prídem na nejaké chutné recepty (asi to bude iný princíp ochucovania :)). Nám obom treba nejaké to kilečko zhodiť.. dúfam, že nám v tom parný hrniec pomôže :)
elysa
@evusik pátram po varení v parnom hrnci- vyhrala som ho tu na vareche a ujo google mi našiel túto Tvoju diskusiu, asi v Tvojich receptoch niečo dobré nájdem, už sa teším na tie "nové" chute, zatiaľ som len parila buchty, boli výborné, rýchlo urobené...
drobulik22
Evusik akurát som dostala ako svadobný dar parny hrniec zelmer 37Z010 bojím sa aby sa mi nepokazil pri prvom pouziti.poradis mi nejaký dobrý a ľahký recept ktorý by som zvládla ako úplná zaciatocnicka :-)
evusik
@drobulik22 v prvom rade gratulujem a nech vám to vydrží :-)))
a čo sa týka paráka, neboj, nie je čo pokaziť.... ak máte radi ryby, tak skús ako prvé urobiť ryby... do tej nádoby na ryžu daj filety ryby, soľ, citrón bylinky, do druhej nádoby daj zemiaky a do tretej daj zeleninu ak máte radi, alebo zemiaky a zeleninu daj spolu... napr. tento recept je celkom názorný:
 varecha.pravda.sk/recepty/amur-na-pare-fotorecept/7271-re...

 varecha.pravda.sk/recepty/treska-so-spenatom-fotorecept/2...

alebo vymeň rybu za kuracie prsia, postup je ten istý...
v paráku sa veľmi dobre robia mäsové rolády všetkého druhu, držia krásne tvar, nerozpadajú sa...
 varecha.pravda.sk/recepty/minirolady-z-kuracieho-masa-fot...

 varecha.pravda.sk/recepty/mortadela-fotorecept/13499-rece...

v každom recepte keď sa pozrieš vpravo je "Recept je v kategóriách" a dole sú kategórie "Na pare" a "Parný hrniec" tam nájdeš veľa dobrých receptov aj na knedle, buchty a tak....
tak nech sa ti darí :-) keby si niečo potrebovala vedieť napíš, rada ti poradím ak budem vedieť...
marketka
Evusik, svoj parný hrniec zelmer 37Z010 c som dostala ako darček pod stromček.... už dva týždne hľadám dobrú inšpiráciu na varenie v ňom... a vďaka tvojej diskusii som ho dnes prvý krát vyskúšala.... Som unesená jednoduchosťou a rýchlosťou... Veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu :D
evusik
@marketka ja som už v kuchyni celkom vylúčila napr. fritézu, keď vysmážať tak len v rúre, ale na prvom mieste je u nás parný hrniec, zelenina, mäso hlavne ryby robím v parnom hrnci... teším sa, že som ťa inšpirovala :)
zmiso
Dobrý deň mam parný hrniec MORPHY RICHARDS INTELLISTEAM – 48780. Pri parený sa mi stane taká vec že mi začne vytekať voda z hrnca.
evusik
@zmiso ja mám tento hrniec asi 3 roky a toto sa mi ešte nikdy nestalo... vodu dávam studenú a maximálne po rysku, ale ty to určite robíš rovnako... ešte ma napadlo, že či si nepoužil nejaký odstraňovač vodného kameňa, ktorý by to mohol spôsobiť ale asi iba krátkodobo... ináč netuším, snáď ti niekto bude vedieť lepšie poradiť...
zmiso
Tak ako píšte dávam studenu vodu po rysku , Zatiaľ som nepoužíval nič na vodný kameň ale spôsobuje to ta nádoba kde je jedno vyhrievacie teleso , mam tam dosť vodného kameňa nemôže to byt tím ? Dnes som paril brokolicu a začalo mi to z toho platu tiecť von. Už neviem čo mam stým robiť , ach strašne. Ako odstraňujete vodný kameň ? Ďakujem Vám za odpoveď
evusik
ináč vodný kameň je svinstvo a môže zničiť takéto a podobné prístroje... ja ho odstraňujem tak ako vo varnej konvici, nalejem ocot cca 2dl a dolejem vodou do maxima a nechám nejakých 20 minút pariť... ak je kameňa veľa, alebo na prvý krát to nejde, tak ešte dolejem ocot a spustím znovu... potom ho nechám tak aj hodinu a keď vychladne vodu vylejem, napustím čistú a ešte raz nechám prevrieť aby sa odstránil octový zápach... ak by to nepomohlo, treba kúpiť nejaký odstraňovač vodného kameňa, ale s tým nemám skúsenosti zatiaľ mi stačil ocot...
zmiso
Ak parite viac ako 40min tak prerušíte parenie a vylejte prebytočnú vodu z toho platu ? Dnes som paril kuracie prsia cca 30 min začalo mi to tiecť po 30min , Musel som vyliať vodu. Potom som dal pariť brokolicu a spravilo mi to cca po 15 min zase vyliať vodu
evusik
nie, nikdy som to tak nerobila... a ja keď robím v paráku mäsové rolády parím aj 60 minút, akurát dolejem vodu ak treba, to je všetko... nechápem prečo paríš najskôr kurča a potom brokolicu... ja to robím naraz, nastavím si časovač a obed mám naraz hotový... možno tu niekde robíš chybu, tento parák má 3 nádoby a 3 samostatné paráky ak máš od vodného kameňa iba jeden to znamená, že ho používaš najviac a ostatné tak nevyužívaš...
zmiso
Ďakujem zatiaľ skúsim to nejak zmeniť a hlavne odstrániť ten vodný kameň
rolfynka
rozmyslamzesiaj ja kupimten hrniec aleneviem aky poradtesomstarsia zenaapotrebovala bysom ajrecepty dakujem
evusik
@rolfynka ja parný hrniec používam už asi 10 rokov, vystriedala som tri parné hrnce a teraz mám tento a som s ním veľmi spokojná, pravda je trochu drahší -
 www.mall.sk/parne-hrnce/morphyrichards-intelli-stea...

mala som aj Tefal a bola som s ním tiež spokojná ale odišiel tesne pred zárukou - smola :-(
 tefal.heureka.sk/parne-hrnce/...

čo sa týka receptov tých je tu na Vareche dosť -
 varecha.pravda.sk/recepty/sposob-pripravy/parny-hrniec/...

 varecha.pravda.sk/recepty/sposob-pripravy/na-pare/...

monca1111
dobrý...mam už dlho parný hrniec... nebol problém... ale teraz mi z neho vyteká čierna voda a smrdí... stále som preplachovala aj tú spodnú nádržku (otvorením toho malého sitka) ale asi sa tam kusok vodného kamena spriečil.. čím to môžem dezinfikovať... savom.. alebo sanitolom alebo octom.. a prepariť.. alebo ho mam už vyhodiť.. poraďte prosím vás... rozmontovať sa to nedá... je to zvarené... dík za každdú radu
evusik
@Monca1111 (18.4.2017 12:39)

mala by si napísať akú máš značku parného hrnca, každý je iný... ja by som ako prvé naliala ocot a dala pariť naprázdno tak ako keď sa odvápňuje rýchlovarná konvica, ak by to nepomohlo tak neviem
tommasarts
Ahojte tak pridám aj ja svoju trošku. Parné hrnce sú skvelý pomocník do kuchyne lebo umožňujú jednoduchú prípravu viacerých pokrmov súčasne a to všetko v zdravou formou. Treba si dávať ale pozor na lacné čínske výrobky lebo tie niekedy môžu nasiaknuť pachmi najmä rybami a pod. Ja používam Tefal VC 3008 a je výborný. Odporúčam každému. Ak by ste si chceli viac prečítať o tom čo je to vlastne za parný hrniec potom vám odporúčam tento článok  www.testado.sk/najlepsie-parne-hrnce/...