Rôzne

Tie komáre ma už tuším zožerú.....!!!

janger - fotkajanger, 28. apríla 2011

Ludia, poradte, ak viete! Strasne ma stipu komare. Este len zacala jar a uz som cela dostipana...
Kamkolvek ideme, vzdy si vyberu za obet mna. Ak niekde sme, tak ostatni sa ani nicim nemusia chranit, lebo som tam JA...Takze idu zarucene po mne! Aj teraz tu jeden (lepsie povedane jedna-lebo to su komarice) okolo mna robi nalety!

V noci pocujem stale nalety okolo mojej hlavy, bzzzzzzzz .... V lete sa uz pomaly neodvazim nosit kratke rukavy a kratke nohavice, co mam taku dostipanu pokozku...

Nechcem sa stale natierat jedovatymi latkami. Citala som, ze trochu pomoze uzivanie vitaminu B.

Ak mate s niecim dobre skusenosti, tak poradte...:-)))
Bzzzzz...

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Treba nosiť tmavé oblečenie, vždy čisté, to zaberá. Minulý rok som otestovala radu - natierať štípance tmavou alpou. Funguje skvele, opuch mizne rýchlo a nesvrbí.
alexdidi
Som presne ten typ ako Ty, teda magnet pre komáre, ale ako tomu zabrániť, tak na to som ešte tiež neprišla, ani vitamín B nepomohol....aspoň viem, že po uštipnutí mi pomáha natretie octom, štipanec určite zmizne veľmi rýchlo, ale to treba nosiť fľaštičku s octom so sebou....vyskúšam aj tú alpu podľa @julice , ale ak niekto poradí prevenciu, tak to sa veru poteším tiež.....
paveljrk
Palina pravá odpudzuje komáre.Treba ju namočiť do slnečnicového oleja na cca 3 týždne a potom sa týmto natierať.Mne to pomáha pri večernom rybolove a tam je komárov ozaj dosť.Nie je to stopercentné,no to nie sú ani chemické prípravky.
gabi58
Ja mám v spálni celé leto v zasuvke odpudzovač komárov Raid /zaručene funguje/. Zapínam ho asi 2 hodiny pred spaním a fachčí celú noc.
janazjarku
Komáre sú potvory tiež som skúšala B komplex, ale žiadny zázrak to skôr pomáha zjesť strúčik cesnaku :-) ja som vlani vyskúšala taký telový sprey, ktorý je zároveň aj proti kliešťom a môžu sa s ním natierať aj deti ten zabral 100% stačí sa natrieť ráno a komáre sa mi oblúkom vyhýbali :-D a hlavne vnúčikovi !
pachola
 www.dobrarada.sk/?id_menu=18553&module_action__44816...




Na komáre bez chémie

Kto by nepoznal letné dni sprevádzané dotieravými komármi. Najlepšou prevenciou ako sa ochrániť pred hmyzom je votrieť do kože eukalyptový, alebo vavrínový olej a užívať preparáty s vitamínom B. Zo starých domácich prostriedkov ponúka aj iné „zbrane“. Napríklad dať do okna jednu až dve rozrezané paradajky, alebo cibule. Komáre tento zápach neznášajú. Podobne komáre a muchy odpudzuje čaj z rumančeka, alebo myšieho chvosta. Čajom si umyjeme cez deň niekoľkokrát tvár, ruky a ramená.

Ak vás už hmyz dopichal, tak pomáha natierať postihnuté miesta šťavou skorocelu. Svrbenie o chvíľu ustúpi a opuch ustúpi.
lucylee
juuj @jangerka asi máš sladkú krv, mne B komplex dosť pomáha na komáre, ale pozor na palinu!!!!!!Je to silný alergén, ja som na ňu alergická, takže nepoužívať, pokiaľ si nie si istá, že nie si na ňu alergická! Mne sa páči rada @pachola to B-čko treba užívať naozaj dlhodobo a radšej komplex všetkých B vitamínov ako obyčajné B.
janger
Dakujem vam moc za vase rady :-))). Budem skusat. @julica , ked pojdem na Slovensko, tak kupim tu tmavu alpu. Nevedela som, ze aj taka je. Poznam bielu, zelenu (to sa volakedy volalo Lesana).
@alexdidi , magnet, to si presne vystihla ;-). S octom to potieram casto, trosku to pomoze proti svrbeniu, ale ide mi hlavne aj o tu prevenciu. Dufam, ze aj ty tu najdes radu :-)...@paveljrk , keby som vedela, kde tu Palinu pravu zozeniem. Budem sa musiet poinformovat. To treba celu tu rastlinku namocit, alebo len listky?
@gabi , tie chemicke odpudzovace som uz tiez skusila, ale rada by som nieco nechemicke a co mozem pouzit aj vonku, ale dakujem :-).
@janazjarku , ten cesnak je tiez vseliek, co? To by som ho ale musela jest strasne moc a to sa mi potom nebudu vyhybat uz len komare :-)))). Na potieranie mam emulzie, spray, dokonca take silne, co staci aj proti africkym komarom, ale to nie su nejake moc zdrave prostriedky. Hlavne, ked sa to dlhodobo pouziva... Ten spray, co mas, to je nejaky prirodny prostriedok?
@pachola , o tych paradajkach, to som nevedela, idem dat do okna aj cibulu, aj paradajku, uvidime, rumancek mam, takze aj to skusim...
Este raz vam velmi pekne dakujem :-).
janger
@Lucylka , asi veru moc sladku!!! Od vsetkych tych maskrt, co skonzumujem :-)))). A dakujem za upozornenie. Skusila by som to najprv len na kusku pokozky, len teda neviem, kde to zozeniem, musim sa popytat...
lucylee
v lekárni ju určite majú, inak ja si vždy čítam aj zloženie bylinkových čajov, veľmi často tam nachádzam aj palinu, palina je horká, možno ich odpudzuje tá horkosť
jody
Ešte skús vyskúšať namiesto B-komplexu obyčajné pivné kvasnice, dostať ich v lekárni pod názvom Pangamin, to je čisté prírodné B-čko, u nás sa tým napchávame všetci aj so psami, zaberá aj proti kliešťom, aj keď samozrejme 100%-tný nie je. A proti komárom je vynikajúci, ak sa sedí večer pri ohni, hodiť do ohňa čerstvý vratič, ale to jedine vonku, lebo ak to spravíte pod strechou, zaručene vyženie nielen komáre, ale aj vás... :-) Vratič mávame aj vo váze. A hmyz nemá rád ani mätu. No ale najlepšie sú sieťky na oknách... :-)
jozefj
Janger presťahuj sa na Liptov, tu komáre nemáme ale zasa tu máme medveďov,,.
mery8658
ANTI BZzzzzzzzz - na komáre ! Do 200ml alpy pridáme 30 ks hrebíčkou a necháme vylúhovať /aspoň 24 hodín/ hrebíčky na ďalej ponecháme v alpe, alpa zhnedne. touto alpou sa potierať. Funguje to úžasne.
janger
Pozriem v lekarni, ked pojdem domov, @lucylee. A aj tu sa popytam v 'prirodnych' obchodoch.
@jody , Pangamin poznam, volakedy som to detom davala...A sietky na oknach mam ;-).
@jozefj , ty mas tusim najlepsi napad :-). Pouvazujem o tom, to je najjednoduchsie riesenie ;-).
A dakujem.
torticka
Ja som taká istá ako Ty. Kopu ľudí, 1 komár a on si nájde len mňa. Ja mám osvedčený B komplex, ale ten silnejší. Keď sme boli v Grécku, tam mi veľmi pomohol.Ale treba ho užívať dlhodobo.
evanaaa
Zaujímavé, minulé leto som nevidela takmer žiadne komáre, nanajvýš dvoch-troch, le čo je zaujímavé, máme sieťky všade a aj tak nás - teda len mňa, na muža nejdú- našli komáre. Neviem, ako sa tam dnu dostali. Aj ja som jedla sladké kým som nedostala cukrovku a komáre na mňa sadali ako na med. Mám mastičku na štípance hmyzom tou sa potieram, ale je tu dosť dobrých nápadov ako sa brániť, možno niečo zaberie. A ten B-komplex treba brať dopredu dlhší čas, potom už je neskoro, keď sa objavia komáre. Len sa divím, že už teraz sú niekde komáre.
sovka62
Janzjarku radí dobre, ten repelent vyrába Lybar a je to Repelent for kids. Nestrieka sa priamo na pokožku, ale na odev. Ďalším vhodným prípravkom je Biolit Plus, známy aj ako 3D. To bola vlaňajšia novinka a šla na dračku. Na terase nám stačilo postriekať konštrukciu altánku, vydržalo to hodiny a komáre sa pobrali do susedov. V tomto roku je novinkou náplň do elektrického odpudzovača pod názvom Hajánek, je výlučne prírodný a vhodný aj pre celkom maličké deti a teda aj pre nás, ktorí chémiu nemusíme.
evanaaa
Sú tu celkom dobré rady, aj od teba, Sovka, škoda, že si ich nemôžem uložiť, lebo ak ich budem potrebovať, nespomeniem si, kde som ich videla. A tak je to aj s inými radami.
sovka62
@evanaaa , veď si to skopíruj a ulož, prípadne sa mi ozvi na mail a ja ti to napíšem ešte raz, aby si si to mohla uložiť.
janger
Dakujem vam za dalsie cenne rady. @torticka , tak aj ty si taky 'magnet'. To je na figu, co? @evanaaa , tento rok boli komare uz vynimocne skoro, tiez sme sa divili. A tieto rady si mozes odkopirovat a ulozit do dokumentov. @sovka , tiez dakujem za tie nazvy.
hubata
A papáš cesnak a cibuľu? Potom im tvoja krv nebude voňať, ale smrdieť a obídu ťa. Inak dobrá je aj Indulona proti komárom, len som ju už dávno nevidela. Žili sme na horárni, keď som mala záhradu tak som tam najradšej chodila skoro ráno a to hejno čo sa zdvihlo keď som ich vyplašila...... Ježíšííííí góóól !!!!
janger
Goool? Kto dal gol? Ja to nemam kde pozerat :-(((. @hubata , samozrejme, cibulu mam rada, cesnak tiez (ale len v miere). Indulona este existuje?
hubata
Co tam po komároch ...... vyrovnali sme - konečne sa trošku prebrali tí naši chlapci, huráááá !!!!
honestka
@Janger : tu mame dost dobre a neskodlive sprays avsak tiez nezaberaju kazdemu.
Moja dcera mala obrovske problemy prvy rok s tymto hmyzom ked ucila v Azii tak sme vysusali vsetky dostupne rady z internetu a osobnych skusenosti. Velmi sa osvedcil "BOUNCE sheets" ktore sa pouzivaju do susicky- Ak dostat u vas skus. su nielne velmi ucinne ale hlavne neobsahuju mnozstvo tych skodlivych latok ako ine prostriedky.
hortenzia51
už tu odzneli všelijaké napady a ponuky.. jedná dobrá rada--
po uštinuti komára, strásne svrbi pokoška dobrá rada natrieť s cibuľou štipanec - neopuchneš a prestané svrbieť--po uštipnuti včely a osy je cibuľa protijed .. mám vyskušané som alergicka na štipance hlavne včely, cibuľou hlavné vytisnuť tu šťavu z nej a poriadne natrieť miesto pichnutia..
tornadolue
@janger nemam nic ku komarom, ale k hokeju... prave som spolocne fandila s kamoskou, ktora zije v Brazilii, kazda z nas to pozerala online na inej stranke, pocuvali sme k tomu cez internet slovensky rozhlas a spolocne sme vykrikovali cez facebook...a vyhrali sme 3:1 nad Slovinskom :)
hubata
@janger - prepáč nevedela som že žiješ v Holandsku, takže asi už nepoznáš Indulonu. Ak znesieš pach nakrájanej cibule, poliatej octom tak si to daj na tanierik kde sa najviac zdržujete (napr. do spálne na noc). No ale niekomu to smrdí a zvyknú z toho napáchnuť aj vlasy. Lenže keď sa nemáš zasa vyspať, tak radšej ráno skôr vstať a urobiť si frizúru nie? A s tým hokejom som sa dala uniesť, lebo pozerám aj TV a to sa jednoducho nedá ...... kričíme, dupeme, tešíme sa z víťazstva všetci.
janger
Tak 3:1 sme vyhrali??? No to som rada! Super :-))). Dakujem @tornadolue. V takychto chvilach by som najradsej bola doma (na Slovensku), ta atmosfera, to spolocne napatie!
@honestka , ved prave to, ze tie neskodlive mne moc nezaberaju, alebo len chvilu. Bounty sheets tu nemame.
@hortenzia , ta cibula, to je ako aj ocot tusim vseliek, pravda?
@hubata , Indulonu poznam zo starych casov, nevedela som, ze este existuje. A teraz si idem veru dat tu cibulu s octom na nocny stolik, lebo aj minulu noc som sa nevyspala kvoli tym potvoram. Co tam po smrade ;-). Dievcata, dakujem.
hubata
@hortenzia - no čo štípali aj po tej gebuzine tie holandské komáre? Bodaj by nie keď tam pestujete toľko tulipánov a komáre sú už z ich cibulí rezistentné .....
janger
:-)))))), @hubata , ty mas vzdy dobru odpoved! No tuto noc bol pokoj. Dala som si vedla postele cibulu poliatu octom. (Celu noc som myslela na tlacenku posypanu cibulkou a poliatou octom ;-)))))...Takze neviem, ci ta cibula zabrala, alebo to bolo preto, ze muz ich vecer 'lovil'(tych komarov)...
krajcirka
Ked si doma a mas otvorene okno tak tam daj na mali tanierik vanilkovi cukor neznasaju vonu vanilky mam to odskusane a Bvitamin treba zacat uzivat skôr ako pridu komare a treba ho jest sustavne nie len raz za cas
evanaaa
Sovka, prepáč, ale musela som sa smiať - že skopíruj. Ja nemám poňatia ani ako sa to robí, ani čo k tomu potrebujem a ešte všeličo neovládam. Aj keď mám not. asi rok, viem len to, čo mi bolo ukázané a na tej úrovni som zostala, lebo nemám žiadneho " praktického inštruktora", ostatným závidím, ale aspoň základy viem a používať Varechu, chacha......
sovka62
@evanaaa , ja som už múdra. Lebo na Vareche boli veci, ktoré som chcela mať natrvalo. Tak som sa pýtala vnučiek (12 rokov), ako sa to dá. Naučili ma, takže ja naučím teba.
Postav sa kurzorom na začiatok textu, ktorý chceš uložiť. Stlač a pridrž ľavé tlačidlo myši a pohybuj myšou tak, aby sa celý text sfarbil na modro. Potom stlač súčasne klávesu Ctrl a klávesu V. Vpravo hore na modrej lište stlač tú pomlčku v rámiku a stránku minimalizuj. Otvor si Microsoft Word, počkaj kým sa ti na nej zobrazí kurzor a stlač naraz klávesy Ctrl a C (no, naraz, ja držím Ctrl a potom stačím príslušné písmeno). Text, ktorý bol zafarbený na modro sa ti objaví vo Worde a tam si ho už asi vieš uložiť alebo vytlačiť, ak chceš.
A vy ostatní, s počítačom šikovnejší, sa nám nesmejte, aj vy ste sa to raz museli naučiť, nie?
janger
@evanaaa , nic si z toho nerob, ze vsetko neovladas. Ved kolko ludi v tvojom veku nevie vobec nic robit s pocitacmi...Ti mladi s tym vyrastaju, takze pre nich to problem nie je. A nahodou ty vies toho dost! :-). A neboj sa, len skusaj s tym kopirovanim. Nic nepokazis...Parkrat vyskusas a postupne aj sama na to prides. Ja kopirujem trosinku inac ako @sovka. Ja to robim len s mysou, ale to je asi ako komu sikovnejsie. Ja to robim takto:

Zaciatok, prve dva riadky, ako sovka....
Potom kliknem na mysi pravym tlacitkom a objavi sa mi taka tabulka. Lavym tlacitkom kliknem v tej tabulke na 'kopiruj'-'copy'.

Vlavo dole kliknem lavym tlacitkom na 'start'. Ukaze sa mi tabulka, Tam kliknem lavym tlacitkom na 'microsoft word'.

Zjavi sa mi cista biela strana. Kliknem na mysi pravym tlacitkom. Ukaze sa tabulka, na ktorej kliknem lavym tlacitkom na 'prilepit' (alebo ako to tam mate v slov. jazyku), alebo mozno mas po anglicky 'paste'.
A uz sa ti zjavi odkopirovany text.

A ten si uz potom len musis ulozit alebo vytlacit. Vies ako to treba ulozit? Ak nie, budeme sa ti to snazit vysvetlit.

Ja to robim takto. Som tak zvyknuta.

Tak skusaj a ver si, ze to dokazes ;-)! Drzim palce.
hubata
Takto to treba nám nemtavým vysvetliť: ako recept na koláč a nie ako keď sa pýtam počítaqčového technika - ten mňa domotanú ........... ešte viac zamotá heh!
Ďakujeme s @evanaaa za vyčerpávajúce odpovede.
evanaaa
Sovka, Janger, vy ste zlaté - ja som so obe verzie odpísala, aby som nezabudla. Nevedela som, ani čo a kde je to ten : Microsoft Word, tak to už viem. Ale nviem - tie texty, ktoré si chcem skopírovať, môžem len odtiaľto ( z PC, noteb.) a kde si ich vlastne mám uložiť? Ja som fakt nechápavá, ale ak mi nbiekto názorne predvedie, že to vidím, skôr sa naučím. Nádej vkladám do synovca ( robí v IBM), sľúbil, že raz príde a všetko mi ukáže. Ale aj tak vám ďakujem, budem sa " samoučiť".
A Janger, prosím ťa, prepáč, že priestor v tvojej diskusii využívame na niečo iné. Asi by sem mal niekto dať inštruktáž pre začiatočníkov a menej chápavých. Vďaka.
janger
@evanaaa , co na tom zalezi, ako vyuzivame priestor v mojej diskusii? :-). To nevadi....Tie komare su aspon na nieco uzitocne ;-), nie?
Tie texty si mozes takto z hocicoho skopirovat. A uz si to trosku skusala? Podarilo sa? Mas aj tlaciaren? Tak by si si to mohla hned aj vytlacit...

Ja si ukladam texty do 'dokumentov'.

Len chcem este povedat, ze mne sa to dost zle vysvetluje, lebo ja vobec neviem, ako vyzera slovensky monitor, ake nazvy su tam pouzivane...Ale skusim:

Ak mas ten vybrany text uz vo 'Word' (tak ako sme ti minule vysvetlili), potom:

Vlavo hore mas slovko 'Subor' (alebo nieco podobne)- kliknes na to lavym tlacitkom na mysi.

Ukaze sa ti tabulka, kde je okrem ineho 'ulozit ako'.
Na to 'ulozit ako' kliknes lavym tlacitkom na mysi.

Ukaze sa ti dalsia vacsia tabulka, ktora je pomenovana 'ulozit ako'.

Na tejto tabulke mas na lavej strane okrem ineho 'moje dokumenty'-kliknes na to lavym tlacitkom na mysi.

Vlavo dole (v tej tabulke) bude napisane 'nazov suboru'. Bude tam napisane prve slovo tvojho skopirovaneho textu. Mozes to nechat tak, alebo toto slovo vymazes, takto: (za posledne pismenko tohto slova kliknes lavym tlacitkom na mysi a na klavesnici budes klikat na 'backspace', az kym sa ti to slovko cele vymaze). A potom si do toho prazdneho priestoru napises napriklad "komare'. A tak sa bude volat tento tvoj dokument.

Hned vedla toho nazvu 'komare' mas dalsiu malinku tabulku, kde je napisane 'ulozit'.
Na to 'ulozit' kliknes lavym tlacitkom na mysi.
A takto mas ulozeny dokument 'komare'.

Neviem, ci to pisem aspon trochu zrozumitelne...

Len skusaj, neboj sa. Praxou sa to naucis. Ak sa ti to podari, tak sa ti potom budem snazit vysvetlit, ako si zase neskor mozes ten ulozeny text v dokumentoch otvorit :-). Ahoj.
evanaaa
Janger, ja neviem, čo povedať.....len veľké ĎAKUJEM, že si sa vôbec unúvala takto dopodrobna mi to vysvetliť. Už mám zošit, kde si všetky takéto inštrukcie píšem, aby som nezabudla a lepšie sa to naučila, myslím, že je to dosť zrozumiteľné a nielen pre mňa, možno sa zíde aj niekomu inému tu. Takže " DOKUMENTY sa volá ten priestor, kde si to budem ukladať, niečo ako keď si dávam rcp do KK? síce trochu iné, ale budem to tam mať. Tlačiareň nemám, je to pre mňa položka, treba aj farby kupovať a to by dosť stálo, zatiaľ mi toto postačí.
sovka62
@janger , ďakujem, zase som sa priučila. Veď ja to už teraz viem ukladať dvomi spôsobmi, no nie je to úžasné???????
evanaaa
Sovka, ty už si to aj vyskúšala? No, nebol by od veci tu, pre nás menej nadaných nejaký taký kurz základných úkonov? Iste by sa viacerí potešili, niekto sa k nevedomosti ani neprizná, ako ja.
janger
@evanaaa , nemas za co :-))). Ak viem, tak rada poradim. Tiez sa tu na Vareche hocico naucim...Ved aj ty rada poradis pri receptoch a pod. Ano, do dokumentov si mozes odkladat, co si chces zapamatat. Predtav si to ako taky 'fascikel', kde si odkladas papiere, lenze v takom modernejsom vydani :-). A ked potrebujes, tak si to otvoris a precitas si, co potrebujes. @sovka , ani ty nemas vobec za co, aj ja sa ucim od teba :-).
julica
@evanaaa , držím palce, len sovka ti napísala naopak, najskôr musíš dať ctrl + C (ako copy) a potom v dokumente ctrl + V (ako vložiť). Toto si uložíš v tom programe word do počítača , toto, čo si ukladáš na vareche, si ukladáš len vo virtuálnom priestore.
svetlana9
@evanaaa - trochu k tej práci s PC si dovolím Ti napísať - iste už vieš, že myška má dve tlačítka ľavé a pravé. Ľavé nám slúži na potvrdenie, v pravom je tzv. kontextové menu - t.j. roleta, kde vyklikneš, čo chceš so súborom, s ktorým pracuješ, práve urobiť. Pri tom kopírovaní by som najjednoduchšie postupovala takto: najskôr si otvor Word - t.j. program na písanie textov v Tvojom nottebooku. Pripravíš si akože pomyselný papier, ale v pravom hornom rohu sú tri štvorčeky: čiarka - znamená, že si čokoľvek môžeš minimalizovať - keď to stlačíš, strana sa Ti uloží dolu - volá sa to hlavná lišta. Druhé tlačítko vpravo hore je štvorček vo štvorčeku - t.j. maximalizovať, a posledný červený je "x" - to znamená zatvoriť. A teraz k tomu Wordu - takže tú čistú stránku, ktorá čaká na text, ktorý chceš na ňu skopírovať - minimalizuješ do hlavnej lišty. Potom myškou "vymodríš" text, ktorý chceš skopírovať - do vymodreného klikneš pravým tlačítkom myšky - ukáže sa Ti to kontextové menu, kde vyklikneš to tlačítko "copy" alebo "paste". Tá myška je múdra - ona si to zapamätá a prenesie to na ten Word "papier". Keď už to má myška vo svojej pamäti, Ty ľavým tlačítkom z dolnej hlavnej lišty otvoríš na monitor "document1" - tak sa volá to, čo tam na TEba čaká z toho Wordu. Na ten čistý "papier" jemne klikneš ľavým tlačítkom, aby si tam dostala kurzor myšky a potom klikneš do plochy pravé tlačítko myšky, kde vyklikneš to "copy" alebo "paste". A myška Ti tam umiestni ten text, ktorý kopíruješ. Uloženie: v pravom hornom rohu klikneš na ten červený krížik - objaví sa Ti okienko, kde sa ŤA pýta, či chceš uložiť zmeny v dokumente - tam klikneš "áno" - počítač Ti ponúkne voľbu, kde chceš tento dokument a pod akým názvom uložiť. Názov bude vymodrený - ako už hore ktosi spomínal - ale keď ho chceš premenovať - nemusíš ho bacspace vymazať - lebo keď je vymodrený, to znamená, že je tam položený kurzor myšky a keď Ty začneš písať nový názov súboru, starý automaticky zmizne a napíše to čo chceš Ty. Nezabudni stlačiť uložiť. V tomto okienku si hneď aj označ, kde chceš mať skopírovaný dokument uložený. Ak niečomu neporozumieš, čo píšem, samozrejme sa opýtaj.
janger
@ssisa , ja osobne ten naramok nepoznam, takze neviem posudit... Pozrela som na ten link, vidim, ze to obsahuje citronovy olej. Nieco, co obsahovalo citronovy olej som uz skusala, to mi moc nepomohlo. Ale niekomu to mozno pomoze, ja som ozaj taky extremny pripad ;-))).
používateľ nemá avatar
cic
cic
Mna tiez stale stipu komare ale minule leto som si kupila taky prenosny pristroj v rybarskom obchode s nazvom MR-G Oliv- vyraba to tusim thermacell, a odkedy ho nosim so sebov tak ma este ani jeden neustipol. Ma to ucinost az na 25m stvorcovych. Super vec. Fakt odporucam.
janger
@cic , dakujem za radu. Uz som pozerala na to na internete, ked pojdem na Slovensko, mozno to kupim. Je v tom ale asi kopu chemikalii, nie?
astheart
@sovka62 : je to naopak........ Zvýraznit text (dá se to i tak, že se doprostřed textu umístí kurzor a CTRL+A), pak CTRL+C (copy), kursor do Word souboru a CTRL+V (vložit). Podle těch slov se to lépe pamatuje. Promiň.....:)
marianne69
@janka ja som zase taky lapac na klieste.Kazdy rok lietam po pohotovostiach aj 3-5ks rocne.Minule leto som mala 2 zapichnute v krku naraz,aj na nohe.Zaujmave je ,ze do 35 rokov som ani nevedela,ze nejake klieste existuju,nikdy som dovtedy nijakeho nemala a potom sa naraz vrece s nimi roztrhlo.Okremtoho,ze je to protivne,je to aj nebezpecne.Takze citim s tebou:-)
janger
Veru,@marianka , tie klieste su nebezpecne potvory. Tak to mas smolu. Davaj na to ozaj pozor. Aj ja som uz parkrat mala, ale uz davno, musim si zaklopat ;-). Ja som taka maskrtka pre komare;-). Tak uz sa zase mozem tesit na jar a leto.