Rôzne

Sušenie šípok

maminka1 - fotkamaminka1, 8. októbra 2012

Poradte mi prosím ako správne usušiť šípky....mám ich už pozbiernané :-) ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
neviem, či správne ale ja som začal na slnku a teraz keď sa ochladilo tak dosúšam v rúre 40°C s vetrákom tak po 5 minutách niekoľkokrkát denne
1x jano46
abdul
Škoda, že si nepočkala na prvý mrázik. Inak prírodné sušenie. Na site, v tieni a v prievane. Ťahám ešte vlaňajšie zásoby, šípky som v sobotu skontroloval na parcele za chatou a zatiaľ to vyzerá dobre.
marianna76
šípky sa majú sušiť pri 60 stupňoch, aby nezhnedli a zároveň sa rýchlo vysušili. majú ja podrtiť trošku a sušenie by malo trvať asi pol dňa...
margaretka28
Zber

Šípky zbierame ešte pred príchodom mrazov, najlepšie už v septembri a októbri, keď sú zrelé. Vtedy sú sfarbené krásne do karmínovočervena.

Usušené šípky v porovnaní s čerstvými strácajú až polovicu obsahu vitamínu C a po roku od nasušenia už z „céčka“ prakticky nič neostáva, preto ich treba zberať každoročne a používať čo najčerstvejšie plody.

Pozor na miesta, kde zbierame šípky, musíme byť opatrní na čistotu pôdy a okolia z hľadiska postrekov pesticídmi!


Sušenie
Šípky pomaly usušíme pri slabom teple alebo voľne v prievane v jednej vrstve. Potom sa dajú dosušiť umelým teplom (napr. na plechu v rúre) do teploty najviac 65°C do krehka. Nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C.

Existujú dva spôsoby prípravy sušených plodov :
1/ Ešte pred sušením zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme na polovičky a zrnká vyškriabeme. A dáme sušiť.

2/ Po dokonalom usušení ich roztlčieme najlepšie krúživým pohybom vo veľkej miske. Súčasne odfukujeme pichľavé chĺpky a jadierka.


Využitie

Výborná prísada do skoro všetkých čajových liečivých zmesí, vyskúšať sa oplatí s mätou, s jahodou alebo aj čučoriedkou.

Šípková marmeláda
Na 1 kg očistených šípok treba 300 – 400 g cukru. Umyté zrelé tvrdé šípky zomelieme a rozvaríme s trochou vody. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich. Potom znova varíme už s pridaním cukru. Kedy je marmeláda správne hustá, zistíme tak, keď prejdeme vareškou po dne a vytvorí sa cestička. Celé varenie by nemalo byť dlhšie ako 30 minút.
Ešte horúcu nalejeme do menších pohárov.

Vínny nápoj so šípkami
Sušené šípky umyjeme. Dáme ich povariť do mäkka s cukrom (podľa chute), červeným vínom a vodou (v pomere 2:1).
Do nápoja hneď taktiež pridáme postrúhanú citrónovú kôru a celú škoricu.
Nápoj podávame čerstvo varený a ochladený.

Šípkový kompót
Tvrdé šípky rozkrojíme, vyškriabeme jadierka a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej vode. Z 1 litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok. Najlepšie je potom roztok rozdeliť do viacerých hrncov. Rozdelíme aj šípky, nasypeme ich do vriaceho roztoku tak, aby šípky mohli plávať len kúsok nad dnom. Tým sa rýchlejšie urobí rôsol z roztoku. Vypneme varenie roztoku a takto ich ponecháme do druhého dňa. Opäť ich povaríme a nasledujúci deň opätovne zopakujeme krátke varenie.

Šípky by mali byť po tých 3 dňoch mäkké.

Potom ich poukladáme do menších pohárov. Môžeme ešte doliať zahustený cukrový roztok. Kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli asi 20 minút pri 90-95 C., ak použijeme paru, stačí 10 minút. Chutný je ako doplnok k jedlám z diviny či k ochuteniu múčnikov.
turistka
-šípky do Liečivých rastlín som zbierala a sušila v miestnosti rovnomerne rozložené , voňal celý dom a usušené boli vtedy, keď som na šípku pristúpila a ona praskla. Šípky nedoporučujem sušiť v rúre, ani dosúšať. Šípky som potom odovzdala do Liečivých rastlín v Žiline. Pani bola veľmi spokojná.
maminka1
@turistka takze je to dobre pokial ich mam v jednej vrstve rovnomerne rozlozene v kartonovej krabici / zo zakuskov/podlozene papierom?mam ich pri okne....momentalne na nich svieti slniecko...a asi kolkosa tak susia? cca? dakujem ;-)
turistka
@maminka1 , na slniečku j jednej vrstve určite kratšie, ako mne, sušila som dole v sušiarni, na zemi, na stole a do konca novembra t.j. od zberu asi 2 mesiace schli, aby správne pri pristúpení praskli. Teraz suším už menšie množstvo len na domácu spotrebu /čaj/, tiež pozerám ako zoschýňajú. Nikdy nesuš umelým teplom !!! No čajík cez zimu bude najlepší, ale vtedy treba šípky najskôr dať lúhovať do studenej vody a až potom prevariť. Tak robím, možno iní robia ináč.
sangre30
zienky caute uz mam nazberane sipky tiez sa haluzim nad tou rurou alebo to nehat volne co sa tyka tej rury na 60st. hej s vetrakom a jak dlho?? ci na etapy 5min 10min vybrat a zasa ??