Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 249 najnovší komentár včera 19:53
- Musha: Tvaroh na cheesecake 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 249 najnovší komentár včera 19:53
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Astheart: Antioxidanty? 24 najnovší komentár 21. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 249 najnovší komentár včera 19:53
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 59 najnovší komentár 3. septembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Super jednoduchý trik, ako šikovne umyť sitko VIDEO
-
Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou VIDEO
-
Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou VIDEO
-
Šampiňónová sviečková omáčka VIDEO
-
Papierové košíčky nie sú len na pečenie. Zachránia oblečenie aj váš nápoj. Neveríte? VIDEO
-
Minul sa vám pudingový prášok? Namiešajte si doma vlastný! VIDEO
-
Ľadová káva s karamelom VIDEO
-
Paradajky a papriky spolu v pohári: Lečo, omáčky, ba aj polievka... V zime akoby ste našli!
-
Do polhodiny na stole: 11 pohodlných receptov na rýchlu večeru. Kúpte gnocchi a...
-
Koniec prázdnin: Perky, buchty, šúľance aj lokše. 10x sladký obed s makom
-
Najlepšie v auguste: V TOP rebríčku videoreceptov zabodovali finalisti z Pečie celé Slovensko
-
Skúste to takto: Nemáte haluškár? Super nápad, ako urobiť halušky aj bez neho. Stačí vám len igelitové vrecko!
-
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné jedlá pre celú rodinu. Nebudete si vedieť vybrať!
-
Škola volá: 10x niečo sladké na desiatu. Nie z obchodu, ale z domácej kuchyne
Šípky zbierame ešte pred príchodom mrazov, najlepšie už v septembri a októbri, keď sú zrelé. Vtedy sú sfarbené krásne do karmínovočervena.
Usušené šípky v porovnaní s čerstvými strácajú až polovicu obsahu vitamínu C a po roku od nasušenia už z „céčka“ prakticky nič neostáva, preto ich treba zberať každoročne a používať čo najčerstvejšie plody.
Pozor na miesta, kde zbierame šípky, musíme byť opatrní na čistotu pôdy a okolia z hľadiska postrekov pesticídmi!
Sušenie
Šípky pomaly usušíme pri slabom teple alebo voľne v prievane v jednej vrstve. Potom sa dajú dosušiť umelým teplom (napr. na plechu v rúre) do teploty najviac 65°C do krehka. Nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C.
Existujú dva spôsoby prípravy sušených plodov :
1/ Ešte pred sušením zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme na polovičky a zrnká vyškriabeme. A dáme sušiť.
2/ Po dokonalom usušení ich roztlčieme najlepšie krúživým pohybom vo veľkej miske. Súčasne odfukujeme pichľavé chĺpky a jadierka.
Využitie
Výborná prísada do skoro všetkých čajových liečivých zmesí, vyskúšať sa oplatí s mätou, s jahodou alebo aj čučoriedkou.
Šípková marmeláda
Na 1 kg očistených šípok treba 300 – 400 g cukru. Umyté zrelé tvrdé šípky zomelieme a rozvaríme s trochou vody. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich. Potom znova varíme už s pridaním cukru. Kedy je marmeláda správne hustá, zistíme tak, keď prejdeme vareškou po dne a vytvorí sa cestička. Celé varenie by nemalo byť dlhšie ako 30 minút.
Ešte horúcu nalejeme do menších pohárov.
Vínny nápoj so šípkami
Sušené šípky umyjeme. Dáme ich povariť do mäkka s cukrom (podľa chute), červeným vínom a vodou (v pomere 2:1).
Do nápoja hneď taktiež pridáme postrúhanú citrónovú kôru a celú škoricu.
Nápoj podávame čerstvo varený a ochladený.
Šípkový kompót
Tvrdé šípky rozkrojíme, vyškriabeme jadierka a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej vode. Z 1 litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok. Najlepšie je potom roztok rozdeliť do viacerých hrncov. Rozdelíme aj šípky, nasypeme ich do vriaceho roztoku tak, aby šípky mohli plávať len kúsok nad dnom. Tým sa rýchlejšie urobí rôsol z roztoku. Vypneme varenie roztoku a takto ich ponecháme do druhého dňa. Opäť ich povaríme a nasledujúci deň opätovne zopakujeme krátke varenie.
Šípky by mali byť po tých 3 dňoch mäkké.
Potom ich poukladáme do menších pohárov. Môžeme ešte doliať zahustený cukrový roztok. Kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli asi 20 minút pri 90-95 C., ak použijeme paru, stačí 10 minút. Chutný je ako doplnok k jedlám z diviny či k ochuteniu múčnikov.