Varenie

Sterilizácia s olejom.

alena45 - fotkaalena45, 25. augusta 2010

Milí varecháči, je čas konzervovania a mňa to veľmi baví. No ale ak robím napríklad marinovanú cukinu alebo baklažány, jednoducho to, kde ide olej, tak sa mi viečko nechytá. Niekedy sa mi podarí na tretíkrát. Vždy ho odmastím, taktiež okraj pohára a nechytí sa.
Preto Vás prosím, ak máte nejakú fintu ako sterilizovať poháre, kde ide olej, dajte mi vedieť. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
my sme kedysi keď sme po zabíjačke zavárali mäso, alebo kapustnicu používali len viečka s červenou gumičkou, ale také predávajú len na obyčajné poháre. Neviem kde robíš chybu, lebo mne sa to ešte nestalo, teda myslím vo veľkom. Možno dávaš veľa nálevu. Ja vždy otáčam hore dnom a ešte cez poháre prehodím deku. Mám takú starú knihu o zaváraní, podľa ktorej som sa učila zavárať a tam píšu, že ak z olejom, tak nálev musí byť 10 až 15 mm pod okrajom, to preto aby olej nevytlačilo von, tak aj robím a zatiať sa mi darí ...
1x zolik
alena45
Evusik, mám asi 8 mm pod okrajom, tak skúsim odobrať a večer napíšem, či sa chytilo. V poslednom čase tak robievam aj niekoľko pohárov uhoriek, zdá sa mi ten nálev oveľa chutnejší.
hannah22
@alena45 ,tak ako píše evusik, viečka s červenou gumičkou a flaše s uzáverom na závit (twist), a tak isto ešte zakryť dekou na 12 hodín... :))
honestka
ja pouzivam olej tiez, napln len pod hrdielko a vriecka si necham vo vriacej vode a vyberiem horuci pridam na cisty poharik a nestane sa mi , ze by nechytili, takze asi je to tym, ze pri vreni ti olej pomasti cele gumicky na vieckach...
alena45
Honestka, a potom už nesterilizuješ, keď zakrútiš horúce viečko ? Dnes som sa už k tomu nedostala, boli sme sa rozlúčiť so sestrou, takže zajtra to určite vyskúšam. Zatiaľ som tie nepodarky dala do chladničky.
honestka
ANO, sterilizujem normalen dalej, kolko co otrebuje, obycajne od bodu varenia v pohari vsak staci 5-10 minut. osvedcilo sa mi to na vsetko, lebo po dlhsom case sa mi TU niektore veci rozvarali. Skus tom, somsi ista, ze vrhcnaciku ti chytia v prvych sekundach a potom uz olej nema pod gumicky ako preniknut ale sleduj zaciatok varu. good luck!
furdica
jednoznačne davaš vela do pohara musí byt asi 2 -3 cm pod viečkom radšej menej potom ked to začne vriet nedostane sa olej tak vysoko pod viečko .a červena guma je najlepšia ,prevratit na 5 min potom postavit normalne a možeš prikrit aj dekou .ja niekedy pridam aj vlhku utierku na vrch poharov ona na nich vyschne a prilepi sa ta guma vyborne, olej je vyborny zavaranina vydrži dlho aj lečo je vynikajuce
kikili
Ahoj, ja pre istotu pretriem závity sklenic a viečok na sucho, predtým ako sa to napasuje. Majú byť sucho. Odkedy to takto robievam, je to lepšie.
alena45
Ďakujem všetkým, urobila som to podľa vašich rád a tak môžem pokračovať s inými receptami. Tušila som ten problém s olejom, lebo viečko sa dalo ľahko otvoriť a bolo celé mastné, ale bávala som sa dávať o toľko menej náplne.
Ešte raz ďakujem.
enge149
vyskúšaj ešte použiť na takéto recepty iba nové viečká/ak už nič nepomáha/ale ani mne sa to nestalo,že nedržia /už sú tu všetky rady popísané,čo poznáme,ja keď sterilizujem mäso na cesty,tak iba nové viečka...
1x haji