Niekde na nete som čítala, že v čase "pionierov a zväzákov" sa predával bežne v obchode šípkový pretlak? Neviete o tom niečo?
@zareagujDiskusie
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 1 najnovší komentár včera 18:36
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 739 najnovší komentár včera 22:34
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 3 najnovší komentár 23. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 739 najnovší komentár včera 22:34
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 1 najnovší komentár včera 18:36
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Sovka62: Mäso 33 najnovší komentár 16. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 337 najnovší komentár včera 22:34
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 1 najnovší komentár včera 18:36
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Polievka z bielej maslovej tekvice s hríbami, krúpami a zeleninou
-
Nepečená strecha s mascarpone a ovocím +video
-
Strúhaný tvarohový koláč s višňami podľa Petry Tóthovej +video
-
Nepečená torta s mandarínkami
-
Nepečená maková žemľovka +fotopostup
-
Stredomorský šalát s kuracím mäsom
-
Krupoto s bravčovým stehnom
-
Jahodová bublanina s mascarpone +fotopostup
-
Bravčová panenka so šampiňónovou omáčkou
-
Čerešňový nákyp +fotopostup
-
Slaninový džem, unikátna delikatesa, ktorá vás nadchne +video
-
Polievka z bielej maslovej tekvice s hríbami, krúpami a zeleninou
-
Nepečená strecha s mascarpone a ovocím +video
-
Bielková roláda s malinami a bielou čokoládou
-
Viete, na čo ešte slúži háčik na konzerve? Tento trik oceníte, keď ste neminuli celý jej obsah VIDEO
-
Pečené cibuľové kolieska so syrom VIDEO
-
Super nápad, ako využiť staré gumené rukavice. Tieto praktické tipy sa vám hodia do života VIDEO
-
Kurací pekáč so zemiakmi v citrónovej omáčke VIDEO
-
Minipizze z cottage syra VIDEO
-
Minichuťovky z lístkového cesta VIDEO
-
Čokoládová mliečna ryža VIDEO
-
Začnite piecť teraz: 10x šťavnaté čerešňové koláče. S makom, tvarohom aj kokosom, už si len vybrať
-
Zákusky, torty aj sušienky: 11 receptov na stracciatella dezerty s kúskami čokolády
-
Obedy aj večere: Cestoviny, mäso, polievky aj trenčianske párky s fazuľou. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
11x milované rezne: Prešporské, holandské aj čiernohorské, v cestíčku aj v trojobale
-
Niečo dobré pre tatina: So slaninou, šunkou či syrom. 10x slané kvety na zjedenie ako špeciálna pozornosť na Deň otcov
-
Než začnete piecť: Odkôstkovať, zbaviť neželaných návštevníkov... Rady cukrárky, ako spracovať čerešne do dezertov
-
Jedlo ako liek: Toto sú najzdravšie potraviny na svete. A nemusíte pre ne ísť ďaleko
Áno ako pionieri sme zbierali šípky, odovzdávali do výkupní Jednoty a dostali sme peniažky. Zbierali sme ale aj žalude na zimu pre zver aby netrpela hladom.
Zberači sú už v strehu, čakajú na povel, kedy majú začať. Len nech zdravie slúži a kríže nebolia :)))
Keď varím lekvár, tak na liter drene dávam cca 4O - 5O Dkg cukru, pri kvalitnej hustej dreni sa lekvár uvarí veľmi rýchlo. Určité množstvo drene zamrazujem a pár fliaš zavarím len tak , najviac jej pije môj manžel, bez cukru, len prepasírovanú.
A dám vám recept: Šípkovú mdreň pekne naliať do foriem na ľad, nechať zamraziť. V zime uvariť čajík, červené ľadové kocky nasypať do misky a keď príde návšteva - ponúknuť, tým, že si do čaju vhodia dve-tri kocky - čaj sa ochladí a dostane výbornú chuť od šťavičky a máte tam aj zachovaný prísun C vitamínu a Fe detto. Naopak, v lete si môžete ľadové kocky pridať do minerálky - ochladí ju a tiež dostane dobrú chuť.
Tvoj recept je ale zaujímavý. Nuž my nemáme problém, denne pasírujeme priemerne cca 2O-3O litrov šípkovej drene , niekedy i viac, ak pasrujeme dvaja naraz , alebo sa striedame . Doprajeme si každý deň za hrnček červeného "rozolíšu", trošku si ho pricukrujeme a hotovo. Ak ideme na zber neskorý, šípky sú už dostatočne sladké - plné lekváru - vtedy sladiť nie je ani treba, dokonca ani toho cukru netreba toľkp na varenie lekváru. A šípková dreň je tiež vhodná pri príprave jedál z divočiny.
S tým mrazením,varením a sterilizovaním - to máš tak so všetkým, čo chceme uchovať na dlhšie, či je to už ovocie, či zelenina.Aj ten šnicel neni živé prasátko!
Ozaj, vždy som zberala šípky, ktoré pichali jak ďas a minule som sa na svoje miesto nedostala a zastavila autom pri peknom kri plnom krásnych šípok, lenže nepichal, tak som to nechala tak. Asi to neboli pravé šípky.