Varenie

Prečo mi roláda vždy praskne?

monzet - bez fotkymonzet, 20. júla 2010

Vareškárky prosím poraďte,ako to spraviť,aby mi cesto na roládu ostalo celé?Dnes som upiekla dve cestá a obidve pri rozbalení z papiera pozdížne roztrhlo.Jasne,že naplniť krémom sa to dá,ale predsa len,krajšia by vyzerala,keby bola vcelku.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Myslím si, že to je nevhodným cestom. Roláda sa musí robiť z jemného piškótového cesta, podľa mňa najviac po 3 PL cukru a múky na jedno vajce. Aj ja som už robila roládu podľa receptu, kde do cesta išla horúca voda a olej a veru mi tiež praskla.
alexdidi
robila som už desiatky piškótových rolád, ale ešte nikdy mi nepraskla, takže tiež si myslím, že je to nevhodným cestom...ja dávam na jedno vajce po jednej vrchovatej PL cukru a múky, ale na 5 vajec pridávam ešte aj 2 PL škróbovej múčky...
monzet
Ďakujem za Vaše rady.Cesto robím jemné,podľa receptov na rolády,a aj tak...Zrejme neostáva nič iné,len skúšať a skúšať.(A jesť a jesť-ešte šťastie,že mojim chlapom sladké chutí). Na začiatok vyskúšam tú škrobovú múčku a uvidím.Veď raz sa to podariť musí.Ešte raz ďakujem
jeka
Ja robím roládu z 4 vajec,4 vrchovaté PL pol.múky, trochu PDP,4 PL kr.cukru, 1-2 PL tepl.vody. Pečiem na 180 C na pečiecom papieri-po vybratí ihneď stáčam,ale iba jemne do utierky.zatiaľ mi ešte nepopraskali.
evanaaa
Možno to nie je ani cestom, ale tým, ako roládu po upečení stáčame.Treba ju zarolovať hneď po vytiahnutí a keď už trocha vychladne, odkrútiť, opatrne, naplniť a znovu zatočiť. Niekto zatáča do vlhkej utierky. Zabudla som - stáčať aj s papierom na pečenie, ten potom pomaly odlepiť, keď roládu rozvinieme.
tatranka
Rolády vlastne robím na lyžice.Koľko vajíčok,toľko múky,toľko cukru.Po vybratí z rúry ju uložím kým je horúca na mokrú utierku.nechám ju trochu zapariť.Potom cesto stočím,len s papierom a ešte ráz už stočenú roládu zabalím do mokrej utierky.Vtedy viem,že roláda bude šťavnatá a dobrá.
monzet
Ďakujem Vám za rady.Tú vlhkú utierku odskúšam určite.Že ma to samú nenapadlo...
bozulka
S utierkou vlhkou sa určite podarí robím zo 4 vajec a trošku prášku do pečiva,po upečení zabalím ako píše @tatranka.
tinca
@monzet , ja robím tiež tak, že na jedno vajce 1 PL múky, 1 PL cukru, tak ma mamina naučila a postup presne ako@tatranka a nikdy mi nepraskne. Dokonca robím tento recept aj na bábovku s tým ,že tam pridám ešte decko oleja a je výborná!
monzet
Ešte raz Vám všetkým veľmi-veľmi pekne ďakujem za rady a pomoc