Rôzne

Obrázky z Indie

mijaita - fotkamijaita, 4. decembra 2014

Na Indii se nejde připravit při nejlepší vůli. Letěla jsem ze Srí Lanky a do místa na prvních fotografiích (část Dillí, velký bazar) jsem dojela letištním taxi o kus dál, dovniř nesměl. Tam jen krávy, motorky, vozíky a rikši) Taxikář se rozloučil slovy - tamhle asi 100m je ten hotel, vyndal mi batoh a odjel. Bylo asi 22 hod. Rušno, strčila do mě vyzáblá kráva, šla jsem hledat. Po 24 hod jsem tu měla sraz s kámoškou, která letěla z Vídně. Ten hotel jsem kupodivu našla (měla jsem ho z domova rezervovaný), byl nad očekávání čistý. Kámoška dorazila jen o 10 min později než jsem předpokládala. Tomu se říká noční rande v Indii, kde jsme ani jedna před tím nebyla. To, co jsme viděly a mnokrát i cítily, ještě k tomu v příšerném vedru, popsat možné není. Po pár dnech jsme si zvykly, ale na všechno se zvyknout nedá. A popsat se to také nedá. Tak alespoň pár obrázků.
 www.mojeindie.wz.cz/indie/...

@zareaguj


Diskusia k téme

bambulka51
prajem vám obom dievčence aby ste si užili toho pekného a čo už iní kraj iní mrav :-) prajem krásny pobyt a užite si
radost
@Mijaita
hoc by boli peniaze..zdravie..spoločnosť..nemala by som odvahu..to u teba obdivujem,že sa dáš do takýchto inomravných krajín nalákať..
proste-si žena činu..mne stačí foto..
vdaka..:-)
methi
Boli ste len na severe? Mne sa zda sever taky betonovo prasny, ked vidim fotky ludi, co tam pochodili nejake miesta. Juzna a zapadna/juho-zapadna India je zelensia, takze ak si nebola, treba si urobit este jeden vylet :)
jerica
Krásny dokument, dokonale zachytený život v Indii, presne si vystihla v každej snímke . Tie mestské toalety to ma dostalo.Určite veľa zážitkov si budeš odnášať. Šťastný návrat :-)
Viem z rozprávania, syn tam chodil pracovne.
jerica
@mijaita , to je v poriadku, pokiaľ som písala , zatiaľ si písala vyššie, že si tam bola. komenty sa prelínali.
jerica
Aha, aj tak si krásne zdokumentovala čo si videla , k tomu netreba ani výklad :-)
mijaita
@methi ano, sever, zeleny fakt neni, ale zajimavy byl vic nez jsem cekala. Dalsi Indii zatim neplanuju :-)
babidka
Nuz, mozno sa raz takehoto vyletu dockam aj ja :-) Fotky su sice uzasne , ale vidiet vsetko na vlastne oci je ovela uzasnejsie . Nech ti pevne zdravie vydrzi co najdlhsie a snad sa dostanes aj na ten juhozapad ...a mozno aj dalej :-)
babav
@mijaita , obdivujem ta. Ja poznam Indiu iba z knih ,filmov a zazitkov, ktore
s nami zdielala @methi .Vidiet a zazit vsetko na zivo je odvazne . Vdaka za vzacne pohlady cez tvoje oci . Budes publikovat ?
mijaita
@babav vzdyt publikuji ! :-) O obrazky se delim jen s kamarady, prateli, mezi cestovateli a ted tady. Ja nemam vyssi ambice. Takto me to tesi víc :-)
mariamka
neskutocne zabery! az sa dych taji, citila som sa ako v panoramatickom kine pomaly na horore, obdiv velky @mijaita
aroooo
Ďakujem za možnosť nahliadnutia do iného sveta, milujem cestopisy. Prekrásne okaté deti, ženské látky a neskutočný "bordel", bývajú podľa mňa ako na smetisku, aj keď chudoba (vo väčšine) ale tie haldy odpadkov...
denyany
Uff, sila! Tiež mi India stačí takto sprostredkovane. Úžasné fotky!
methi
India nie su len odpadky, spina a slumy :) To su len veci, ktore (neviem preco) su take aktraktivne pre turistov a chodia si to sem fotit.

mijaita
Miso, i ja videla mista bez odpadku, ale opravdu jich bylo hodne, hodne malo! Spis tam, kde byl nejaky chram kde se platilo. At jsem fotila cokoliv, vzdycky tam byly, nevybirala jsem si je! Snad jen ty vysypane pro kravy. Treba je to na jihu lepsi.
methi
No ved prave, ze prve co mi na tvojich fotkach udrelo do oci je len prach a beton. A to vidim na vacsine fotkach ludi, co sli skor na sever (okrem Ladakhu, Shimla a tych severnejsich, kde su hory). Ale uplne vazne mi nejde do hlavy, ze vacsina do Indie chodi nafotit presne to iste, co tu nafotia ti pred nimi: Taj Mahal, slumy, spinu, kravy a vela vela elektrickych rozvodov :))
caterina
Indiu by som rada videla. Ked som prezivala tazke obdobie, tak som tam chcela odist naucit sa meditovat ;) Nieco v style Julia Roberts vo filme Miluj jedz a modli sa. Aj to jedlo by som velmi rada ochutnala.
mijaita
@caterina meditace me neoslovuji, jidlo ano, ale musim si ho uvarit sama, protoze v Indii (kde ja jsem byla) se dava koriandr zeleny i do placek a ten ja nemuzu ani v minimalni davce. Tak jsem mela problem. Palive mi nevadi i kdyz hori usta. Nekdy se naslo, vynikajici spenat. Sem tam placka na ulici :-)
katkasugar
ano, je to tak ako pise Methi, vsetci na tych fotkach z Indie maju to iste, je to taky zaujimavy fenomen...
danielas
Výstižne napísané, výstižne zdokumentované. Takto si pamätám aj ja . Bola som v Mumbay pred šiestimi rokmi. Veľké kontrasty, ale viac z tých tvojich obrázkov. Prajem veľa cestovateľských zážitkov ľahké nôžky nech ta bezproblémovo dopravia za tvojimi cieľmi :-)
hubata
Je tam strašná chudoba: nedokázala by som nič zjesť keby na mňa pozerali hladné oči dieťaťa, starého človeka alebo psa......
elixir
Aj s milým sme si našli čas a spolu prezreli fotky, bol tiež v Indii, akurát v Bangalore... No Bombai je ešte o čosi chudobnejší. Mám z tých fotiek zmiešané pocity, na jednú stranu majú tak málo, na druhú stranu vyzerajú niektorí skutočne šťastní... A hlavne realita, ktorú žijú, tá je úplne iná ako naša... Toľko chudoby a chorôb v kontraste s krásnymi historickými budovami. Pri niektorých fotkách mi aj vyhrkli slzy, iné ma prekvapili... napríklad obchod Baťu v Indii. Pri fotke kravičky s malou opicou som si naivne predstavila, že to bola harmónia... ale asi to bol skôr boj o jedlo...
Môj milý Ti skladá komplimenty za fotky, ohodnotil že máš naozaj "dobré oko pre fotenie". :) A ja s ním plne súhlasím.
2010
Uplne suhlasim s @methi , sorry ale posadnutost nafotit to najskaredsie, dnes ked som isiel po Bratislave tiez stacilo odfotit znicenu nemocnicu na Bezrucovej pokrytu grafity s bezdomovcami ,narkomanmi a zobrakmi a nazvat to potulkami po Bratislave.
elixir
@2010 asi si si nepozrel fotky do konca, lebo niektoré sú naozaj krásne. Takisto opis z druhej ruky - krásny luxusný hotel s parkom, krásny areál v okolí sídla firmy... medzi týmito dvoma bodmi choré psy ležiace bezvládne v prachu a odpadkoch v uliciach a mladé ženy, pritláčajúce malé detičky na sklá vodičov čakajúcich na križovatkách, prosiace takto o almužnu... Asi je to naozaj o tom, kde si...a či si chceš ako spomienku z Indie odniesť fotku hotela nejakého "európskeho reťazca" či fotku areálu firmy, alebo Ťa zaujíma ísť aj do iných ulíc a vidieť ľudí ako žijú v časti, kde práve si.
mijaita
@2010 nebudu se obhajovat, jen vysvetlim. Snazim se zdokumentovat kazdou cestu nejak pro sebe i lidi kolem, kteri se dal nez k TV nedostanou. Indie je takova, kam namiris objektiv, tam pro nas nepochopitelno. Nefotim s umyslem se vysmivat, ale s pocitem neuveritelnosti, jak lide ziji, mohou zit, pracuji, jedi, cestuji. Nemyslim, ze bych mela zem prezentovat v zari reflektoru a vybranych uhlu pohledu. Soucasne jsou, a nejen fotky z Indie o tom, aby si lide u nas vazili toho, v cem ziji a ze se maji dobre. A presto jsou nespokojeni.
methi
Tie mijaitine fotky su naozaj pekne. Mne skor ide o obsah. To je ako ked turista na Slovensku nafoti osady a prezentuje to, ze takto ta krajina vyzera. Kazdeho slovaka sa to dotkne. Tak je to ale s kazdou krajinou. Takze toto je to, kde bola mijaita, ale v Indii je este vela veeela ineho a krasneho. O com ale dokumenty a fotky turistou nehovoria. Nemyslim to ako kritiku mijaity, ale vseobecne, co sa prezentuje o Indii len z jednej strany.
methi
Samozrejme netreba zmurit oci aj nad tou chudobou a neporiadkom. Akurat, ze to nie je to jedine, co krajinu charakterizuje. Snad ma niekto z citajucich pochopil, co som tym chcela.. :) Majte pekne, pokojne sviatky, snad aj so snehom tento rok.
mijaita
@methi treba zrovna ja te chapu! Mela jsem hned na zacatku uvest, ze jsem byla jen v Rajastanu, kratce v novem Dilli a ve Varanasi. Mista, kde opravdu je jen sokujici tim, co jsem nafotila. Dokonce jsem se nad tim co pises zamyslela, ale krome tech palacu v arealech to bylo vsude jen jak na fotkach. Ale z busu videt policka a tolik jsem si prala tam za nima, vzadu, do vesnic, se dostat. Na to ale opravdu nebyl cas. Pres ten sok jsem tam ale byla rada! Nejhorsi pro me nebyla zmet dratu ale jidlo - v kazdem smrtelny koriandr :-)
1x methi
methi
Som rada, ze sa chapeme :) A na vesnickach by sa ti urcite pacilo, ja to tam mam najradsej. Za tie roky som nebyvala vo velkom meste, Mumbai mi staci raz do roka tak na tyzden a tesim sa domov.