Varenie

Moje, tvoje, naše, vaše ..... recepty

evusik - fotkaevusik, 8. júna 2010

Chcela by som otvoriť diskusiu na tému: Je potrebné uvádzať zdroj receptu ktorý dáme na Varechu?


Občas sa na Vareche objavujú vety - Toto je môj recept! - Toto je recept z kuchárskej knihy! - Tento recept mám z internetu! alebo dokonca Toto si ty nevymyslela to si okopírovala z internetu!
Ako je to vlastne s tými receptami? a ich autorstvom? Keď upečiem koláč z kuchárskej knihy je to jasné. Ale som povinná uvádzať, že tento recept mám z kuchárskej knihy? alebo od kamarátky? od kolegyne? z časopisu? komu mám poďakovať za dobrý recept? asi nikomu pretože to sú recepty ktoré kolujú, obmieňajú sa, upravujú, ten pridá to a tá zas tamto a nikto nikdy nezistí kto je autorom.
Iná kapitola je ak napíšem Toto je môj recept. Keď som sa učila variť, pomerne rýchlo som zistila, že pri varení môžem improvizovať. Použijem taký príklad: keď sa po revolúcii začali plniť obchody s potravinami a začali otvárať talianske reštaurácie vrhli sme sa na cestoviny. Pre mňa tom bol siedmy div sveta. Osvojila som si zopár postupov, zopár receptov a teraz robím cestoviny len tak, od oka, čo je doma a čo nám chutí, čo mám vyskúšané a občas manžel povie „Tieto sa ti mimoriadne vydarili“ a obaja vieme, že také už nikdy nebudú, lebo dám iný syr, iné korenie, inú omáčku, proste iné ingrediencie a tie cestoviny sú vždy iné. Znamená to, že robím originálne recepty? ja si myslím, že nie. Varím tak ako väčšina žien, nechám sa inšpirovať, ale potom si uvarím podľa seba a s čistým svedomím môžem povedať „Takto to varím ja“ nie je to originál, nie je to môj výmysel ale skrátka – tak to varím ja.
Kedy potom vznikne originál kuchárske dielo?

Dlho som si myslela, že pri pečení zákuskov sa improvizovať nedá. Mýlila som sa, aj pri pečení zákuskov sa dá improvizovať. Ak je kuchárka len trochu zbehlá a má dostatok fantázie. Aj vám sa určite stalo, že ste upiekli osvedčené cesto z jedného receptu, z druhého ste urobili plnku a ozdobili ste to podľa tretieho receptu. A vznikol vám chutný celkom nový koláčik. Je to originálny recept? neviem. Asi je pretože spojením osvedčeného starého vzniklo niečo nové.

Obdivujem cukrárky ktoré pečú torty a dokážu ich neuveriteľným spôsobom vyzdobiť, tety ktoré zdobia perníky tak, že vyzerajú ako čipkované, nepečené slané torty ktoré sú vyzdobené tak, že vyzerajú ako kvetinové kytice, pritom je to zelenina a saláma .... tých príkladov je veľa. Môžem mať milión kuchárskych kníh a receptov a obrázkov ak nie som šikovná a neviem to, nikdy nespravím krásny čipkovaný perníček ani nádhernú svadobnú tortu ani prekrásnu nepečenú slanú tortu, dokonca ani prenádherne vycifrované chlebíčky ani nič podobné. Ale zároveň som presvedčená že toto sú skutočné originály, pretože tu môže kuchár popustiť uzdu svojej fantázii a vytvoriť hotové umelecké dielo. Takže ja z radosťou využijem každú fotku, každú dostupnú informáciu aby som vytvorila napr. nepečenú sendvičovú tortu k manželovým najbližším narodeninám, ozdobím ju pokiaľ možno najkrajšie ako budem vedieť a budem ju hrdo ukazovať všetkým kamarátkam a bude to môj originál. A takisto využijem všetky dostupné informácie aby som zostavila výborné menu a nikoho nebude zaujímať odkiaľ mám recepty hlavne, že bude všetkým chutiť. A o tom to je – aby všetkým chutilo.

Tak sa prosím vás prestaňme osočovať, že niekto odniekiaľ podľa nejakej fotky niečo upiekol, uvaril, urobil.... Obdivujme a vážme si šikovnosť a zručnosť človeka, ktorý vytvorí krásne kuchárske dielo lahodiace aj našim očiam .... je len málo tých čo to dokážu. A my čo to nedokážeme sa popri majstroch môžeme všeličomu priučiť.

@zareaguj


Diskusia k téme

gittka
@evusik ,tak toto si napísala úplne trefne.ja ani nerozmýšlam nad tým od koho mám recept.ked je dobrý a chutí,tak ho robím častejšie a ked nechutí,tak ide do šuflíka a je zabudnutý!ale vždy sa poteším inšpirácii a obdivne pozerám na fotky vyzdobených dobrôt,ktoré nikdy tak nedokážem vyzdobit(napr.tie torty)...
evanaaa
Tak na toto som aj ja myslela! Koľko je dobrých receptov , ktoré sa ttov sa odniekiaľ dozviem z rôznych časoposov a odneviem kade a myslím si: čo, keby som ho tu uverejnila, nebolo by to nejak trestné, neporušila by som tým niečie práva? Ale vedˇväčšinu receptov sa niekde musíme dozvedieť, opísať si ich od niekoho a podobne.Celkom tak ako to tu uvádza evusik a ako aj gittka spomína, že sa trafila (evusik) .Je to dobré téma na diskusiu a chcxela by som vedieť, ako to vlastne je. Lenb kto nám to objasní?
evanaaa
Pre pána jána, čo som urobila, že sa to tu ukázalo toľkokrát? Najprv som klikla a ono mi to nechcelo odísť, dúfam, že som neurobila nič zlé!
bambulka51
Môj počítač zase nechce posielať správy,už od soboty,toľko ľudí si už môže o mne myslieť ,že som sa na nich vykašľala,až my je s toho smutno:))))))))))))))
babidka
to nic , to tvoj PC - asi sa mu diskusia pacila :-)staci , ked @evusik nadbytocne komentare vymaze a bude :-)
bambulka51
babidka dostanem sa len sem tam na počítač,úplne som sa potešila ,keď som Ťa uvidela,čauko!
tinca
@evus ík ináč pekný článok do placu diskusie, všetko si detailne vystihla, ja si myslím, že je jedno odkiaľ recept je dôležité je, že ho dokážem urobiť, ozdobiť a naservírovať po svojom a že je varený,pečený z lásky trebars aj pre varechu a že všetkým chutí. Raz si to pekne myslím k môjmu receptu ty pekne vystihla,"my sme len tí čo tie vymyslené recepty dolaďujeme". Druhá kapitola sú národné jedlá, ktoré sa varia v regiónoch a sú pre ne typické, orginálne. A dúfam, že aj na základe tvojho výstižného príspevku sa vyhneme poznámkam "nič nové pod slnkom..." Chválim tvoj príspevok, konečne niekto nabral odvahu k tak háklivej téme:)))))
janadelfi
Myslím, že je to fajn... Mama má receptár a pri každom recepte má napísané od koho ten ktorý recept dostala. Od Evičky z Litvínova, od Brigity zo Stupavy, od Božulky z Piešťan........ Je tam toho naozaj veľa a každý je originál...... Ak je recept uverejnený v časopise, kuchárskej knihe a iných prístupných zdrojoch a médiách nie je chránený autorským právom. Je tam preto, aby ho niekto vyskúšal a nie len čítal...... Iné je, ak niekto skopíruje foto aj recept a vydáva ho za svoj!!! To je - drzosť (aspoň podľa mňa)...
michsamant
Zrovna som dnes natrafila nahodne na moj recept,ktory si niekto skopiroval a dal inde na net, co by ma netrapilo...ale ak niekto oreze este aj moju fotku a tiez ju pouzije a este sa podpise ako autor, to ma teda nastvalo. Takze, recept ako text mi nevadi (aj ked ja recept napisem svojimi slovami aj ak varim podla niekoho, nikdy nekopirujem od slova do slova), ale cudzie fotky pouzivat s tym nesuhlasim. A je uz na kazdom, ci napise kde recept nasiel. Ja to na svojom blogu uvadzam aj sem to mylslim vzdy pisem, ak varim podla niecieho receptu. Ak som improvizovala alebo mi recept poradila svagrina, tak to nepisem.
michsamant
Inak sa mi uz stalo, ze mi slusne osoba napisala,ci mozu moj recept aj s fotkou pouzit a slusne ma tam uviedli ako autorku, co je urcite ine jednanie. Popripade, ci mozu recept posunut dalej na inu stranku so svojimi (nie mojimi) fotkami. Tak toto mi urcite nevadi, ved o to ide, aby sa jedlo sirilo dalej. Kopirovanie fotografii mi vadi!
honestka
Velmi dobra tema. Pripajam sa, a suhlasim Evusik. Mne recept sluzi tiez iba ako inspiracia asi preto, ze v kuchyni uz robim tak davno... nespominam si ako som zacinala, lebo vacsinou som sa ucila odkukavanim od mamky- bratov a sestricky a neviem vobec, ci sme mali vahy. ked som prisla na varechu, trvalo mi dlho nieco uviest, lebo nemam nic odfotene ani zachovane z mojich prac a tak som musela vsetko zacat merat a tak recept uverejnit. Nedavno som si pracu zjednodusila a odkopirovala fotku z web- redakcia to videla a bola som upozornena a tak viacej sa mi to nestane. @Miska : co pises ty- citala som na inom blogu, kde takto isto zneuzili cely recept na inom portali a autorom to velmi vadilo, lebo vyzdvihli prave to, ze nilen pripravit, ale aj nafotit recept, nie je minutkova praca a neviem, ci by som sa odvazila prevziat nieco take... neviem ci by som sa urazila osobne, keby niekto pouzil moje obrazky ci presne recepty, ale stalo sa mi, ze mam recepty, na ktorom fici sukromne podnikanie a ti ma vyslovene poziadali o neprezradenie, pretoze tam sa uz jedna o tu "specialnu ingridience" preco ten ich recept je odlisny.
Ale co pises EVUSIK o tej praxi, pre mna pracuje, kedze poznam ako ma fungovat piskot, kolacik, alebo kysnute cesto, presnu gramaz mi nie je potrebne, iba ak pridam tu "specialiatu" pouzijem to.
evusik
@michsamat úplne súhlasim, ak niekto okopíruje celý recept od slova po slovo a ešte aj s foto tak to je už trestné a je to čisté plagiátorstvo, pretože to robí vedome, čiže je to ako krádež.
tinca
@janadelfi aj ja si píšem od koho mám recept lepšie si mi orientuje a ešte si aj poznačím úroveň receptu napr.výborný, nič-moc, priemerný a.p. taký čo je nanič zahodím.
frezia68
Iste sa nám k téme vyjadrí aj redakcia,ale myslím,že sa tu zhodneme na tom,že recepty sa nemajú kopírovať a vydávať ich za vlastnú fantáziu,veď stačí poznámka,napr.: inšpiráciu na tento recept som našla ......a už vôbec by sa k svojim receptom nemali použiť fotky niekoho iného.
enerrgizer
citujem "Používaj mäkčene a dĺžne! A nepridávaj recepty skopírované z iných stránok, to môže urobiť iba ich autor! Ak ale pripravíš jedlo podľa cudzieho receptu a pridáš k nemu vlastné skúsenosti či vlastnú fotku, takým receptom sa už môžeš na Vareche oprávnene pochváliť a pridať ho pod vlastným menom. V takom prípade však odporúčame v texte uviesť autora pôvodného receptu." toto sú podmienky používania portálu varecha.sk ... môj osobný názor je, že ak mám recept od nejakého známeho, tak mu rád poďakujem v úvode receptu, aj keď som recept obmenil, zmenil, alebo upravil. Ak aj autor recept nájde, tak sa len poteší a nebude mať pocit, že mu recept niekto ukradol. Pri recepte z internetu vždy uvediem zdroj, aby sa recepty dali porovnať a aby sa mi nestalo, že niekto nájde podobný recept a obviní ma, že som ho ukradol. To čo sa stalo @michsamat je svinstvo a malo by to byť trestné (možno aj je)
redakcia
Vďaka @enerrgizer , všetko už bolo povedané, treba čítať upozornenia pri vkladaní receptu a niet čo riešiť.
cukrarka
dobrá téma do diskusie, ale mňa tiež to prešlo vyjadrovať sa k receptom, ktoré tu dávno máme a niekto ich nazýva a la... takže, keď mám čas pozriem čo je nové a ako niektoré kolegyne s chuťou mňamkajú pri receptoch.... a redakcia pustí názory, ktoré uzná za vhodné... pekný večer...
babidka
Inak , kto je dlhsie na vareche tak vie , ze s niecim takym sme sa stretli aj tu : skopirovane fotky aj s receptom vydavane za svoj "original" , skopirovane profesionalne fotky vydavane za vlastne ....dokonca opakovane od tej istej osoby. neznasam take praktiky a je mi z tych ludi nanic . K tejto teme tu uz boli aj diskusie .ako vidim , trapi to viacej ludi .aj preto si myslim , ze je naozaj vhodne uviest ci je ten recept naozaj originalne moj alebo niecim inspirovany/ co je asi najcastejsie - ved vsetci radi tvorime a pretvarame / alebo jednoducho priznat , ze som ho nasla v casopise XY ale tak sa mi paci, ze by bola skoda aby sa s nim neoboznamilo viacej ludi .no a samozrejme pridat vlastnu fotku . A este lepsie fotorecept .tie sa mi velmi pacia .
sandratamer
@babidka , fotorecepty su podla mna genialna vec. V poslednej dobe pridavate vsetci naozaj nadherne fotorecepty s uzasnymi fotkami, mozete byt na seba pravom pysni. A najviac pysna som na vas ja :-))))
cistinka
Sandri...dík :-) Nikdy som sem nedala skopírovaný a šlohnutý recpt...každý som uvyrila (upiekla) doma a podľa pravdy napísala a popísala postup a suroviny.....nevravím o tom, že som zo svojich ťažko zarobených euráčkov tie suroviny nakúpila.....až sa dielo podarilo k môjmu uspokojeniu, uverejnila som recept..............A veľmi ťažko sa potom číta kritika a negatívne komentáre....berie to nám, pravideĺným prispievateľom chuť do ďalšej tvorivej práce na tomto portáli.
Preto som si spravila svoj blog, kde si dávam nafotené recepty možno raz pre svoje deti, alebo pre seba....ale žiaden parazit mi nebude znehodnocovať moje výtvory......toď vsjo!!!!
janadelfi
Ďakujeme @sandratamer , myslím, že všetci fotografi - varecháči trošku vyrástli. Veď sa aj narobím pri fotení, každý tanier, hrniec, alebo postup fotím aj 5x, potom vyberám tú najsprávnejšiu fotku a upravujem, dávam LOGO úmyslene do stredu fotografie, aby plagiátor mal viacej roboty z retušom...... :-)
babav
@evusik , k tvojmu clanku niet co dodat,len ze je vystizny ,pravdivy a pekny.Kazdy recept ma svoj
originalny povod a casom sa iba zdokonaluje ,vdaka
ludskej fantazii,niekedy nahode a hlavne opakovanim.
Preto nerozumiem plagiatorstvu ani uspokojenie
" chvalit sa cudzim perim".
2010
Pred par rokmi prisiel k nam do kancelarie jeden jeden mlady designer ktory odpovedal na nas inzerat.Ja som robil "interview" , pozeram jeho portfolio a co nevidim presna kopia jedneho nasho obchodu.Ja som sa len zasmial ked o tom rozvadzal ako to vymyslel , vytvoril atd.
V anglictine sa povie :" Immitation is the highest form of fllatery".
v preklade : imitovanie -kopirovanie je najvyssia forma lichotenia...
Cely zivot sa pohybujem v odbore kde kazdy kopiruje kazdeho , "good luck".
cistinka , mne skor vadi ze ludia ktory robia prd, lebo su tak lenivy a ich jediny prispevok je kydanie a ohovaranie.Ja tiez mam toho dost a tiez to zbalim na vareche a budem sediet pasivne , nech prispievaju ty co si vylievaju svoju zlobu a zavist.
PS: Ci kopirujem recepty , jasne ze , len neviem ci tam mam napisat vsetkych 5-10 receptov cez ktore sa hrabem na internete a potom si ich menim podla seba ,lebo je skor moj konicek a nemam z toho ziadne ekonomicke vyhody len zabijam svoj volny cas ale aj to vadi vela ludom takze je cas ist po svojom a mat z toho vyhody...



evusik
@ 2010 no to dúfam nemyslíš vážne, že odídeš z Varechy. Myslím, že si to ty a @ čistinka presne vystihli, človek si dá prácu, má radosť a teší sa, že urobí aj iným radosť a zožne neoprávnenú kritiku - to potom bolí a človek si hovorí načo sa mám snažiť? Zoberte si takého krajčíra - ušije krásny oblek a nemôže sa pochváliť, že je to jeho práca? lebo použil látku a strih taký aký použilo pred ním veľa krajčírov? lebo preto, že on nevymyslel že sako má dva rukávy? veď je to smiešne. Takisto každý kuchár vychádza zo zaužívaných postupov, ale jedlo ktoré uvarí je len jeho originál. A kto neverí nech ide na nejakú súťaž vo varení gulášu - čo kuchár to iný guláš.
tinca
@ čistinka @ evusik @ 2010 krásne ste to napísali, všetko je pravda a ty @ 2010 nevymýšľaj ako píše evusik dúfam, že to nemyslíš vážne. Je nás viac čo ťa máme radi a teda mysli na nás, nie na chronických kritikov.
frezia68
@cistinka ,@2010 prečo chcete odchádzať práve tí,ktorí Varechu veľmi obohatili?Neviem,nečítam všetky recepty a neviem o negatívnej reakcii,či kritike,ale viem,že veľmi rada som čítala recepty @2o10 a aj Tvoje diskusie a to aj napriek tomu,že žiadne morské potvorky mi ku šťastiu nechýbajú.Recepty sú iné,aj zážitky,či diskusie a dozvedeli sme sa niečo nové.A cistinka,Tvoje krásne výtvory na tanieri každý chválil a mnohí.....,tak neviem,o akú kritiku ide.Až tak,že ste znechutení a chcete odísť? Ak napr. ma 10 ľudí chváli,jedna kritika by ma neodradila,ale keďže neviem,o čo ide,je mi len ľúto,že sa chcete dať odradiť.
sandratamer
Nemyslím si, že @cistinka tým čo napísala myslela odchod z Varechy :-) . Jednoducho nám dala vedieť, že má aj svoj blog, tak ako mnoho varecháčov. @2010 , každý deň sa teším na tvoj recept a nikdy ma nesklameš. Aj kvôli tebe som si začala robiť zásoby surovín na prípravu ázijských jedál. Nenechaj sa znechutiť hŕstkou neprajníkov, tých pozitívnych reakcií je predsa omnoho viac.
hera
velmi pekna diskusia a pravdiva.A co keby sme pri zadavani receptu napisali : TAKTO TO ROBIM JA@Hera - a moze to byt napr.uz sedemnasty gulas na vareche a predsa original a niekto si ho odlozi a povie tak ten recept ako to robi @Hera mi chuti.Ale ako to urobit aby niekto nekradol "nase" varechacske recepty neviem.Je mi z toho smutno ale mozno existuje nejake technicke zabezpecenie ,len do toho sa ja nevyznam-mozno niekto chytrejsi na nieco pride a poradi-drzim palce.prosim vas vsetkych neodchadzajte z Varechy-ste mojimi malickymi hviezdickami ktore ma prijemne spajaju s mojou drahou vlastou.Dakujem za pochopenie.
evusik
milá @hera ty si to zaklincovala tým najsprávnejším spôsobom, značka TAKTO TO ROBíM JA by sa mohla uchytiť a mne by sa to veľmi páčilo, lebo ja túto vetu bežne používam - tým dávam jasne najavo, že čerpám síce z mnohých prameňom, učím sa od múdrejších, ale výsledné dielo je len moje a treba to rešpektovať
evusik
@cukr árka na rozdiel od teba mňa práve baví to, že je tu množstvo "rovnakých" receptov. Keď zadám do vyhľadávača napr. "parené buchty" vyskočí mi nerátane receptov a ja si môžem vyberať - takto to robím ja, tento je iný, tento vyskúšam .... bolo by smutné keby som na Vareche našla jeden recept na guláš, alebo jeden recept na fazuľovú polievku ..... alebo nedajbože jeden recept na chleba .... to by bolo o čom?
cistinka
Ja sa nechystám odísť z varechy...len som veľmi zaneprázdnená, mením prácu aj bydlisko...až budem na novom, veľmi rada sa sem za vami vrátim...
janadelfi
@Evu šík, máš svätú pravdu...... ja tiež vo vyhľadávači hľadám a potom vyberám...... moje dcéry nemusia orechy, tak ich vynechám, alebo vyberiem recept bez orechov..... je to super a TAKTO TO ROBÍM JA a veľa z nás VARECHÁČOV... Aj nové auto keď si človek kúpi, tak si ho čačká podľa seba - pridá nálepku, ruženec, vôňu, vankúšik ...... presne podľa svojho "GUSTA"...
janadelfi
@ Čistinka, dnes si ma zase ubehla. Vždy niečo dopíšem a keď uložím už si tam..... :-)) Super!!! Zostávame v kontakte a nech sa Ti darí v Tvojej novej práci... no bude mi smutno :-(
evanaaa
Evusik, dˇakujem za vymazanie, ja to neovládam. A cistinka, ty meníš aj mesto, nielen miesto bydliska? Prepáč, že sa ťa to pýtam, ale som rada, že nás je tu viac z mesta na Záhorí a jedna by ubudla.
babidka
@cistinka , prajem ti vela stastia ! budeme vsetci radi , ked sa skoro ozves :-)
Sandra , s tymi fotoreceptami je to velky pokrok - rastieme na Vareche nielen ako kuchari ale aj ako fotografi . A este ako bonus k tomu vsetkemu - vela ludi Varecha "donutila" pracovat na sebe a naucit sa robit s PC nad bezny priemer :-) Moje " postarsie " priatelky si tak este vedia otvorit alebo poslat e-mail , poniektore pridat prilohu . Pracovat s vyhladavacom na internete , stiahnut fotky z mobilu ci fotoaparatu, upravit ich a ulozit , stiahnut si nejaky zaujimavy clanok ci recept a ulozit si ho do vlastneho pocitaca - to uz treba pouzivat hlavu aj na rozmyslanie a nielen usta na jedenie :-))))))))
hannah22
@evusik ,pekný článok ,koľko ľudí toľko názorov a chutí a tiež receptov a preto súhlasím s tebou ale ďalší nemusia súhlasiť so mnou a preto ostatných prosím neodchádzajte z VARECHY, veď aj s Vami je varecha krajšia a zaujímavejšia a teším sa na čítanie a objavovanie nových chutí aj keď ich možno nikdy neochutnám ale viem že existujú.Je to tu pre mňa zaujímave a teším sa na Vaše postrehy aj diskúsie a recepty a tiež sa učím ... :))
bozulka
Krásna diskusia-nebola som dlhšiu dobu na vareche lebo sme neboli doma a to som už niekde písala a posledný týždeň robíme rekonštrukciu bytu tak som sa nedosta k PC,len neviem očo ide,ale to nevadí.Podstatu som pochopila,že niekto zase kritizuje,ale sám sa nerealizuje.Komentáre k receptom môžu byť aj kritické,ale citlivé.Každý kto na varechu niečo uvarí,ofotí a pridá,robí s potešením a s hrdosťou...tak toto má naša rodina rada...vyskúšajte aj vy,možno vám zachutí ako to robím ja. Každý recept používam ako inšpiráciu,stáva sa mi,že využijem aj tri recepty a potom čo by som mala napísať?Tiež by som musela skončiť a iba čítať a to by som ja nevydržala.Napríklad môj recept na: Hlívu na smotane-ja som tam pridala moje oblúbené garam masala a bol to výborný recept s novou chuťou.
@2010- čo sú to za uvahy?Nech ťa ani nenapadne nad niečim takým čo i len pomyslieť.Ja sa vždy teším na tvoje recepty.Mám plno kuchárskych kníh aj z Východu,ale toto je niečo iné,toto je akoby som pri varení bola aj ja.A keď je aj nafotený postup,to je úžasné/bohužial to sa mi ešte nedarí/.Mám resty ešte u niektorých mojich receptoch,že nemám fotku,ale zatial som ich nevarila hoci to mám v pláne aby to bolo kompletné.

bozulka
Dávam si dokopy varechy aby som si prečítala aj staršie nielen dnešnú varechu a chýba mi zo včera 8.6.Neviem či nebola alebo sa stratila.Odpovie mi niekto?Ďakujem.
sovka62
Evusik, nemyslím si, že vôbec existuje nejaký úplne nový recept, ktorý by nebol niečím inšpirovaný. Takže aký problém? Veď Varecha je tu aj preto, aby nám niekto posunul niečo nové, aby sme nevarili a nepiekli stále rovnako. Napr. som nikdy netušila, že v chrenovej omáčke môžu byť rožky, že kel sa dá uvariť aj so smotanou, že dolky, šišky, kura a rezne nemusím vyprážať, lebo ich stačí strčiť do rúry. A ak sa niekto podelí o recept, ktorý kdesi našiel, dobre aj tak (teda ak ho pre nás uvarí a odfotí). Veď nám tým ušetril vyhľadávanie. Súhlasím s tebou, veľmi dobre si to napísala.
evusik
@sovka ja som tiež netušila, že sa ešte dokážem naučiť toľko veľa nového a vďaka Vareche som zistila, že sa to dá a som tomu veľmi rada
kuchticka
Nikdy by ma nenapadlo chvalit sa "cudzim perim". Tu na Vareche viem ohodnotit dobru robotu snazivych varechacov. Vsetkym dakujem za dobre recepty a tiez zazitky a diskuzne prispevky. Nemam rada ked sa niekto prizivuje na snahe druheho. @2010 neodchadzaj od nas, meme ta tu radi a radi citame tvoje recepty. Cistinka, uz som raz napisala, ze simoj vzor. Prajem ti stastie v novom posobisku a novom meste, kde budes byvat.
sjuz
evusik - skvelý nápad s touto diskusiou -a v každom príspevku je aj časť môjho názoru, takže už sa nevyjadrujem, len súhlasím:))
furdica
Už som sa k podobnej teme vyjadrila Mam staru kucharku od Santnerovej a tam su recepty ktore sa do dnes vydavaju ako originali od určitych autorov Ale podla mna varime všetci a jedlo sa všade odmiena podla zvykov a ingrediencii Musim sa smiat ked niekto začne propagovat nejake jedlo ako novinku a popri tom to ma len nove meno Napr. pšeničné placky . My ako deti sme ich jedli často vždy ked mama robila rezance tak dala upiect na kraj sporaka male placky upečene potrela mastou ano mastou bravčovou nebolo nič lepšieho pre ulietane deti šup do ruky a už nas nebolo Dnes su to indicke placky Takže recepty tu boli len ich ludia zabudli
evusik
@furdica máš pravdu, všetko tu už raz bolo a vymyslieť niečo skutočne nové a originálne je veľmi ťažké. Mne napr. prišlo smiešne keď sa začali predávať "Americké zemiaky" nám také zemiaky, hovorili sme im krížalky, robila mama keď som bola malé decko. Možno nejaký Slovák emigroval do Ameriky a upiekol im tam zemiaky na náš spôsob a už to bolo.
celka
Když jsem si jako mladá zakládala sešit s recepty, psala jsem si u nich
od koho je mám. U prvních receptů mam vždy poznámku: od moji
maminky. Pak následovaly recepty od kolegyň z práce, kamarádek, sousedek, ale stejněně nevím odkud je měly ony. Jsem ráda, že jsem si to tak zařídila, protože, když hledám nějaký recept, nebo podle nějakého peču, tak si vzpomenu na známé,
s kterýma se už nevidím, a také na určité období v mém životě.
Teď si zase u receptů zaznamenávám z kterého časopisu ho mám.
Nikdy bych se nechtěla chválit cizím receptem, jen se chci podělit
o zajimavé recepty, podle kterých doma vařím a jsou chutné
nebo něčím zajímavé. Prozatím jsem do Varechy dala jen jeden recept, protože se teprve učím. Až mi to půjde líp, dám recept
i s fotografii. Je dobré, že jsme každá(ý) z jiné oblasti ( města atd ),
protože všude se vaří jinak. I stejné recepty se všude vaří jinak.
Třebas se přidávají nějaké oblíbené suroviny podle regionů. Névím, jestli to píši dost srozumitelně, jestli víte, co mám na mysli.
evusik
@celka píšeš to veľmi zrozumiteľne a krásne. Myslím že všetky kuchárky majú taký zošit kde si píšu recepty a aj to odkiaľ ich majú. Aj ja taký mám, už má rohy a sem tam je aj zamastený, alé má iné čaro ako moja kuchárska kniha, ktorú si píšem na počítači. To je pokrok. Ale na druhej keby nebolo "pokroku" nemohli by sme sa takto stretávať na Vareche :-)