Kuchyňa a vybavenie

Jablká na rýchle spracovanie.

baculata - bez fotkybaculata, 3. februára 2011

Prosím o radu, nakoľko potrebujeme spracovať jablká, ktoré už nevydržia dlhšie uskladnenie.Rozmýšlam nad sušičkou ovocia, ale ju nemám, či sa oplatí kúpiť, alebo sa dajú vysušiť aj v teplovzdušnej rúre? Bola by som rada aj novému receptu s jablkami, nakolko to vyzerá, že u nás začnú jablkové hody.Dakujem.



@zareaguj


Diskusia k téme

julica
1. nastrúhaj ich a zavar do pohárov, budes mat pripravene na zavin 2. nastrúhaj ich , ochut a vsyp do plechu, zalej palacinkovym cestom, je to výborný koláčopalacinkáč 3. pokrájaj na krížalky a daj na pár hodín do trúby tak na 50 stupnov, mozes ich dosusit na radiatore alebo ponavliekane na nitku... 4. posli mi ich, ja si uz s nimi poradím :)
zitar
@baculata , ja jabĺčka suším priebežne od jesene / pretože niektoré boli len na rýchly konzum/ na vrchnákoch z bonboniér, na tenúčko nakrájané a na radiátore. Večer pri televízii krajkám a ukladám, ráno poprevraciam. A tiež veľmi dobrý recept na jablká - polotovar do koláča pridala @jerica. Robila som ich a sú fajn.
1x mar245
alena45
ja som si tiež kedysi sušila. Pri telke som krájala tenké mesiačiky aj so šupkou na plech, dala som ich na pár hodín na 50 stupňov pri pootvorených dvierkach predsušiť a na druhý deň znovu pri telke ich navliekala na niť a povešala po radiátoroch, aby sa dosušili. Po týždni som mala dosť nasušeného. Vlastne už to písala aj Julica.
marcy
brat má sušičku,zásobuje rodinu hoblinkami,ktoré sú tisíckrát lepšie než čipsy...musím sa ho opýtať,ako to robí,že nezoxidujú,ale sú krásne svetlulinké,chrumkavé.Dám aj jeden recept na jablčník,ktorý milujeme čerstvý,aj 4 dňový,lebo vtedy chutí ako musli tyčinka.60dkg nastrúhaných jabĺk zmiešame vo vajlingu s 40 dekami kryšt.cukru,pridáme mletú škoricu,posekané oriešky,dávam aj sušené brusnice.Pridáme 40 dkg hrubej múky,1 káv. lyžičku sódy bicarbóny,2 celé vajíčka a necelé 2 dcl oleja.varechou vymiešame dôkladne cesto,vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.Slávnostnejšia varianta je s čokoládou a kopčekom šľahajdy,jedávame ho často rovno z plechu,je dosť sladký a chutí každému z rodiny.Z bedničky tiež viditeľne ubudne :))
babidka
susicku na potraviny mam a hoci ju vyuzivam napr. na bylinky , hriby ci ovocie - je to dalsie "zavadzadlo" ktore treba skladovat . Ovocie sa v nej susi strasne dlho /24 az 30 hod/ stale treba premiesnovat tie tacky aby sa vsetko presusilo ...vyhodne je iba vtedy , ked chces cipsy ako pise @marcy . praktickejsie sa mi zda pri vacsom mnozstve ovocia susenie nad kozubom ci na radiatoroch .Ked nie je ovocie nakrajane na uplne tenulinke platky , tak sa najprv "uvari" a potom susi . No a to som si kupila tu "lepsiu" susicku .....
fanjela
danuška, ked ti ešte zostanú, tak jablká ošúpem, pokrájam, ako sa mi chce (plátky, kocky) podusím na šporáku (voda, cukor-od oka a podľa chuti, klinčeky-tie nemusia byť, )a zalejem zlatým klasom, rozmiešaným v mlieku, nechám prevrieť a vrstvím do tortovej fomy, na spodok piškoty, potom jablkovo-zlatoklasový krem a posledná vrstva piškoty, nechám v chladničke ztuhnúť, pred jedením môžeš ozdobiť šlahačkou a nastrúhanou čokoládou, výborná tortička, zdravá a lahodná
fanjela
ešte sme zvykli uvariť si čerstvý jablkový kompot, nezavárali a zjedli alebo nastrúhať jablká a dochutiť škoricou a cukrom a bombové boli mamičkine jablká v župane, jadrovník vybrala trubičkou kovovou a do toho otvoru naplnila nasekané-mleté orechy, kokos, hrozienka, cukor a hocičo dobré, do plna, dala dusiť do zmaknutia jabĺk a dobrú chuť, ozdobiť, každé jablko bolo osobitne v alobale, lebo to pustí šťavu, ale nemusí byť
danculka
Ja okrem strúhaných robím aj detskú výzivu ,ale bez cukru a príchutí , okrem citronu ,potom si káždý dá,čo chce.
honestka
Susicku s uspechom pouzivame iba pri masovych /Beef Jerky/ kvoli stalej teplote. My tu nemame radiatory ako doma a zistila som, ze lepsiu pracu na susenie ovocia a skor urobi rura.
sladkacokolada
ja som podusila jablká so škoricou, cukrom, nechala som vychladit, dala som do mikrot, sáčkov, nie doplna, ale iba tolko kolko spotrebujem na jeden kolac a dám zamrazit. Pomaly vytahujem podla potreby.
baculata
Vsetkym pekne dakujem a určite každú radu zaradím do nášho jablkového programu.Takže sušičku nekúpim, vidím, že by som dopadla ako s odštavovačom.Začala som so sušením-v rúre,radiátory,krb.Všade vonajú jablká.Dakujem za zaujmavé recepty, všetky ma oslovili, určite každý vyskúšam. Zo srdca dakujem za ochotu a fanjela sesternička moja aspon takto sme v kontakte. Varecha spája nielen gurmánov, dokonca aj rodiny.
hubarka35
ja aj mamina ak bolo vela jablk sme ich nastruhali na struhadle slzičkovom a natlačili do zavaracich poharov-iné tam nešlo nič a uzavrely sterilizovali v rure,aby viečka zapučali....a potom už len použily na koláč,žemlovku.....do palaciniek,dolky su vyborne z nastruhanymi jablkami v ceste....
tati2008
Skus urobit jablkovu nutelu:3kg jablk+1kg cukru+100g horkej cokolady+50g kakaa,uvarit-rozmixovat-dat do flias a radsej este presterilizovat(tak ako robis dzem).
cezar07
Ja som jablka zomlel a do suda o par týždňov bude kalvades
babidka
@cezar , tak toto bol naozaj chlapsky recept :-) Vzdy ked uvazujem co s : jablkami , slivkami , minulorocnymi kompotmi atd . moj synovec zahlasi :" daj do becky/suda/ nechaj skvasit , vypalime palenku!"....:-))))))))))))))))))
alenka0901
prosím o radu, Jablká mám na akú hrúbku nakrájať, ak ich chcem sušiť na radiátore? Mám ich ešte dosť z vlaňajšej úrody a vzhľadovo už nie sú na tom najlepšie.Ďakujem za odpoveď.
baculata
Alenka čo najtenšie,sušili sme ich na pečiacom papieri,obracali. Teraz ich dosušujeme pred krbom,ale ked pravidelne kurite len v radiatoroch dosuších ich aj tam.
49svetluska
Ahoj ja som si spravila z jablk jabkovu presnidávku , nutelu, ale aj jablkový lekvár