Rôzne

Čo som to vlastne kúpila?

sovka62 - fotkasovka62, 28. apríla 2014

Vo štvrtok sme sa vybrali na Liptov. Bol to náš vianočný darček, päťdňový pobyt v penzióne Motýľ v Liptovskej Teplej. Túlali sme sa kde kade, kúpali v Lúčkach a Bešeňovej a domotali sme i do Ružomberka. Natrafili sme na trhovisko, predávali tam i priesady. Zo zvedavosti som nakúkala a videla prepravku so štítkom "vegeta". Hľadala som ligurček lekársky, lenže to čo bolo v prepravke vyzeralo celkom inak. Tak som sa predajcu spýtala. Odpovedal, že tam má vegetu a podal mi kvetináčik s pekne rozrastenou priesadou. Privoňala som. Takú intenzívnu vôňu vegety som ešte nezažila. Lenže rastlinka vyzerala skôr ako levanduľa, taká sivastá, a veľmi mierne plstnatá. Predajca botanický názov nepoznal.
Kúpila som dva kvetináčiky, dnes sme ich priniesli domov, zasadím si na chalupe. Lenže čo to vlastne budem sadiť? Ak viete, poraďte, prosím, vopred vám ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
To by aj mňa zaujímalo pre prípad, žeby som takú rastlinku niekde videla.
sovka62
@renulienka , veľmi pekne ďakujem, trafila si. Podľa obrázkov a popisu vo Wikipédii je to on. A dozvedela som sa tam, že som kúpila dobre, na suchej, kamenistej pôde na našej chalupe by sa mu malo dobre dariť.
@kimlo , áno, je to trvalka, ale nie je mrazuvzdorná (pochádza zo Stredomoria, tak čo by sme chceli?). Na zimu ho treba zrezať a zakryť slamou, prípadne premiestniť do interiéru. Spravím jedno i druhé, časť presadím do kvetináča, časť zakryjem na záhone, nerada by som oň prišla.
Len nechápem, ako je možné, že som o ňom ešte nepočula a asi na Vareche ho nikto nespomínal. Roky som sa zaoberala bylinkami, kupovala som knihy, odoberala odborný časopis, zbierala som, sušila a na toto som nikdy nenarazila.
ailuj82
Aj ja to mám :) Som si doniesla z dovolenky v Bulharsku. Ja som si myslela povodne že je to levandula, ale potom mi sestra tiež vravela, že je to niečo ako vegeta :) Som to mala cez zimu vonku v kvetináči, ale prikryté ihličím a teraz som to presadila.
katka78
@sovka62 Podľa opisu mám túto rastlinku aj ja, kúpila som ju zhruba pred mesiacom v Baumaxe, či Hornbachu s názvom "trpasličie kari". Vonia krásne, naozaj pomerne intenzívne. Takto vyzerala rastlinka krátko po nákupe:


Hneď som si hľadala o nej na internete viac informácií a dočítala som sa, že nie je jedlá (je horká), hoci často o tom nevedia ani samotní predajcovia. Tu pripájam článok, kde vysvetľujú, že toto kari - Helichrysum italicum NIE JE jedlé, na rozdiel od Murraya koenigii, ktoré jedlé je. Podľa fotiek myslím, že to druhé používa Miška (methi) vo svojich receptoch ako "kari lístky".
 www.motherearthliving.com/gardening/the-real-curry-plant.aspx#axz...

Moje kari sa dnes už vytiahlo viac do výšky a má púčiky, teším sa na kvety.



Pripájam aj fotky originál popisky z kvetináča, možno budú užitočné.





evanaaa
Hexenkräuter - čarovná, či čarodejnícka? rastlinka? A ten nápis - vraj Trpasličie kary, miesto karí......(asi trpaslíkov pochovali?) :) a to Helichrysum italicum vo mne evokuje akúsi taliansku chryzantému, a výzorom hrebíček.....ale inak zaujímavé. Budem sa musieť poobzerať po bylinkách.
janara
ja som dostala zelené listy - vegeta - ale to naozaj voňalo ako vegeta,
využívala som to do polievok (hovädzia, slepačia), aj som si mrazila tú bylinku, ale odborný názov neviem - poznáte ho vy ?
.. ale nie je to "vegeta spomínaná vyššie " , tá mi pripomína rozmarín
letisia
A ja som ani nevedela, že má vegetu :-) Kúpila som túto rastlinku asi pred mesiacom u nás na tržnici ako kari od súkromného pestovateľa. Ďakujem dievčatá, že vďaka vám už viem čo vlastne mám v záhrade.
sovka62
@katka78 , je to ono, presne toto som kúpila. Len si ma zarmútila, už som sa tešila, že ho budem používať do varenia. Asi si nechám prejsť chuť, prípadne ho môžem ochutnať, aby som zistila, aký horký vlastne je. Lebo v tom článku píšu, že je nejedlý, pretože je horký, nepíšu, že by bol jedovatý, či niečo podobné. Vo wikipédii píšu, že sa používa v potravinárskom priemysle. Tak uvidíme.
Ale ak by sa aj jesť nedal, určite bude veľmi pekný v záhrade, ak si nepochutnám, poteším aspoň oko.
ailuj82
Ja som to ešte nepoužila, lebo to boli len také malé kúsky. Ale ako čítam, ani nepoužijem... :(
katka78
@sovka62 , @ailuj82 rozhodne som vás nechcela zarmútiť, ale zase pokaziť jedlo horkou chuťou tiež nie je bohviečo. Overené to zatiaľ nemám, ešte som ho v kuchyni nepoužila. Ale teraz som si odtrhla lístoček a požula, nepovedala by som, že je vyslovene horký, chuť mi pripomínala vlašský orech. Možno varením zhorkne viac.
kukulienka71
@katka78 ,ale tak prečo je na zadnej strane etikety písané,že sa ním korení ryža,mäso,ryby a syrové jedlá? To je etiketa od toho trpasličieho kari? To takto môžu zavádzať ľudí?
katka78
@kukulienka71 tak to veru neviem, to je skôr otázka na predajcu. Možno fakt sami nevedia, že to nemá s kari nič spoločné. Teda až na tú krásnu intenzívnu vôňu.
Inak aj levanduľa napríklad sa nie každá využíva v kuchyni. Videla som na mnohých označenie nejedlá, resp. piktogram.
janara
vanilka111 - áno, máš pravdu, vyzeralo to ako zelerové listy, ďakujem, nevedela som,že je to ligurček, vďaka
kuchticka
@sovka , kupila si curry (lat. nazov: Helichrysum anguistifolium).
Tato rastlina je najma dekoracna-nasusit kvety do zimneho buketu, ale mozes pouzit I pri vareni, napr. pridat vetvicku do polievky ked sa vari, do gulasu, dusenej zelenine, ryze. Pred servirovanim celu vetvicku vyhodit. Jedlo dostane zaujimavu chut.
sovka62
Už je to pekne zasadené, na slnečnom mieste pri ligurčeku, mäte, medovke, v kútiku, aby ostatným netienilo.
Nechám ho trochu rozrásť a uvarím "cvičnú" polievku, tak do pol litra, to bude skúška jedlé-nejedlé.
Ale ak by sa aj jesť nedalo,je to pekná rastlinka, už sa teším na kvietky.
Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za komentáre a rady, ani si neviem predstaviť, kde inde ako na Vareche by sa mi toľko ľudí snažilo pomôcť.
smejkad
ahoj @sovka62 :-)
vlani som tej rastlinke odolala, ze pockam, ci sa ti osvedci a toho roku som ju kupila skor, ako som sa ta stihla opytat, ako si s kari dopadla - je alebo nie je jedle a ak ano, do coho sa ti osvedcilo?
dakujem :-)
sovka62
@smajkad , dopadla som veľmi dobre. Smil som vyskúšala, najprv len v troške polievky, mala dobrú chuť a horká nebola. Tak som si ho na zimu nasušila. Dávam ho najviac do polievok, do kovovej nádobky na koreniny (niečo podobné ako čajítko), lebo v mažiari sa na prášok rozdrviť nedá. A prezimoval pekne, takže všetko v poriadku.
45678
@sovka , sušené bylinky, ktoré sa mi nedajú dobre pomliaždiť v mažiari dávam do koreničky - mlynčeka ručného, ako je aj na soľ a krásne sa pomelie podľa ľubovôle na jemno priamo do jedla, vyskúšaj, možno sa to osvedčí aj Tebe.