O Varecha.sk

Ako skvalitniť diskusie a komentáre na Varecha.sk?

tomas - fotkatomas, 13. novembra 2012

Na Vareche sú kvalitné a pestré diskusie. Žial začína sa na Vareche diať to, čo je na slovenských internetových stránkach bežné.

Anonymní diskutéri v diskusiách občas nemiestnym spôsobom kritizujú recepty. Nie čo sa týka do kvality, ale skôr z dôvodu, že sa im nepáči, že niekto použije netradičné suroviny alebo netradičný postup (čo by naopak malo byť zaujímavé, keďže ľuďom práve takýto recept ukazuje niečo nové - netradičné).

Naše adminky síce schvaľujú recepty, ale odkontrolovať ďalšie tisíce komentárov nie je a nebude v našich silách. Potom sa často stáva, že vzniknú zbytočné hádky v diskusiách, a niekto anonymný vyštve používateľa, ktorý tvorí recepty.

Čo by ste povedali, keby sme zaviedli jednorázové SMS overenie používateľa? Človek, ktorý bude chcieť registrovať bude musieť (jeden jediný krát za život) poslať smsku (za cenu bežnej smsky, čiže žiadne drahé smsky) a my takto overíme používateľa (a ak bude robiť používateľ neporiadok zablokujeme jeho číslo, a už sa nebude môcť s tým telefónom nikdy na Vareche zaregistrovať).

SMS preto, lebo ak by to bolo na obyčajný email, tak človek si môže nový email zaregistrovať za pár minút a o chvíľu ďalší a ďalší. A predsalen nové telefónne číslo je náročnejšie získať, to by musel kupovať novú simkartu u operátora.

@zareaguj


Diskusia k téme

45678
@tomas , určite to myslíš dobre, ale ak má niekto záujem urážať a podceňovať niekoho, nemá zábran a číslo telefónu dnes ,nie je žiaden problém použiť aj jednorázovo.
Skôr si myslím, že diskutujúci by sa mali vzdať komunikácie s tým, kto ho uráža dľa Slovenského príslovia: "múdrejší ustúpi" :-))
Niektoré kritiky môžu byť aj konštruktívne a autorovi receptu môžu priniesť aj pozitívny výsledok. ..je to môj názor
afataga
tak neviem, ci som dobre pochopila zamer, ano su tu niektori vylozeni provokateri, ale ja to riesim tak, ze ich ignorujem, ale zas na druhej strane si myslim, ze by nam nemalo upierat pravo vyjadrit svoj nazor, aj ked niekedy negativny, napr. ak sa mi nepacia suroviny, napr. spekacky pre deticky, pretoze potom by to dopadlo tak, ze vsetky komentare budu iba pozitivne, a prave niekedy clovek ani nevie, ze neiktore potraviny nie su to, za co sa vydavaju a takto ma moznost sa to dozvediet
tomas
@45678 no len ono je to niekedy ťažké, keď niekto pod vašim receptom rozoberá fakt nepodstatné veci alebo vás uráža. Síce týmto krokom nezabránime 100% vzniku problémových diskusií, ale aspoň budeme môcť daného človeka raz a navždy zablokovať (s jeho telefónnym číslom, a kým si nekúpi nové telefónne číslo, tak bude zablokovaný)...
lusinkab
Ako napad to je dobry,ale zas ked je niekto v zahranici ako to bude fungovat?plus k overeniu cisla ak ho zablokujete,nemusi si kupovat novu sim kartu,poprosi znameho a je to,ludia su strasne vynaliezavy.Rozumiem,ze mate toho na hlave dost ako admini a nebudete kontrolovat kazdu sekundu,kazdy jeden komentar ktory kto pridal ale zas kazdy jeden co je tu nejaky ten dlhsi cas vie presne o koho ide,a ako ty hovoris skonci to presne ako na vsetkych slovenskych forach nie len o vareni ale celkovo.......mozno nejaky overeny test pred registraciou....ci je dotycny psychicky v poriadku???
tomas
@ailuj82 ak niekto má kvalitné recepty, asi by mal dostať výnimku, i keď na druhej strane, asi by sme mali spárovať aj jeho s číslom, aby si človek nemoho vyrobiť ďalšie falošné prezývky. V každom prípade by to NEBOLA drahá spoplatnená smska, iba NORMÁLNA za cenu bežnej sms, len čisto overovacia...
tomas
@lusinkab áno musí poprosiť známeho, ale to znamená, že musí urobiť špeciálny úkon, určite je ťažšie poprosiť známeho, ako si proste urobiť novú prezývku na nový email zadarmo kedykoľvek.
frezia68
Ja mám 2 telefóny,v rodinách je ich aj viac.A môžem sa skryť na nový NICK a pokračovať.Ale nemám lepší nápad,len ignorovať.
tomas
@frezia68 to je pravda, ale tých počet telefónov je limitovaný, na rozdiel od súčasnosti, keď si pýtame len e-mail, tak človek si e-mailov môže urobiť nových e-mailov tisíc za polhodinu...
radulienka
Výborné, konečne reakcia redakcie, som za, pretože je niekedy ťažké intoleranciu ignorovať. Niekto to vie, niekto nie...
fany1602
tak toto je ozaj super nápad!!lebo varecha má byť o varení a nie o zbytočných pripomienkach a rečiach!!!takže to schvaľujem!!!netreba zbytočne kritizovať tých čo sa snežia a dávajú inšpirácie ostatným!!!
tomas
@michsamant použijeme podobnú technológiu, ktorá je na www.debata.sk, to je smska na normálne číslo do Slovenska (a funguje aj zo zahraničia), nie je to žiadne prémiové audiotextové číslo, je to normálne číslo, ktoré slúži len na overenie.
irenaw
myslela som, že podobne fungujú upozornenia na nevhodné komentáre. keď niekoho opakovane nahlásia, a z komentárov vidno, že si len vylieva zlú náladu, môže sa taký užívateľ zablokovať, či nie? keď vyrýva pod noým nickom, zas sa zablokuje. či to v praxi nefunguje? užívatelia nenahlasujú? niekomu nič nezabráni, ale bude ich možno menej. môže byť aj sms, ale nebudú aj tu musieť nahlásiť takého "prispievateľa"?
tomas
@irenaw fungujú, ale admini nedokážu zareagovať hneď za minútu na každé upozornenie a navyše upozornenie využíva málo ľudí, niekedy sa dvaja-traja ľudia rozhádajú skôr ako príde prvé upozornenie...
rybarkuchar
Skúsme sa na to pozrieť z iného uhla. Keď niekto zverejní recept, založí diskusnú tému alebo uvedie zážitok, nesie za túto akciu plnú zodpovednosť – patrí jemu. Má právo kedykoľvek príspevok editovať, prípadne ho skryť. Dajme mu tiež právo rozhodovať o komentároch k jeho príspevkom. Ak ho komentár uráža, alebo sa mu zdá nevhodný, tak ho jednoducho vyhodí. Som presvedčený, že to tých vyrývačných prispievateľov prestane veľmi rýchlo baviť keď ich „tiež komentáre“ budú mazané.
Niekto bude namietať, že takto si tam autor nechá len pozitívne reakcie a ostatné vyhádže – áno, aj to je možné. Aspoň sa to vyčistí. Ja osobne nečítam recepty kvôli komentárom a je mi viac menej jedno, kto tam čo napísal. Buď recept beriem, alebo nie. Ak mi je niečo nejasné tak sa spýtam. Ak sa autorovi receptu bude zdať môj komentár nevhodný, tak nech ho vyhodí.
morenajea
Provokatérov v diskusii si netreba všímať, každá reakcia na arogantný komentár ich iba vyburcuje k ďalšej činnosti a je zbytočné kvôli týmto pár hlupákom zavádzať nejaké overovacie SMS. Mohlo by sa stať, že aj dobre mienený komentár, aj keď trochu ostrejší by musel jeho autor zaplatiť výmazom zo stránky. Nežijeme v ideálnom svete plnom smajlíkov, tak by sme mohli ustáť aj trochu kritiky. Keď to niekoho baví, nech sa realizuje, aspoň sa je na čom zasmiať.
marianne
Ja si tiez myslim,ze komenty k receptom maju dva nedostatky: 1.nedaju a editovat a po 2.nedaju sa mazat.Zaujmave je, ze k komentom k diskusiam to ide...teda to mazanie.Co svet svetom stoji,ludia budu mat rozdielne nazory,ci uz ide o skladbu potravin,kombinaciu,uroven prevedenia.Je to ich pravo.Niekedy tu panuje taky zvastny druh demo-kracie.A nezabranite tomu, aby ludia dookola neomielali to iste :vegeta v jedle,vela cukru v kolacoch ,skodlivost margarinov,olivoby olej,farbiva v tortach:-).....len niekomu to v pohode prejde a druhemu nie..Pre niekoho to je zivotne dolezite a iny tomu nepripisuje az taku dolezitost...tak to je,bolo, aj bude
radulienka
Áno, aj toto by som brala, ako píše @rybarkuchar , nech má každý prispievateľ možnosť komentáre vyrývačov vymazať. Nejde o negatívne komentáre, ale o urážky...
helca103
mne sa páči aj to čo navrhuje @tomas ,lebo toto bola stránka kde bol klud a pohoda aj preto som sa sem zaregistrovala.Dobre to napísal aj @rybarkuchar a súhlasím s jeho názorom,no teraz ma napadla ešte jedna vec, na mnohých forach jv podmienka aj fotografia aby sme vedeli s kým komunikujeme.Možno by nebolo od veci dať aj podmienku mať tu vlastnú fotografiu okrem toho č.t. a tak by sa vyhlo tomu,že niekto osočuje iného a znevažuje jeho snahu.
Je tu kopa receptov ktoré sa opakujú a jeden recept je tu aj 10-15x, no je to dobré lebo si máme z čoho vyberať.Ja osobne som rada ak nájdem na nejaké jedlo viac receptov,pretože môžem porovnávať a uvariť pre rodinu niečo nové. Nevraživosť ktorá tu v poslednom čase vládne je nepríjemná pre všetkých. Neprajníci boli aj budú ale vždy sa schovávajú za anonymného používateľa.Verím že redakcia v spolupráci s nami tomu urobí koniec a zatiaľ len IGNOROVAŤ všetky reakcie ktoré len ,,zapárajú" a vyvolávajú hádky.
rybarkuchar
@morenajea ak autor vyhodí môj dobre mienený ale ostrejší príspevok, tak mám možnosť mu to vrátiť. Založím nový diskusný príspevok, tam ho znovu uvediem a požiadam ostatných na názor či je naozaj nevhodný.
medovnicek
ja súhlasím, nemám nič proti SMS, aj keď ktoho vie či to túto situáciu vyrieši, ja sama som svedkom toho ako napríklad z mimibazaru odišlo kopu skvelých prispievateliek len pre takýchto nevraživých ľudí, konštruktívna kritika je na mieste, nikdy som sa jej nebránila, ale ja stále tvrdím, že varenie by nás tu malo spájať a nie rozdeľovať a je zaujímavé, že zvyčajne tí najväčší kritizéri veľmi neradi ukazujú svoje umenie v kuchyni
lusinkab
....alebo si urobte k tomu telefonnemu cislu este bodikovy system ako maju deti v prvom rocniku na zakladnej skole ....s tym,ze ked dotycny clovek ktory rype bude nahlaseny adminovy viac krat a nazbiera vela ciernych bodikov tak ho pri urctiom mnoztve date bloknut aj s tym jeho cislom ...lebo kazdy kto je tu zaregistrovany urcite nekomentoval recept len v dobrom,ale mal aj nejake pripomienky,co je samozrejme na mieste pokial su odtial potial a nie su situovane na urciteho cloveka.
Uz ked sme pri tom editovani receptov a zmenach,s tym,ze admin overuje recept .....pokial viem recept ma byt nas alebo hoc aj je z internetu cely okopirovany s fotkou ktora je nasa .... a stava sa dost casto,ze sa nam ukazu recepty ktore su zkopirovane z internetu alebo aspon obrazky :-) nemyslim si,ze je to fer ... a nahodou dotycnemu nieco napisete .....tak odpoved je riadne drza ...nechcelo sa mi fotit ....alebo bude tvrdit a prisahat na vsetkych ,ze ta fotka je jeho,aj ked existuje na tisic dalsich blogoch o vareni ... a pri tom je to take jednoduche zistit,ci je obrazok okopirovany alebo nie :-)
45678
..ako vidno, aj tu sa názory rôznia tak prečo si pridávať prácu- tím Varechy, nezabránite tomu tak či tak, to by bol čert v tom, aby ste práve zachytili kverulanta, či neprajníka, možno, ak záleží členom Varechy, aby sa tu nevyskytovali témy, o ktorých je tu reč, mali by si viac dávať záležať na nahlásení nevhodných komentárov a tie by tím Varechy vymazal, blokoval...poznám aj iné niky, kde sa snažia o ochranu serioznych prispievateľov, ale vždy sa nájde podrývač, ktorý má jediný cieľ likvidovať slušnosť .
izabella929
Tiež som pri príchode zažila ukrutnosť neprajníka a bola som veľmi rozhodnutá, hneď na začiatku aj zdupkať..prehovorili ma varecháči,ktorých si dodnes veľmi vážim a s úctou sa skláňam pred ich múdrosťou..ba dokonca to zašlo tak ďaleko, že osočovanie najhrubšieho zrna pokračovalo cez Azet prostredníctvom RP..sťažovala som sa aj na vedení Azetu aj na Polícii, no žial s nespratníkmi sa asi roztrhlo vrece...usmievajú sa na nás aj ďalej a čakajú na náš prešľap...bola by som rada, keby sa našlo nejaké riešenie..neprekáža mi, že komentujú kriticky moje recepty, ale ten spôsob..nakoniec, ak sa mi to nepáči, môžem kedykoľvek odísť, ako to robia ostatní...nič sa nestane...je iba na škodu veci, že človek sa s tým receptom natrápi, kým to uvarí, upečie, nafotí...a to vie len autor receptu..vždy som verila, že tam, kde sa varí a pečie by mal panovať mier, čistota duše a nie nevraživosť..verím tomu, že redakcia nájde aj na tento neduh riešenie..
izabella929
@michsamant , veľmi dobre ťa chápem, prečo si odišla...prežila som to tu aj ja, tiež som chcela utekať...ale do kedy budeme všetci utekať pre nespratníkmi? pouvažuj ešte a vráť sa...strašne som sa potešila, keď si tu prvý krát pridala indický chlieb, ktorý som na svojej dovolenke jedla a obdivovala som ľudí, ktorí ho piekli v peci pod zemou..videla som to a preto som bola šťastná, že si dala tu taký vzácny recept..držím ti palce a rozhodni sa prosím správne..)
abdul
@helca103 : Na nete je milión verejne prístupných fotografií. Toto sa v praxi nedá odkontrolovať.
abdul
@tomas : V každom prípade by to NEBOLA drahá spoplatnená smska, iba NORMÁLNA za cenu bežnej sms, len čisto overovacia...
Čiže, čo príspevok, to SMS ?
tomas
@abdul napísal som to tam presne: Jednorázové overenie (čiže každý človek to spraví jeden jediný krát)
abdul
Každý systém sa dá obísť. Poznám rodinu, kde je 14 mobilných čísel. V kyslíku prídem, dám na Fér a po vratnej zálohe mám simkartu. Ak nie je fronta, za 3 minúty. Najschodnejšía cesta je asi od @rybarkuchar. Editovať.
rulik
aj mne sa zdá názor @rybarkuchar rozumný, tiež si pozriem recept a keď mám nejakú nejasnosť tak sa alebo spýtam alebo pozriem diskusiu,ak zavesím recept musím počítať s tým, že nie každému sa môže páčiť a nie každý s ním bude súhlasiť, s vyslovenými provokatérmi som sa hádam ani nestretol aj na najbanálnejší recept na palacinky alebo zemiakové placky môže byť mnoho receptov...
rulik
zabudol som-jedna SMS nikoho nezabije ale ako zabránenie prístupu to nevidím
tomas
Tu ide výslovne o to, že jedna SMS jednorázovo (čiže teoreticky jedna sms na veľa rokov) ak niekto bude robiť neplechu, tak ho zablokujeme a už nebude môcť použiť daný mobil. Navyše sa človek podľa telefónneho čísla dá dopátrať.
elixir
Mimo overovania mobilným číslom by som navrhla...
Možno by pomohlo, keby recepty či diskusie mali pri každom komentári link "Upozorni admina na nevhodný obsah", ako to mávajú aj na iných fórach. Zaslalo by to notifikáciu, ku ktorej by mali prístup adminovia.
-> takisto by mohlo pomôcť mať viac adminov na stránke, možno nie s právami redaktorov, len právami modifikovať príspevky. Je tu mnoho varecháčok, ktoré sem chodia už veľmi dlho a majú tu veľkú dôveru a aj kulinársku autoritu, veľmi slušné správanie... a aj sledujú dianie okolo receptov- takéto by tiež mohlo pomôcť zredukovať nežiadané príspevky. Viem si predstaviť, že by sa našli ľudia, ktorí by to robili ako hobby - veď varecha je také dieťatko všetkých prispievateľov tu, najmä skalných, čo už pridali nespočet receptov.
Nemôžem teda za nikoho rozprávať, ale len píšem, aký mám pocit.

Ľudské vyčíňanie sa dá software-om vyriešiť len do určitej miery, potom už treba len akciu človeka... ako písali iní, rôzne jednoúčelové identifikácie sa dajú obísť... čiastočne kvalitu zlepšia, ale ešte stále nechávajú priestor na vylepšenie.

No ak varecha funguje ako iné projekty :) , tak to asi nie je také jednoduché...
hubata
Aj ja súhlasím s @tomas - kom a ešte by som navrhla, ak by sa to dalo urobiť aby mal každý možnosť zablokovať si v profile "nepriateľa", ktorý by sa jednoducho potom nemal možnosť vyjadrovať k jeho receptom, komentárom alebo zážitkom.

A @michsamant chcela by som ťa poprosiť aby si zostala na www.varecha.sk už naveky.
garanco
Určite je to dobrý nápad od redakcie, tiež by som navrhla, aby boli niektoré údaje povinné (sú tu aj takí "vyrývači" ktorí majú iba nik, a nič, ani odkiaľ sú, ani vzťah k vareniu, ani jediný recept) a tiež lehotu počas ktorej má pridať svoj vlastný recept, aj bez fotopostupu. Páči sa mi aj názor, aby si každý mohol pridať- tak ako si pridáva obľúbených- aj nežiadúcich, aby to nežiadúcemu prišlo na mail, že ten a ten si ťa už viac nepraje v diskusii pod svojim receptom.
Pridala by som ešte myšlienku, ktorú som si vypísala z jednej knihy: "Nikdy sa nehádaj s hlupákom, niektorí by si nemuseli všimnúť, že je medzi vami rozdiel."
jang
@garanco presne toto som chcela napísať aj ja, len pomenovanie mám trošku silnejšie: NIKDY sa nehádam s IDIOTOM, niekto by si nemusel všimnúť, že je medzi nami rozdiel... Ak sa toho budú všetci držať a budú vyrývačov ignorovať, nieje čo riešiť!
stacy77777
aj ja súhlasím s SMS, veď čas ukáže,či tento spôsob pomôže,alebo nie.....súhlasím aj s @helca , že toto bola pokojná komunita a stránka a v poslednom čase sa to zmenilo. Nie vždy sa dá ale ignorovať primitívne a uražajúce komentáre, ja nezastávam názor : "nehas, čo ťa nepáli". Keď vidím dajakú krivdu,nedá mi, nezastať sa človeka,ktorého neprávom urážajú. Nech už je recept taký či onaký, každý, kto si dá námahu a pridá ho sem, dáva ho v najlepšej viere,že je to jedlo dobré,má z toho radosť a keby sa mi hneď aj recept nepáčil, nebudem kaziť nikomu radosť z tejto jeho práce, alebo ho ešte aj znevažovať, alebo urážať. Áno,všetko je v ľuďoch..... @michsamant- bola by veľká škoda,keby neprajníci vyhrávali všade,kam prídu a ešte aj na kulinárskej stránke,prosím,prehodnoť svoje rozhodnutie, niekto ako ty, by sa nemal vzdávať a ustupovať,tvoje recepty sú krásne a originálne a aj keď ich všetky nevyskúšame,určite potešia oko a zaujmú svojou netradičnosťou, vydrž moja, v tomto som za jedno s @Izabellou.
wzorin
Souhlasim spise s resenim pomoci nahlaseni nevhodnych prispevku od ostatnich uzivatelu...nekolik nahlaseni a smazat ucet a hotovo.Delat si stale nove nicky je prece nemuze bavit donekonecna...
wzorin
A jeste neco, napriklad na Youtube uz je tohle davno reseno pomoci palcovani prispevku, nahoru nebo dolu.Prispevek ktery dostane (nevim kolik presne) palcu dolu je skryty/pripadne vymazany uplne.
palokuchki
Suhlasim s tym, ze je treba nieco robit, aby ti co tu maju zaujem urazat a ponizovat druhych boli zastaveni. @tomas to s tou SMS nie je zly napad aj ked je pravda, ze sa to da obist tym, ze sa pri buducej registracii da pozicat mobilove cislo od znameho. Ak by sa dalo mozno by bolo dobre urobit taku podobnu funkciu ako je kolonka mojich oblubenych kolonku moznosti zablokovat tych, ktorych nechcem aby mi komentovali k receptom.
sracz
aj ja súhlasím @tomas a ďakujem za konštruktívny gramotný nápad!
marianna76
tiež súhlasím s Tomášom .... a navyše dobre, ak napíše dakto diskusiu, iný mu napíše nevhodný komentár, ktorý zakladateľ diskusie vymaže... k čomu to bude dobré? len na to, že to iní neuvidia ale zakladateľa to bude trápiť možno ešte viac, lebo bude na to sám a prečíta si to i tak a nebude mať našu podporu....
evusik
pod každým receptom, diskusiou je odkaz: "Upozorni admina na nevhodný komentár" stačí kliknúť.... ak nejakého nespratníka takto vyklikáme veľakrát a viacerí, bude to admin riešiť celkom určite... ale ono je to všetko o anonymite... dotyčný rypák je v anonymite a celkom beztrestne si rýpe a my ostatní sa radšej nemiešame v duchu čo ma nepáli to nehasím... ruku na srdce, koľkokrát ste sa (sme sa) zastali osoby do ktorej sa niekto navážal???? a pritom stačí jeden klik...
súhlasím s @tomas ... asi neexistuje 100% riešenie ako zabrániť rypákom v ich rýpaní, treba im to aspoň čiastočne sťažiť... už len samotný pocit, že mobilné číslo je vysledovateľné by ich mohlo trochu zahamovať...
rybarkuchar
@palokuchki trafil klinec po hlavičke. Ak je niekto na Vareche len s cieľom vyrývať a nevhodne komentovať, tak nejaká SMS ho nemôže zastaviť. Práve naopak, z mobilov svojich známych si narúbe nick-ov koľko chce a adminom pribudne roboty. A ešte niečo - kto bude ten vrchný „inkvizítor“ ktorý rozhodne, že toto už nie je ostrá konštruktívna kritika ale nevhodný komentár?
@marianna76 – nemusíš mazať podľa Teba nevhodný komentár – ale môžeš a navyše nemusíš vypisovať adminovi aby to urobil za Teba. A čo keď admin usúdi, že komentár nie je nevhodný a nevymaže ho?
laurisia
Mne sa nápad s smskou absolútne nepáči. Považujem to za vyťahovanie informácií nad rámec, ktorý som ochotná akceptovať. Poviem to otvorene a priamo - nikdy nediskutujem nevhodne a odmietam hry, ak niekto vo mne vopred vidí neslušného človeka a nastavuje bariéry. Je to, akoby za Vami stále chodilo policajné auto s predpokladom, že určite raz porušíte rýchlosť. Na rovinu, ak by si tento portál vypýtal moje telefónne číslo ako povinný údaj, zruším svoj profil, priateľstvo na FB a všetky ďalšie zverejňovania a propagáciu ... lebo neslušne by sa v tomto momente zachoval portál.
evusik
@rybarkuchar debata o tom či mazať alebo nemazať komentáre už tu bola a dohodli sme sa, že sa mazať nebude... ja som zásadne proti mazaniu, sú z toho len zmätky....
píšeš, že netreba vypisovať adminovi, ale nato tu admin je aby takéto veci riešil, aby on rozhodol čo je vhodné a čo nie je a my to musíme rešpektovať. Tak ako na každom inom fóre aj tu musia platiť pravidlá, ináč sa tu všetci pobijeme... to máš ako keď ti príde domov návšteva, či sa im to páči a či nie musia dodržiavať pravidlá ktoré platia u teba doma...
marianna76
@rybarkuchar ale to upozornenie môžem robiť i tak, tu na konci diskusie, že mám upozorniť admina na nevhodný komentár... a funguje to, aspoň mne ano ....
@laurisia no admini si to sami od seba nevymysleli... nechcú ti zle... aj po ceste autom chodíš nie v sprievode policajtov, ale tak ako ti zákon káže... aj na križovatkách ti prikazujú ako máš ísť a nik netvrdí tým netvrdí, že nevieš šoférovať a spôsobíš havarku... len ťa chránia napr. dopravným značením....
tomas
@laurisia @morenajea len podotknem, SMS nebude povinna na registraciu, budete sa moct zaregistrovat ako doteraz, pouzivat varechu, kucharsku knihu atd, jedina vynimka bude, ze ak budete chciet komentovat cudzie recepty, budeme vas musiet overit SMSkou... Jednou jedinou bezplatnou pre aktivovanie komentarov k cudzim receptom. To nie je utok proti vam, to je ochrana tych co robia recepty (cize aj vas).

Osobne si myslim, ze ktokolvek kto pouziva Facebook zverejnuje o sebe ovela viac osobnych udajov, fotografii rodiny, znamych, informacie o svojej lokalite, nez je jedno telefonne cislo na Vareche. Podla fotiek a textiv na Facebooku sa da o cloveku overit viac nez z telefonneho cisla. Navyse Facebook je americky web a v USA platia ovela benevolentnejsie zakony ohladom ochrany ludi, osobnych udajov a podobne, nez v starej zlatej EU. Cize trochu nechapem, ze niekto kto pouziva Facebook moze mat problem s smskovou registraciou na Vareche. My nad tymto uvazujeme s cielom chranit ludi, ktori robia recepty, pred neziaducimi komentarmi.

A vsetky napady typu palec dole, admini, ono je to fajn sice, ale to je vzdy az riesenim problemu, ktory vznikol, a az ked vznikne zly obsah a vela ludi ho vypalcuje dole (youtube) az potom sa to udeje akcia (ochrana). Tento nas napad sice nezabrani 100% problemom, ale snazi sa zabranit notorickym obtazovacon vytvarat nove profily a opatovne utocit...

Varecha sa bude dat pouzivat tak ako doteraz a sms overenie jednorazove pride az ked dakto bude chciet komentovat obsah ineho varechaca. Myslime si ze je to kompromisne.

Jedine nad cim uvazujeme, ze ci clovek bude moct dostat vynimku (napr. za kvalitne recepty, ak napr clovek pridal mapr 5 a viac receptov napr.aspon s jednou fotkou mozno bude automaticky ocereny, a smska sa bude vztahovat len na ludi bez receptov (alebo s blbostami miesto receptiv) + na novych ludi...

Ta jednorazova sms ma primarne zvysit ochranu existujucim Varechacom. Na Varechu chodi 600 tisic ludi mesacne (to je jeden z desiatich Slovakov) a pri tomto mnozstve (i ked vacsina z nich nediskutuje, len kuka recepty) musime zacat riesit ochranu ludi...
mama3chlapov
Ahojte, vidím, že redakcia sa vážne zaoberá touto situáciou, za čo jej patrí vďaka. Takže všetko zlé, je na niečo dobré. Neúnosná miera príspevkov rýpačov, primäla dať hlavičky varechové dokopy a určite sa nájde niečo čo skvalitní obľúbený portál. Každý sme inak citlivý a máme inú mieru tolerancie voči negatívnym veciam, inak hrubú kožu. Mňa napadá ešte jedno riešenie, myslím, že už niekde zaznelo. Ak ide niekomu v provom rade o varenie a chce sa s receptom podeliť, dajme mu možnosť vzdať sa komentárov k receptu. Tým sa vyhne všetkým negatívnym, ale bohužiaľ bude musieť oželieť aj tie pozitívne. Bude to jeho rozhodnutie. Tým sa vyhne nejakým citovým šokom a jeho recept tu bude v plnej kráse na radosť nás všetkých. Prípadne, by si pri zverejňovaní mohol vybrať s možností: chcem komentáre/nechcem komentáre/hodnotiť len hviezdičkami (počet hviezdičiek, prípadne palcov hore). @thomas to vymyslel pekne so sms, myslím si však, že niektorých ľudí to odradí od registrácie. Mňa osobne by možno trochu tiež, keby som tu prichádzala ako nová. Prajem vám krásny deň.
laurisia
Moje stanovisko platí, nedopustím, aby ma niekto špehoval pod zámienkou ochrany "verejnosti". To si rovno poprosím odposluch do SIS ... aby som niečím, čo poviem, nedala zámienku niekomu ohrozovať verejnosť. Rozhodnite sa ako chcete. V momente, ak si vyžiadate prvýkrát číslo, ja som s týmto portálom skončila. Ak sa niekomu komentáre nepáčia - admin je tu na posúdenie ich vhodnosti. Ak adminovi nevadia, svet sa nezrúti. V mojom profile mám cez FB dostatočne identifikovateľný údaj na to, aby bolo jasné, že nemám problém so svojou identitou ... ale zverejnila som ju dobrovoľne. Nič nasilu robiť nebudem. Ak uplatníte takúto dehonestujúcu požiadavku, nestojíte za to, aby som Vám zvyšovala sledovanosť. Posledný môj komentár k danej veci.
morenajea
@tomas nepoužívam facebook ani nezverejňujem svoje osobné údaje pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ak sa rozhodnete zaviesť túto "vec" na vašu stránku, bude to pre mňa (a mnohých ďalších) znamenať, že už nemôžem komentovať recepty ani sa zapájať do diskusií. Rada sem budem chodiť aj naďalej lebo je to naozaj kvalitný web ale odtiaľ-potiaľ.
tomas
@laurisia zjavne ste nepochopili o co nam ide, admin sice moze posudit vhodnost, ale ak niekto pridava nevhodne veci mi ho mysime vediet zablokovat a aby sme ho vedeli zablokovat musime mat nejaky unikatny udaj. Dnes ak zablokujeme uzivatela, o minutu ma novy email a novy nick a moze pokracovat. Ked sa vam nepaci, bude nam luto ak odidete, ale stale mozete aj bez sms pouzivat varechu (s vynimkou komentovania receptov inych uzivatelov).

Je nam jasne, ze par percent ludi kvoli tomu odide, my vsak tymto chceme chranit tych co ostanu, inak tu budu nekonecne hadky.

Naozaj sa vsak cudujem, ze ak vam vadi ze europska stranka chce jeden udaj, a na americkom facebooku pisete uplne osobne veci zo zivota, pridavate fotky rodiny. To vam nevadi, pritom americka legislativa vas ako cloveka chrani ovela ovela menej nez europska. My s vasimi udajmi nesmieme robit skoro nic, americky web moze vase udaje predavat, to vam viditelne asi nevadi.

Co uz. My vieme ze tento krok vyvola iste percento negativnych reakcii, ale ak nebudeme riesit, ze tu teraz ktokolvek bude vyryvat do kohokolvek, tak by to bolo horsie...
tomas
@morenajae ja so myslel pani @laurisia-u ona sa odvolavala na Facebook, ze nas prestane like-ovat.

Ano na Facebooku to zverejnujete dobrovolne, ale MUSITE POVINNE zadat email a meno, a ak chcete byt "najditelna pre starych spoluziakov" musite pridat skolu atd. U nas nebudete musiet pridat telefon, pridate ho budete musiet len ak budete chciet komentovat cudzie recepty. Tak isto Facebook sa da pouzivat bez fotiek a s minimom udajov, ak pridate viac udajov ziskate od webu viac moznosti. Varecha vam pojde rovnako, recepty, kucharska kniha ako doteraz. S jedinou vynimkou bude pridavanie komentarov k cudzim receptom, tam bude treba uskutocnit vyssie overenie.
rybarkuchar
@laurisia má pravdu, plne s ňou súhlasím. Uráža ma ak sa kôli nejakým nespratníkom mám prispôsobovať a ešte aj platiť SMS. Ak sa rozhodnem, tak nemám najmenší problém zverejniť svoje osobné údaje kdekoľvek, ale je to moje slobodné rozhodnutie - môžem a nemusím. Ide o princíp.
michsamant
Mozno by stacilo, keby jeden z adminov tie komentare sledoval a ak ide o nieco ine, nez vyjadrenie sa k receptu ako takemu urobil, co treba. A mozno by stacilo, keby ludia mali trochu slusnosti v sebe a toleranstnosti. Ja si tiez nedokazem mnohe recepty uvarit, lebo nezozeniem suroviny. A pisem snad pod recepty komentare ako napr. tento, ktory som dostala ja? ""grandma, 21. júna 2012 o 06:26
Všetky suroviny dostať na Slovensku, určite urobím."" Je nevyhnutne mat taketo ustipacne, podryvacne reci? Robi to tym ludom dobre? Je to nejaky druh zvlastnej uchylky? Pretoze pouzivam ine suroviny mam ist s prepacenim do prdele, pretoze tam mi ukazuju smer tymito komentarmi?? Nedostala som taky komentar len jeden a uz ma to fakt nebavi. Nechapem, preco by som to mala akoze stale len prehliadat a ignorovat. Nech ma prehliadaju a ignoruju ti, co maju take vysoke ego, ze nedokazu prijat nejake nove informacie. Aj ked si to varit nebudu. ""rajnica, 4. novembra 2012 o 15:56
Milá Sany 11, asi vieš o Indii veľmi málo. K tvojmu "máte tam ..." sa dá stručne dodať: niekto má, väčšina nemá""
evusik
vždy som chápala Varechu ako komunitu ľudí ktorí majú spoločnú záľubu - varenie.... a Varecha nie je len o pridávaní receptov, je práve aj o tých komentároch a o diskusiách ktoré vznikajú na rôzne témy... a o to ide.... recept si môžem prečítať aj v kuchárskej knihe ale opýtať sa keď niečomu nerozumiem to môžem práve len tu na Vareche... mnohokrát je diskusia ktorá vznikne pod nejakým receptom plodnejšia ako samotný recept...
a predstaviť si, že by som sem len pridávala recepty, no tak to ma nebaví... teším sa jak malé decko keď mi pribudne komentár, keď ľudí zaujme môj recept, keď niekto napíše že varil podľa môjho receptu a že doma chutilo.... a to si dovolím tvrdiť, že nie som jediná kto to takto vníma...
@mischamant všetko je to o slušnosti a všetko sa dá povedať, napísať slušným spôsobom ale aj hrubo a urážlivo a keď sa niekto vyžíva v urážkach svedčí to o jeho charaktere :-(
marianne
Je to naozaj ubohe, ak niekto ide vylozene po niecich receptoch,bez ohladu na to, ci su dobre alebo zle a kde to s konstruktivnou kritikou nema nic spolocne..za tie dva roky co som tu, som videla minimalne 2 varechacky po krorych sa vylozene slo ... a kazdy sa brani svojim sposobom,niekto to zabali,niekto sa schova sa,iny sa vysteka z toho,lebo mu nic ine neostava a niekedy sa prepieraju take veci,co nemaju s varechou nic spolocne.Ale rozhodne treba nejake riesenie najst,bolo by uz na case.Skoda kazdeho sikoveho varechaca,ktory je pre varechu prinosom...
smajliqa
nic proti, a s napadom suhlasim, ale.... ja by som napriklad nemala problem zaregistrovat sa aj viac krat, kedze doma mame niekolko telefonov, a tiez si nemyslim, ze je problem poziadat nejakeho kamosa, co mi da mobil aby som sa mohla zaregistrovat znova a znova.. myslim ze SMS nic neriesi... ak je niekto hlupy, vzdy sa vynajde a bude robit zle aj dalej..
rela
Tí čo stále urážajú a vyrývajú nie sú rýpači, to sú hlupáci. Súhlasím s @tomasov ým nápadom. Som presvedčená o tom, že ak sa zavedie registrácia SMS-kou aj tak bude viacej varecháčov, ktorí zostanú ako tých,ktorí odídu. Koľko ľudí toľko názorov, akékoľvek rozhodnutie redakcie nebudú ochotní akceptovať všetci (niektorí možno iba zo zásady). Najväčšiu ťarchu zodpovednosti za vyriešenie problému má redakčný tým, preto by sme mali prijať ich rozhodnutie.
martamm
michsamant, nezdá sa mi, že ak niekto napíše, že všetky suroviny dostane na Slovensku je to podrývačné a uštipačné...
evanaaa
Ja mám len jednu pripomienku ( otázku) - v dnešnej dobe je samozrejmé, že každý jeden z nás má mobil - to beriete ako samozrejmosť, lenže, nie je to tak, sú ľudia, ktorí ho z určitých dôvodov nevlastnia a ja som jedna z nich, dokonca ani SMS tým pádom neposielam ( neviem poslať). Ak by som sa chcela zaregistrovať podľa nových pravidiel, tak nemám šancu. Ako sa budú riešiť takéto výnimky? A recepty nepridávam tiež, lebo každý chce len s fotkami a s fotopostupmi, ja nemám ani foťák, takže aj tu som zlyhala. Ale Varechu opustiť nemienim, aspoň dúfam, že k tomu nikdy nedôjde. Takže, @tomas , poraď........
tomas
@evanaaa toto nie du definitivne pravidla. Vzdy sa da urobit vynimka, resp. Clovek moze byt schvaleny aj za recepty bez fotky. (A kriterium vy sama splnate, recepty mate)
bibia1
Ahojte
ja tomu asi nerozumiem, dajme tomu, že som podrývač - zaregistrujem sa len kvôli tomu, aby som na nejaký recept napísala niečo nepekné, väčšinou to tak býva, že sa takýto nick - už aj jeho meno vraví o ňom výstižne, ani svoje recepty, dátum registrácie v deň nevhodného komentu, takže, žiadny údaj na vareche o ňom zatiaľ nie je. Takže budem chcieť komentovať a teraz budete chcieť odo mňa SMS? Ako vy podľa tej SMS zistíte, či som naozaj podrývač, alebo som sa len nezaregistrovala, sledujem, čítam a mám dotaz ku receptu? Asi je to na mňa zložité.
Ďakujem
tomas
@bibia1 skúste si prečítať, čo som hore napísal... SMS slúži na overenie, ak niekto bude podrývač, vyrývač atď tak mu zablokujeme konto, a žiadne ďalšie si už nebude môcť nikdy otvoriť, lebo to telefónne číslo bude už zablokované...
bibia1
aj mne sa zdá
už tu bolo veľa diskusií na s veľa dobrými návrhmi a nepostrehla som, že by sa boli realizovali
- aj tak ste mi neodpovedali - písali ste, skôr ako budem chcieť komentovať, budem musieť poslať sms, nie?
jody
Noooo, takto - niekde som navrhovala možnosť, aby si autor receptu sám zvolil, či chce pod svoj výtvor komentáre alebo nie. Som kategoricky proti možnosti mazať komentáre! To už tu bolo. A bolo to dehonestujúce a urážlivé. K tomuto sa prosím späť nevracajme. SMS? No neviem, je mi to dosť jedno, ale ako už bolo pvedané, vždy sa dá nájsť telefón, z ktorého sa môže rýpal obecný prihlásiť... Na jednom fóre mali takýchto rýpalov možnosť zablokovať nie podľa telefónneho čísla, ale podľa počítača (neviem sa teraz narýchlo správne vyjadriť, ale každý počítač sa predsa dá identifikovať) a priznajme si, počítačov bude v domácnosti menej ako mobilov... a netreba tým pádom ani nič platiť, ani zverejňovať svoje telfónne číslo, ani riešiť výnimky tých, čo mobil nemajú...
tiginko
preboha @bibia1 , prepáč, ale ty naozaj nevieš čítať? Potom sú tu naozaj nekonečné diskusie o tom istom dokola...Len 1 SMS pri registrácii!!!
tiginko
inak naozaj celkom nechápem tú strašnú nevraživosť voči @rajnica . Aspoň čo som ja zatiaľ videla, tak nebýva vulgárny/a, nikomu nenadáva, len vyslovuje svoj názor a to len stručne a nevyrýva stále dokola pod tým istým receptom. Ani ja sa s jeho/jej názormi nestotožňujem, ale určite je slušnejší, ako niektoré varecháčky, ktoré sú veľmi drzé, nechutné a veľmi nevyberaným spôsobom reagujú na komentáre iných, ktoré im nevyhovujú. Mne sa z toho niekedy fakt zdvíha žalúdok a často ma to, podotýkam vždy slušne, vyprovokuje tiež ku komentáru. @rajnica ma necháva chladnou :-)
tomas
@morenajea prečo táto diskusia? pretože uvažujeme nad SMS, a vďaka tejto diskusií sme sa rozhodli, táto diskusia nám pomohla vymyslieť výnimky a upresniť pravidlá, za 1-2 dni sme si prečítali názory ľudí a chceme síce zaviesť SMS, ale s istými výnimkami...

Ľudia, ktorí majú zaujímavé recepty by mali dostať automaticky výnimku.
jody
Už sa teším na definíciu pojmu "zaujímavé recepty" :D
sany11
nesuhlasím s sms,mam rovnaky nazor ako laurisia.
bibia1
tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, včera 08:03
@laurisia @morenajea len podotknem, SMS nebude povinna na registraciu, budete sa moct zaregistrovat ako doteraz, pouzivat varechu, kucharsku knihu atd, jedina vynimka bude, ze ak budete chciet komentovat cudzie recepty, budeme vas musiet overit SMSkou...
morenajea
Veľmi pekne ďakujem redakcii, že kvôli 10 hlupákom bude obťažovať stovky slušných ľudí (samozrejme s výnimkou pár vyvolených, ktorý vkladajú "zaujímavé" recepty)
A ešte niečo, tých zhruba 10 konfliktných hlupákov je na stránke iba chvíľu a postupne ich prestane baviť zarypovať. Ako k tomu prídu tí, čo sú na stránke roky?

Myslite si, že som zlá, ale iba vravím na rovinu svoj názor...
tomas
@morenajea ale veď sme napísali, že existujúci používatelia dostanú výnimku... stačí ak majú recepty...
prdelinka
a preco tu nemoze byt taka funcia ze v mojom recepte si dam zablokovat/skryt toho cloveka ? v tom ktorom recepte mi bude rypat.
morenajea
Určite je tu veľa ľudí, ktorí na stránku recepty nevkladajú. Pretože to nevedia, alebo na to nemajú skrátka čas a technické prostriedky. A predsa sem chodia často, kvôli inšpirácii k nedeľnému obedu.
Znamená to, že keď títo členovia budú chcieť pochváliť nový recept na stránke, budú musieť byť overovaní prostredníctvom SMS?
A ak nastane situácia, že zarypovať si začne "overený" užívateľ? Potom ho admini kvôli ostrejšej kritike vymažú? Výmena názorov je bežná vec, zmierme sa s tým.

Naozaj ma zaujíma ten postup, akým budete vykonávať triedenie fanúšikov svojho webu. Alebo bude stanovený počet receptov, ktore máme uverejniť?

Nejde o tie drobné za textovku, ale o princíp.
Som na tejto stránke často. Doteraz všetko fungovalo a nevidím žiadny vážny dôvod pre opatrenia, ktoré plánujete. Celé je to malicherné a zbytočné.
sany11
morenajea,uplne s tebou suhlasím,mam rovnaky nazor.
enerrgizer
...nie som proti registrácii cez SMS, ale myslím si, že takáto registrácia nebude problémom pre "rajnice" a podobné indivíduá, ale odradí množstvo staronových a nových serióznych užívateľov, ktorí sú, alebo mohli by byť pre portál prínosom. Asi ako najrozumnejšie riešenie sa javí (aj keď neviem, či je to technicky možné) zablokovať konkrétnu "rajnicu" autorom receptu. Bolo to už spomínané v komentároch vyššie. Zablokovaný nick by nemohol komentovať žiadny recept autora, ktorý by ho zablokoval... Verím, že prídete na najvhodnejšie riešenie a som rád, že sa týmto problémom zaoberáte. Nedá sa zablokovať IP adresa? Nevhodný komentár vie veľmi znechutiť...
evanaaa
Ja si tiež myslím, nechajme veci tak, ako sú, načo zbytočne komplikovať.....jednoducho, nevšímať si takých ľudí, nezastať a ísť ďalej. Každého to raz prejde. Aj ja som takých mala na tých mojich pár receptoch. Len by som si priala jednu vec: Aby každý zaregistrovaný účastník tu na Vareche aspoň čiastočne vystúpil z anonymity a pri profile uviedol okrem pár viet o seba aj pohlavie, vek a príp. odkiaľ pochádza.
A @tomas , ďakujem, odpadol mi kameň zo srdca-:))))
elixir
enerrgizer, užívateľ sa dá blokovať cez IP v závislosti od pripojenia, ktoré používa- teda iba pokiaľ tá IP nie je dynamická (meniaca sa - buď každý deň, alebo po reštarte routera, atď)...
sora2
a to co sa ideme hrat na STB - vypatravat ludi, ktorí diskutujú na vareche, to sa mi nepaci, myslela som si, že je to diskusia k danemu recepetu, pripomienky mozu byt tak kladné ako aj zaporne, nech si kazdy vyberie, co je spravne, ja som na vareche asi jeden rok, za ten cas som nepostrehla ziadne neperimerane utoky na autora receptu, dobre recepty / a ich autori/ sa chvalia same, nepotrebuju žiadnu SMS ochranu, este som nečitala negativnu kritiku na autorky receptov ako su napr. Cistinka, Sovka, Pusta , tatranka a mnoho iných Varechaciek, takže o com sa tu valastne teraz diskutuje, ESTE raz som proti akejkolvek cenzure
2010
Ja som na velkej web stranke ktora je spojena s burzou preto ze sa jedna o peniaze a nie o recepty tak je tam stovky rajnic. Mozem kedykolvek ignorovat clena a jeho komentare - nevidim ich . Ked je naozaj otravny tak stlacim TOU kde len odfajknem preco mi lezie na nervy.
Ked administrator uzna ze moja staznost je opravnena tak jeho komentar je vymazany -preskrtnuty a je napisane ze je potrestany a plus na minimum 3 dni je menovany odpojeny , ked je vulgarny je to tyzden ale vsetky tieto priestupky sa permanentne pisu pod jeho profil, kde je jasne vidiet ze menovany je debil.Viac ako 3 do roka a je uplne odpojeny .
risko74
neblazni Tomas!!nechaj webu volny priebeh!!kasli na to kto si co mysli!!ide o jednu vec!!teda sprijemnit si zivot dobrym jedlom a nie riesit nejake tetky co sa urazia,ked im odpise nejaky introvert,ze plnka je na ho...o!!sme uplne niekde inde ako v roku 1983,kde mal pravdu iba ten kto bol v KSC!!aj kritika je sem tam zdrava!!!!!!!!
risko74
sms nechaj tam kde su!!!snaz sa verit ludom co na web prispievaju a nie najakeho ozrana vypnut,ked nieco napise!!kasli na to!!
risko74
uz som sa rozhodol,radsej to nechaj tak,lebo ked budem chciet tak sa na tuto stranku nebude moct dostat nik!!!som kamarat s Bohom a ked bude chciet tak tento web zanikne a to bude velka skoda!!dufam,ze vies o com pisem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ubka
prepáč @Tomas , prečítala som si to všetko od vrchu až sem a veru tiež som nadobudla presvedčenie, nech ktokoľvek vysloví názor, ktorý sa nestotožňuje s Tvojou prvotnou myšlienkou neustále presadzuješ svoj!
Tak načo potom toľké harkanie a dohadovanie. Ak si presvedčený, že sms bude tá najlepšia najschodnejšia cesta, ako udržať Varecha.sk v "bezútočnom "stave, tak to urob, ...ako podľa množstva názorov hodláš objektívne vyhodnotiť koľkým členom Varechy sa to zahovára a koľkí sú proti takémuto rozhodnutiu?
Na úkor tejto "žabomyšej vojny" ktorá aj tak nie je k ničomu si sa mohol venovať iným zaujímavejším novinkám, čo obohatia Tvoju stránku a uľahčia sa orientovať v "Tvojom košiari"
frantiskag
no to pozerám,dlho som na tejto stránke nebola lebo ma iritovalo to že keď sa niekto na niečo opýtal či to bolo na nejaký recept alebo radu vždy sa našiel niekto kto vám to znepríjemnil takže som rada,že ste sa rozhýbali
enge149
aj ja súhlasím,veď tí ,čo sme tu už dlho sme zažili všeličo aj negatívne..ľudia sú zle naladení a už tu niekomu za nič "vynadajú"aj ked netreba si brať takýchto "neprajníkov"vážne,ja čo nechcem,aby robili mne,nerobím iným,máme si pomáhať,ak to nedokážeme,tak aspoň si nerobme zle a neznepríjemňujme aj "varechu"@Tomas ,môžem sa spýtať,či by nebolo vhodné,už som chcela napísať skôr,ale nenašla som na Vás myslím redakciu kontakt,sandre sme písali,ak bol nejaký problém alebo nápad-tak môj nápad na vylepšenie"nemôže sa zaviesť nová rubrika podobne ako "diskusie alebo zážitky"na tému odborné články o zdraví a výžive-ja som uvažovala,kam patrí moj článok o "výžive-zložky potravín"je to odborná téma a každý by si rýchlo našiel,ak má záujem o prečítanie..ďaku´jem a prajem veľa nových "vylepšení Vareche"..