Rôzne

Ako očistiť zaváraninovú fľašu od hnusného lepidla po etikete..:)

eldina - fotkaeldina, 21. mája 2013

blíži sa čas zavárania a práve som si spomenula, ked som už bola zúfalá s jednou peknou, ale stále dolepenou fľašou od horčice a drôtenka nepomáhala/predtým namočené vo vrelej vode, aj Jar som tam strekla/, či len minimálne- že som nedávno čítala, ako si pomôcť a to veľmi ľahko..kúsok z papierovej rolky či servítku trochu naolejovať jedlým olejom a šúchať po polepenom mieste...o chvíľku bola fľaša bez lepidla!!..človek by si myslel, že videl záááááááázrak!!..:))

@zareaguj


Diskusia k téme

jakamaka
Toto som neskúšala.. ale v poslednom čase také nevyčistiteľné poháre rovno vyhadzujem... v každej domácnosti sa postupne nahromadí toľko roznych pohárikov, že aj recyklovať sklo už treba :):):)
alena45
keďže veľa zaváram, toto je aj moja nočná mora. Mne sa v zúfalstve osvedčil technický benzín, ale s tým olejom to skúsim.
eldina
@jakamaka @alena45 aj mňa až zúfalstvo priviedlo k tomu, že to konečne skúsim a fakt funguje, stačí trochu dať na papier/oleja/..:)
jakamaka
Vďaka, že si sa podelila.. takýchto rád nie je nikdy dosť...Dnes si fakt "akčná" :):):):)
eldina
@jakamaka ee, musím ostať štíhla, ide leto..:) to len keby som začala chorľavieť..:) /ved je tam plno cukru/..:)
agnes
eldina, kolko si na Slovensku, že tak krásne píšeš, ja som 20 r. v HR a stále to neviem
janealli
@eldina , aj ja ďakujem za radu, myslím si, že najhoršie sa čistia fľaše od jedného výrobcu tatárskych omáčok a majoliek, to bolo doteraz pre mňa nezničiteľné lepidlo. Pozrela som do chladničky, momentálne tam nemám takú fľašku, ale pri najbližšej príležitosti vyskúšam.
jeka
Da sa kúpiť škrabka na okná (žiletka ),a tou zoškrabať dole,ja to tak robím s fľašami od kávy
eldina
@agnes ali ja sam Slovakinja..samo sam udata za Bosanca..:) kako si zaključila, da sam Hrvatica ili nešto slično? tim jezikom govorim, samo kad odem u Sarajevo..:) ostatným sa ospravdlňujem, len som si chcela osviežiť srbsko-chorvátsky jazyk..:)
agnes
Uptrebljavas neke izraze hrvatske, pa sam myslela da jesi hrvatica
njdevil
ja pouzivam odlakovac na nechty, ide to ako po masle...
jerica
Skús s fénom na vlasy, mne to s tým ide bez problému :-)
neposed
aj ja pouzivam odlakovac, ale toto je super napad, vdaka
beaatrix
staci namocit do studenej vody na 1-2 hod. a potom umyt tou setrnou dratenkou-taka strieborna,takto sme to robievali aj v lekarni a bol to ten najlepsi sposob
samanka
s príchodom "módy" servítkovania som už "odlepila" mnoho, mnoho nálepiek, ale len tak, že som ich dala do vedra a nechala som ich týždeň máčať vo vode. Zatiaľ som inú metódu nepotrebovala, ale ak, tak Tvoj recept vyskúšam.
eldina
@beaatrix aj ja som to robievala tak, ale niektoré lepidlá jednoducho nepustia..vtedy som použila kúsok naolejovanej papierovej rolky, pošúchala a spadlo to krásne...
alaba
Veru veru, ide zavaracia sezona a tiez mi obcas robi problem lepidlo na flasi. Urcite vyskusam .
matata1
Ja na ostraňovanie nepodajného lepidla používam obyčajný krém (napr. Indulona). Natriem na nálepku, chvíľu počkám a zotriem. Čiže mastnota pomáha. Nabudúce vyskúšam olej.
gordonko
.... ja na vyčistení pekných flaš od alkoholu používam tekutý prášok na umývanie riadu ,, CIPRO cream ,, .... používal som lihobenzín ,ale litrová flaša zahadne zmizla neznámo kam
jesi
ja poháre nechám odmočiť a na zbytok nálepky použijem riedidlo alebo benzín,ale vyskúšam ten olej...
ejmepb
ja používam lieh, ale keď nebol, v núdzi pomohla aj horúca voda a šetrná drátenka.
mijaita
myslim, ze kazda sklenice ma jine lepidlo. Dozajista nejhur jdou odstranit lepidla ze sklenicek od detske vyzivy . Jinak jsem vyzkousela ten olej a nalepka se mi vysmala. Tak drhnu tu piskem, tu benzinem, dratenkou, piskem. . . a pokazde me berou vsichni certi :-)
eldina
@mijaita fakt ti to nešlo olejom? to som prekvapená, lebo ja som už nevedela, ako dať dolu z jednej zvláštnej horčice/fľašky/ neskutočne držiace lepidlo/predtým ponorené vo vrelej jarovej vode, drôtenkované až až/ a olejom mi to pekne zišlo..výživy ale nepoznám..:)
moko
ja som kúpila v Liídli spray na etikety-je to dobrá vec-inak zaváraninové fľaše nechávam aj dlho namočené vo vode a etiketa pekne zlezie
mijaita
@eldina suche mam potrit a cekat, nebo jinak? Ted me ale nadl spray na čistení trouby. Hned jak to pujde, vyzkousim.
eldina
@mijaita mne to najprv nešlo nijako-drôtenka, jarová vrelá voda-ostalo stále silné lepenie..tak som utrela dosucha a vtedy dala na papierový obrúsok/z rolky/ trochu oleja..utierkou som si pridŕžala jednou rukou suchú fľašku a druhou som trela olejovou pap.utierkou, trochu zatlačila a išlo to...@moko vdaka za tip do diskusie, nepoznám ten výrobok, ale ked píšeš, že len namočíš do vody a zíde to aj same, tak téma je-že ked to ani tak nezíde...a ani drôtenkou...:)
vanilka111
ja umývam všetky fľaše v umývačke a všetky etikety sú komplet mimo fliaš a na pohároch ani stopy, aj tie od výživy.. :-)
aneta
s tým olejom je to fakt zázrak, mala som na kávovare fľak od nálepky, ktorý nešiel ničím dole, skúsila som to olejom - krásne to za chvíľočku zišlo ĎAKUJEM za radu :)
evusik
dnes varím jahodový džem a rad prišli poháre, samozrejme aj také z ktorých etiketa nejde dole ani za svet, teda etiketu odstránim, ale to lepidlo nie... tak som si spomenula na radu s olejom, vyskúšala a hľa :-) stal sa zázrak..... ono to ide a bez zbytočného drhnutia.... ďakujem, ďakujem, ďakujem a ešte raz ďakujem.... konečne niečo čo funguje a nie je to chémia :-) jupí, mám krásne fľašky, idem si vytlačiť krásne etikety :-) bože taká blbosť a ako ma to potešilo .-)
eldina
@evusik :))))))))))))) tvoj koment bol milený..:) som rada, že aspoň niekomu to pomohlo
natali711
Chcem sa poďakovať za super nápad, také jednoduché a také účinné! Už som vyčistila kopec fliaš s ktorými som to už vzdala! Vrelá vďaka!!!
tiginko
@eldinka neviem, či sem ešte chodíš (nejako nás zanedbávaš), ale chcela som ťa pochváliť za túto perfektnú radu, konečne mám všetky poháre čisté, bez zvyškov nálepok, a ako ľahko! Stokrát vďaka...
eldina
@tiginko kurááátenko, eldina je veľký lenivec a preto momentálne v týchto horúčavách veľa nevarí..nejaké to lečo a tak...:) /podľa tvojej foto usudzujem, že veľmi dobre vieš, čo je horúčava/..:)..ale dnes niečo "ľahké" pre lenivé gazdinky dám...
milo60
@eldina - děkuji Vám za tip na očištění zavařovacích sklenic od lepidla olejem... skutečně to funguje!!! Večer jsem namáčel sklenice, pak je myl, následně sterilizoval vyvařováním. Některé nálepky povolily, po jiných zbyl lepkavý lep a s některýma nálepkami to ani nehlo. Když jsem si přečetl váš příspěvek, vytáhl jsem jednu sklenici už se suchou nálepkou, potřel ji olejem a asi po pěti minutách jsem tu nálepku strhl, zbytek oškrabal "ulamovacím - aranžérským - nožem" (šla by použit i škrabka na sklo nebo sklo-keramickou desku sporáku) a nakonec setřel naolejovaným ubrouskem. Etiketa i lepidlo zmizely jako "po másle". (Předtím nepomohlo ani vyvařování ve vařící vodě.)
@gordonko - také dík - za nakopnutí s těmi pěknými lahvemi od alkoholu. Stejným způsobem - pomoci ubrousku a oleje - jsem před chvíli dočistil krásnou lahev od višňového likéru.
Ještě jednou oběma dík.
viera321
Eldina, za túto radu by si mala dostať Nobelovu cenu, za pomoc v kuchyni :-). Nie som jediná, ktorá sa s týmito pohármi trápi/la a po dnešku sa už aj na tie polepené poháre budem dívať asi takým láskavejším pohľadom :-). Srdečná vďaka!!!
zdenca
Neverila som..... ale trošku repkového oleja na celej zalepenej ploche - bol to plechový podnos - po asi pol hodinke pôsobenia (pozerala som televízne noviny :-) urobilo ZÁZRAK. Dobre som to vyšúchala papierovou kuchynskou utierkou a plocha ostala dokonca čistejšia ako jej okolie.
Vďaka za cennú a lacnú radu.
odetta
Môžem len potvrdiť že olejom mi to zišlo.Vďaka za skvelú radu./Aj odlakovač na nechty zafungoval!/