Zimná hubová polievka

Autor receptu: amelie

Výživné zimné polievky v jari možno zase oplačem, ale ako zohrejú... Túto hubovú si pamätám z maminej kuchyne.

30 minút
príprava

Postup

  1. Suroviny sú také, ako sa na zimu patrí...
  2. Nadrobno posekanú šalotku speníme na oleji. Keď zozlatne, pridáme pokrájané čerstvé huby (môžu byť aj hlivy alebo šampiňóny), zároveň s nimi do hrnca vlejeme aj sušené huby s väčšinou vody, do ktorej sme ich predtým namočili. Pozor na drobné smietky, ktoré zvyknú zostať na dne mištičky, tie do polievky radšej nedávajme:-) Zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. Varíme 15-20 minút, potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Ochutíme cukrom a octom - ja dávam 2 lyžice octu na 1 lyžicu cukru, ale množstvo si prispôsobte podľa chuti. Necháme minútku prevrieť, potom do polievky vmiešame smotanu, zjemníme ju hrudkou masla a odstavíme z ohňa.