Zemplínske pirohy

Autor receptu: mazurova

V každej oblasti sa pirohy robia inak, s inou plnkou. Ja som sa tieto naučila pripravovať od mojej svokry, ktorá sa narodila v Poľsku. Svokra ich robila veľké aby sa všetci dobre najedli. Jedia sa teplé, omastené maslom ,cibuľkou, alebo posypané kyslou kapustou. Keď vychladnú, tak sa normálne opečú na oleji a chutia ešte lepšie.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: z múky, vajca, štipky soli a teplej vody vypracujeme mäkké cesto, necháme ho odstáť cca 1/2 hodiny, rozvaľkáme a nakrájame na kocky, veľkosť podľa toho,aké veľké pirohy chcete mať. Plníme plnkou, ktorú sme pripravili z uvarených zemiakov, ktoré rozmačkáme, pridáme k nim cibuľku osmaženú na masti a primiešame tvaroh, osolíme, okoreníme.
  2. Protiľahlé rohy priložíme k sebe, piroh po stranách zlepíme prstami a dáme variť do vriacej, osolenej vody. Po vyplávaní na povrch sú pirohy uvarené, vyberieme, omastíme roztopeným maslom a posypeme kyslou kapustou.
  3. Kyslú kapustu dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola kapusta zakrytá a varíme cca 25 minút , potom ju zahustíme (2 PL hladkej múky zmiešame s 1 dl vody), necháme chvíľku povariť.