Zemiaky môjho otca (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Nadpis hovorí za všetko, niet čo dodať :-)
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Tohto roku sme možno aj po 15-tich rokoch znovu nasadili zemiaky. Teraz si užívame a nevieme sa nabažiť fantastických čerstvo nakopaných zemiakov pripravených na rôzne spôsoby. Toto je jeden z mnohých receptov, ktorý robila naša mama a ktorý patrí k obľúbeným jedlám môjho otca.
- Čerstvo nakopné zemiaky sa neokrajujú ale oškrabkávajú čo je piplavá robota. Ja to robím takto: zemiaky umyjem a prichystám si drôtenku na riad z umelej hmoty
- drôtenku na jednom konci otvorím a rozbalím
- dnu ako do ponožky strčím zemiak a už stačí len pošúchať a šupka je preč. Očistené zemiaky potom už len dočistím nožom.
- Zemiaky máme obielené, teraz si dáme do hrnca rozpustiť masť
- pridáme nakrájané zemiaky, osolíme a bez pridania vody pod pokrievkou udusíme do mäkka
- Na panvici, na masti udusíme nakrájanú cibuľu
- a pridáme za veľkú lyžicu červenej mletej papriky.
- pridáme udusené zemiaky
- a dobre zamiešame, ak treba dosolíme a okoreníme. Zemiaky ešte mierne popučíme.
- Podávame s kyslou smotanou, zakysankou, zákvasom alebo čo má kto rád.
- U nás doma sa takéto zemiaky jedli so sadnutým mliekom, tu sa mu zas hovorí kýška a je to fakt dobrotka :-)