Zemiaky môjho otca (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Nadpis hovorí za všetko, niet čo dodať :-)

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tohto roku sme možno aj po 15-tich rokoch znovu nasadili zemiaky. Teraz si užívame a nevieme sa nabažiť fantastických čerstvo nakopaných zemiakov pripravených na rôzne spôsoby. Toto je jeden z mnohých receptov, ktorý robila naša mama a ktorý patrí k obľúbeným jedlám môjho otca.
  2. Čerstvo nakopné zemiaky sa neokrajujú ale oškrabkávajú čo je piplavá robota. Ja to robím takto: zemiaky umyjem a prichystám si drôtenku na riad z umelej hmoty
  3. drôtenku na jednom konci otvorím a rozbalím
  4. dnu ako do ponožky strčím zemiak a už stačí len pošúchať a šupka je preč. Očistené zemiaky potom už len dočistím nožom.
  5. Zemiaky máme obielené, teraz si dáme do hrnca rozpustiť masť
  6. pridáme nakrájané zemiaky, osolíme a bez pridania vody pod pokrievkou udusíme do mäkka
  7. Na panvici, na masti udusíme nakrájanú cibuľu
  8. a pridáme za veľkú lyžicu červenej mletej papriky.
  9. pridáme udusené zemiaky
  10. a dobre zamiešame, ak treba dosolíme a okoreníme. Zemiaky ešte mierne popučíme.
  11. Podávame s kyslou smotanou, zakysankou, zákvasom alebo čo má kto rád.
  12. U nás doma sa takéto zemiaky jedli so sadnutým mliekom, tu sa mu zas hovorí kýška a je to fakt dobrotka :-)